Melek yatırımcılara ulaşmak isteyenlere öneriler

Melek yatırımcı kavramını son yıllarda sıkça duymaya başladık. Peki, hiç merak ettiniz mi? Melek yatırımcı kimdir? Projelere nasıl destek sağlar?

Melek yatırımcı; başlangıç aşamasında olan bir iş fırsatına, projeye ilerleyen süreçte büyümesi ve gelişmesi için sermaye desteği sağlayan, bilgi aktaran kişi olarak tanımlanabilir.

Konuyu biraz daha açalım. Örneğin sıfırdan başladığınız ve çok ses getireceğine inandığınız bir internet projeniz var.

Projenizin daha çok büyümesi, gelişmesi ve size para kazandırması için ciddi bir maddi desteğe ihtiyacınız var. Çevrenizde de sizi anlayan, destekleyecek sağlam bir finans yapısına sahip olan kişi ya da şirketler yok.

Ne yapacaksınız? İşte melek yatırımcı dediğimiz kişiler bu noktada devreye giriyor. Ancak melek yatırımcıların gözüne girmek ve ciddi bir destek almak öyle çok kolay değil.

Melek yatırımcılardan yatırım desteği almak
internetteki çoğu sitede çok kolay bir işmiş gibi anlatılması acemi girişimcileri, kolay yoldan zengin olma hayali kuran sözde girişimcileri cezbediyor. Peki, melek yatırımcılardan destek almak gerçekten kolay mı? Tabiki hayır.

 Sadece fikir yetmez!

Çok iyi bir fikriniz olabilir. Ancak iyi bir fikrinizin olması hemen girişimci sermayesi ya da melek yatırımcının kapısını çalarak destek alacağınız anlamına gelmez.

Melek yatırımcı her şeyden önce sizin bu fikir üzerinde ne kadar süredir çalıştığınızı, bu fikri ne kadar somut bir hale getirdiğinizi merak eder. Melek yatırımcıların karşısına donanımlı ve kendinizden emin bir şekilde çıkmalısınız.

Şunu bir düşünün... Hiç tanımadığınız bir kişiye projenizi, yapmak istediklerinizi sınırlı bir süre zarfında anlatacaksınız. Karşınızdaki kişi ikna olursa, projenizde ışık görürse size yatırım desteği sağlayacak. Aynı kişinin kapısını yüzlerce girişimci adayı çalabilir. Sizin projenizin yatırım alabilme ihtimali yüzde kaç?

 Kendinizi ve projenizi en iyi şekilde ifade etmelisiniz

"Ben projeme güveniyorum, yatırım desteği alacağıma da inanıyorum" diyorsanız öncelikle melek yatırımcıların bir listesini çıkarmanız gerek. Yatırım yapan kişileri bulduktan sonra hazırladığınız proje dosyalarınız ile, ürün prototipleriniz ile bu kişilerden randevu talep etmelisiniz.

Öncesinde profesyonel bir şekilde göndereceğiz bir mail ya da etkili bir telefon görüşmesi de önünüzü açmada yardımcı olabilir. Bu iki iletişim kanalını etkili bir şekilde kullanamazsanız yüz yüze görüşme şansını kaçırabilirsiniz.

Bu adımları geçtiğinizi varsayalım. Yüz yüze görüşme esnasında  projeniz için karşınızdaki kişiyi ikna etmeyi başarırsanız, sizin bu işte kararlı olduğunuzu anlarsa yatırım alma yolunuz açılabilir.

Melek yatırımcının size soracağı soruları en iyi şekilde ve soğukkanlılıkla cevaplayarak onu tatmin etmelisiniz. Bazı durumlarda, projeye bağlı olarak somut bir şeylerle de yatırımcıların karşılarına çıkmanız gerekebilir. Örneğin, sunmayı düşündüğüz ürün bir web sitesi ise yatırımcıların karşısına sadece fikrinizle çıkamazsınız.

Eğer çıkarsanız alacağınız başarısız olma şansınız çok yüksek. Böyle bir durumda "beta" adı verilen bir test ürünüyle karşılarına çıkmalısınız. Bazen çok zamanınız olmayabilir, aynı şekilde melek yatırımcıya kendinizi ifade etmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden projeniz ile ilgili bir demo yapmanızda yarar var. Bu demonun belli bir formatı yok yani bir video ya da bir powerpoint sunum ya da bir e-kitap olabilir.

Melek yatırımcıların yatırım desteği sağladığı projelerden beklentisi karlılık. Kimse kar yapmayacağı bir iş koluna keyfi olarak girmek istemez.

Melek yatırımcıların desteklediği şirketler ilerleyen süreçte zarar ederse melek yatırımcı da girişimci de zarar etmiş oluyor. Kâr ederlerse de beraber kâr ediyorlar.

Bu konu ile ilgili yazılar devam edecek.







Melek yatırımcılara ulaşmak isteyenlere öneriler Melek yatırımcılara ulaşmak isteyenlere öneriler Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Eylül 18, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.