Blogların gelişimini engelleyen sebepler neler?

Blog yazan ya da yazmayı düşünen birçok kişi, blog yazarlığı hakkında doyurucu ve fayda sağlayıcı bilgiler edinmeye çalışıyor. Bloglar hakkında yeterli düzeyde Türkçe kaynağın olmaması kaliteli ve uzun soluklu blogculuk açısından ciddi sıkıntılar oluşturuyor.

Blog yazmaya başladığımda ben de birçok blog yazarı gibi bloglar hakkında yazılanları, birtakım ipuçlarını öğrenmek için birçok farklı siteyi/ blogu ziyaret ettim. Yazılanları okuyucunda bu konuda ciddi bir bilgi kirliliğinin oluştuğunu ve profesyonel bir yaklaşımın olmadığını farketttim.

Yazı yazmaktan son derece uzak olan kişilerin sırf ticari kaygılar nedeniyle daha önce blog yazarlığı yapmamış, blog dünyasına uzak kişilere verdiği boş tavsiyeler blogculuğun kaliteli bir şekilde yapılmasının önünü tıkadı.

Sözde yazarların bloglara yönelmesi blogların gelişimini  önemli ölçüde engelledi. Blog dünyasında blogların hep para kazandıran bir mecra olduğu anlatıldı. Anlatan kişilerin çoğu blog yazarlığı hakkında derin bilgilere sahip değildi. Onlar da sağdan soldan duyduklarını yazarak arama motorları üzerinden ziyaretçi çekme derdindeydiler. Çünkü bloglar konusunda daha iyi bloglar için neler yapılabilir sorgusundan çok "blog yazarak para kazanmak" aratılır olmuştu.

Bu sitelerde yer alan bilgileri okuyan ve araştırma yapma alışkanlığı olmayan ve kolay yoldan para kazanmayı düşünen kişiler de blog yazarak büyük paralar kazanıldığına dair yazılanlara itibar etmeye başladı. Halbuki bloglar da diğer tüm iş kolları gibi ciddi anlamda emek ve içerik yatırımı isteyen mecralardı. Dolayısıyla para kazanmak öyle bir anda olabilecek bir şey değildi. Bloglar, para kazanmanın yolunu açan etkili bir araçtı.

Son zamanlarda bloglara olan ilginin yeniden yükselişe geçtiğini gözlemliyorum. Bloglara ilgi artsa da kaliteli blogculuk adına önemli gelişmelerin yaşanmadığını söylemek istiyorum. Hala aynı hatalar yapılıyor.

Bloglar neden iyi bir noktaya gelemiyor?

-Birbiri ardına açılan bloglardan hemen verim bekleniyor.

-Blogların içeriğine gerçek anlamda yatırım yapılmıyor.

-Güçlü içeriğe sahip olmayan bloglara uygulanan niteliksiz SEO çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanıyor.

-Hala en iyi SEO yönteminin temelinde kaliteli ve fayda sağlayıcı içerikler sunarak sürekli artan bir sadık okur kitlesi edinmek olduğu anlaşılmıyor.

-Kendi blogu için özgün içerik üretemeyen kişiler başkalarına para karşılığı niteliksiz ve faydasız yazılar yazdırıyor. Okur da bunu yutmuyor.

-Bir cümleyi bile doğru yazamayan kişiler blog yazarak para kazanmayı hayal ediyor. Kalite ikinci planda kalıyor.

-Okuyucular hala yeterince dikkate alınmıyor. Okur yorumları, önerileri, eleştirileri karşılık bulmuyor. Okurun beklentisi değil değil arama motorunun istekleri önemseniyor. Arama motorlarının da okuyucu hareketlerine göre çalışmalar yaptığı düşünülmüyor.

-Temanın hala bir sitenin tutmasında en büyük faktör olduğu sanılıyor ve sürekli tema değişikliğine gidiliyor. İçeriğin can olduğu hep unutuluyor.

-Blog yazılarındaki samimiyet ve doğallık gün geçtikçe azalıyor. Yazılar kalitesizleşiyor, hatalar artıyor.

-Sosyal medyanın sadece link paylaşılan bir mecra olduğu düşüncesi çürütelemiyor.

-Blog çekilişleri düzenlenerek içerikler çekilmeyen ziyaretçilerin birtakım hediyeler ile bloglara ilgi göstereceği düşüncesi giderek yaygınlaşıyor.

-Blog dünyasına yeni adım atanların ilk sorduğu soru "Blog yazarak nasıl gelir elde ederim?" oluyor.

-Blog yazarlığının hala amatör ve hobi olarak yapılan bir iş olduğunu düşünenlerin olması çıtayı yükseltmede engel teşkil ediyor.

-Blog işi ile uğraşanlar, blogların sağdan soldan toplanan içerikler ile doldurulmasını kolay bir uğraş olarak görüyor. Bu da kaliteli ziyaretçi ve okur kitlesi elde etmeyi ciddi anlamda engelliyor.

-Her gün blogu için bir şeyler yazmayı mecrubiyet olarak gören ve yazmadığında blogunun gerilere gideceğini, güncelliğini yitireceğini, ziyaretçi kaybı yaşayacağını, Adsense kazançlarının düşüceğini, Alexa verilerinin değişeceğini kafasına takan kişiler sayısal verilerden kurtulup sözel verilere odaklanmayı bir türlü beceremiyor.

-Baştan niche konuda açılan bloglar zamanla genel bir portal haline dönüyor. Bu durum okuyucuların bloglardan soğumasına neden oluyor.

-Blog yazarlığı hakkında otorite olduğunu sanan kişilerin faydasız ve sağdan soldan kopya tavsiyeleri blog yazarlığına başlayan kişileri sabırdan ve emekten uzaklaştırmaya neden olduğu gibi blogculuktan da çabuk soğutuyor.

-Blog yazmayı düşünenlerin blog yazarları ile kalite ve içerik üretimi konusunda iletişime geçmemesi blogların önünü tıkıyor.

-Başarılı blog yazarları onları kim okuyor, kaç kişi okuyor, yazılarını kaç kişi paylaşıyor diye dertlenmiyor. Amatör blogcular bu hayata sık düşüyor.

-Yazılan blog yazılarının birilerine fayda sağladığı sürece sadık okurları olacağı hala yeterince anlaşılmıyor.

Şunu unutmamak gerek: "Başarı, bir disiplindir. Yetenekliyi başarılı yapan da da disiplindir."

2014 yılında profesyonellik çerçevesinde kaliteli blogların artması blog dünyası adına en büyük dileklerimden biri. Değerli ve fayda sağlayıcı içerikler üreten kişilerin artması ve ciddi anlamda önemsenmesi, daha iyi bloglar için bir gereklilik.

Peki, sizin 2014'te blog dünyası adına temennileriniz neler?




Blogların gelişimini engelleyen sebepler neler? Blogların gelişimini engelleyen sebepler neler? Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Aralık 27, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Harika tespitler, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. "Başarı, bir disiplindir. Yetenekliyi başarılı yapan da da disiplindir." Bu sözünüz çok hoşuma gitti.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.