Bloglar sosyal medyaya boyun eğmeyecek

Dünyada milyonlarca blog yazarı olmasına rağmen hala blog yazarlığı hakkında bilgi sahibi olmayan çok sayıda kişi var.

Dolayısıyla blog yazılarının ve blogların sosyal yaşama etkisi ve katkısınının çok üst seviyede olduğunu söylemek şu durumda pek mümkün değil. Blogların online iletişimin merkezine yerleşmesine kesin gözle bakılıyordu. Ancak devreye sosyal medyanın girmesi ile bu tahmin şu aşamada biraz sekteye uğradı.

Gelecekte blog yazarlığının durumu ne olur  diye soran çok sayıda blogger var. Şu aşamada bu konu ile ilgili net bir şeyler söylemek biraz zor. Ancak ben blog yazarlığınının gelecekte daha çok önemseneceğini düşünüyorum. Nitelikli, fayda sağlayıcı bilgi önem kazandıkça bloglara ilgi artacak. Günümüzde birçok şirketin eğilimi de bu yönde. Bu zamanda "içerik üretimi" son derece önemli. İçerik üretiminin bel kemiğini de blogların oluşturacağını unutmamak gerekiyor. Bu yüzden nitelikli blog yazarları ve bloglara ihtiyaç olacak.

Son yıllarda internetin yükselen yıldızı sosyal medyanın blogları unutturacağına dair söylentiler sıkça dile getirilse de ben buna pek katılmıyorum. Sosyal medya, daha çok anlık paylaşımların yapıldığı, paylaşılanların anında tüketildiği, kişileri kolaycılığa teşvik eden bir mekanizma. Bu platformlardaki bilgi kirliliği bloglardaki bilgi kirliliğine göre çok daha fazla. Milyonlarda kişi aynı anda online ve aklına gelen herşeyi bu mecralarda paylaşıyor. Bunun yarattığı kirliliği siz düşünün...

Bloglar, sosyal medyaya göre daha masum. Blog sitelerinde yer alan kaliteli içerikler internet ortamında uzun yıllar referans olarak kalıyor. Günümüzde internette herhangi bir konuda araştırma yaparken  karşımıza çıkan çoğu içeriklerin kaynağı yine bloglar. Bloglarda özenle üretilmiş içerikler keyifle okunuyor, paylaşılıyor ve tavsiye ediliyor.

Sosyal medyada bunların sağlıklı bir şekilde yapılması pek mümkün değil. Bunu Gezi Parkı olaylarında gördük. Gezi Parkı olaylarında sosyal medyanın rolü ve sosyal medyadaki bilgi kirliliği, çoğumuzu bu mecralar konusunda daha temkinli davranmaya itti. Sosyal medyanın en başından beri sosyalliğin beşiği gibi lanse edilmesi çok sıkıntıyı da beraberinde getirdi.

Sosyal medya mı bloglar mı? sorusunda tercih hakkımı her zaman bloglardan yana kullanmak istiyorum. Blog yazarlığı gerçekten keyif veren kişileri üretkenliğe teşvik eden bir uğraş. Blog yazarlığının emek, araştırma, sorgulama, bilgi edinme, gözlem gibi aşamalar ile şekillenmesi üretilenlerin daha iyi olmasını sağlıyor. Sosyal medyada sağlıklı bilgiye ulaşmak için herhangi bir araştırma ortamı yok. Başka kullanıcıların paylaştığı içerikler düşünmeden, araştırmadan direkt doğru olarak kabul ediliyor ve çılgın gibi paylaşılıyor. Bu da kişileri sosyal yapmaktan çok asosyalliğe alıştırıyor.

Gelecekte blog yazarlığı hakkında iyimser bir tablo çiziyorum. Sizin de bu konudaki düşünceleriniz, yorumlarınızı bilmek istiyorum. Yorumlarsanız sevinirim.
Bloglar sosyal medyaya boyun eğmeyecek Bloglar sosyal medyaya boyun eğmeyecek Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Haziran 12, 2013 Rating: 5

3 yorum:

  1. Sosyal medya anlık bir yükseliş gösterdi, şuan da dünyanın zirvesinde olabilir ancak onun zirveden düşmesine çok az kaldı.

    YanıtlaSil
  2. Ben sosyal medya da sözcüsü/kahramanı olan blogların yükselişe gideceğini düşünüyorum.Bloglar için yazı önerilerinde biliyorsunuz çok uzun yazı olmasın denilmekte.İzlenebilirlik adına..Dünyada da video ve görsel daha çok hit almakta.İstatistikler öyle söylemekte.bahceperim.blogspot.com yazarıyım.Beklerim.

    YanıtlaSil
  3. Emek sömürüsünün kanıksandığı günümüzün kaos ortamında, blog yazarlarının, mutlaka, harcadıkları çabanın karşılığını almaları gerektiğine inanıyorum. Umarım blogların geleceği, sizin de beklediğiniz doğrultuda olur.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.