Medya İstasyonu'nun "5N 1K"sı

5N 1K, Gazetecilikte sıkça kullanılan terimlerden biri. Haberin öğelerini oluşturan "Ne? Ne Zaman? Nerede? Nasıl? Neden? Kim?" sorularını içeriyor. 5N1K'yı Blog Hocam’da uygulayan Serda Kara "Sizin 5N 1K'nız nedir diyerek yeni bir yöntem başlattı. Ben de bu yazımda Medya İstasyonu'nun 5N 1K'sını sizlerle paylaşacağım. Haydi başlayalım...

Ne?

Medya İstasyonu'nda ne yazıyorum? Blog yazarlığı çervevesinde medya, sosyal medya, blog yazarlığı, gazetecilik, halkla ilişkileri, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, internet gazeteciliği gibi medya konuları hakkında özgün ve fayda sağlayabilecek yazılar yazıyorum. Medya ve sosyal medyaya ilgi duyan herkese hitap etmeye çalışıyorum.

Neden?

Medya ile ilgili kaliteli ve özgün içeriklerin yer aldığı blog sitelerine pek rastlamadım. İlgi alanıma giren bu konular ile ilgili bir blog oluşturmaya karar verdim ve Medya İstasyonu'nu hazırlamaya başladım. Blog yazarlığına uzak biri değilim. Üniversitede öğrenciyken blog yazarlığı maceram olmuştu. O dönem oldukça amatör bir uğraştı ve vakit ayıramadığım için bıraktım. Yeniden blog yazarlığına başlamamda Serdar Kara'nın Blog Hocam adlı blogu da etkili oldu. Blog yazarlığını daha kaliteli bir noktaya taşımak için birtakım bilgilere ihtiyacım vardı. Bu bilgileri başta Blog Hocam olmak üzere birkaç kaliteli siteden edindim.

Nasıl?

Medya İstasyonu'nun içeriklerini nasıl yazıyorum? Bir yazıyı araştırmadan, okumadan ve sorgulamadan asla yazmam. Okumayı ve yazmayı seviyorum. Medya ile ilgili bir kitaplığım var. Ayrıca kendi çapımda bir gazete arşivim de var. Gazeteci olduğumdan dolayı araştırmaya, arşivciliğine ilgi duyuyorum. Okuduğum yazılarda önemli başlıkları not ediyorum. Konu hakkındaki bilgilerimi sınıyorum. Yeterince bilgi sahibi olmadığım bir konuda yazmaktan çekiniyorum. Bazen işin profesyonellerinden de fikir aldığım oluyor. Yazılarımda mutlaka en az 1 görsel kullanıyorum. Şu aşamada resimli anlatım metodunu denemedim ama ilerleyen zamanlarda deneyeceğim. Yazılarımın çok uzun olmamasına dikkat ediyorum. Okuyucu sıkılmamalı. Yazılarımda çok fazla link ve anahtar kelime kullanmıyorum. Denge kurmayı istiyorum. Ayrıca yazılarımla alakalı konularda yazılmış diğer yazılar için dahili ve harici linklere yer vermeyi de seviyorum. Yazılarımı yazdığım gibi yayınlıyorum. Birçok işle uğraştığım için sonraya bırakmak istemem.

Nerede?

Medya İstasyonu için içerikleri nerede yazıyorum? Kendimce oluşturduğum bir home ofisim var. Bir masaüstü bir de dizüstü bilgisayarım var. Yazılarımı genellikle evde dizüstü bilgisayarımda yazıyorum. Masaüstü bilgisayarın gürültüsü beni rahatsız ediyor. Sessiz bir ortamda daha üretken oluyorum. Şu ana kadar ev dışında hiç yazı yazmadım. Dokunmatik cihazlarda sağlıklı bir şekilde yazı yazılacağını düşünmüyorum. PC gibi kullanışlı değil.

Ne zaman?

Medya İstasyonu'nun içeriklerini ne zaman yazıyorum? Medya İstasyonu'daki yazılarımı genelde öğleden önce yazıyorum. Öğleden sonra diğer işlerimle ilgileniyorum. İçerik konusunda tutarlı olmayı önemsiyorum. Her gün en az 1 yeni içerik yayınlamaya özen gösteriyorum. "Yazmak için" yazmıyorum. Bugün de yazı yazayım, blogum güncel olsun diye bir kaygım asla yok. Yazmak, benim için bir alışkanlık oldu. Disiplinli çalışmayı seviyorum. Serbest zamanlı çalıştığım için kendi iş planım var. Bu yüzden içerik üretiminde sıkıntı çekmiyorum.

Kim?

Medya İstasyonu'nda kim yazıyor? Beni yavaş yavaş tanımaya başladığınızı düşünüyorum. Adım Engin Gürşen. 1986 doğumluyum. Gazetecilik okudum. Gazetecilik yapıyorum. Hem kağıt hem de online gazete tecrübelerim var. Girişimcilik deneyimlerim de var. Medya ile alakalı konuları çok seviyorum. Gelecekte şartlar olgunlaşırsa kendi medya sistemimi kurmayı hedefliyorum. Alt yapı çalışmalarım tüm hızıyla sürüyor Medya sektörü ile alakalı işbirliğine ve yeni iş fikirlerine her zaman açık olduğumu da belirtmek istiyorum. Bunun yanı sıra işini seven, ailesine bağlı, daima iyi şeyler yapmak için çabalayan ve yardım etmeyi çok seven biriyim. Yeni insanlar ile tanışmak, fikir alışverişlerinde bulunmak benim için son derece önemli. Yazılarım değer görmesi, yorum alması ve paylaşılması beni son derece mutlu ediyor. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inananlardanım.

Son olarak Medya İstasyonu'ndaki yazıları okuyan, yorumlayan, paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Desteklerinizi her zaman bekliyorum.

Sevgiyle kalın...





Medya İstasyonu'nun "5N 1K"sı Medya İstasyonu'nun "5N 1K"sı Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Mayıs 05, 2013 Rating: 5

5 yorum:

  1. İlk bloghocamda görmüştüm sizinkide gayet etkili olmuş..

    YanıtlaSil
  2. Değerli yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Engin Bey tebrik ederim yazınız için. Ben de şu anda Terapi Koltuğu'nun "5N 1K"sını yazıyorum. Muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Ben de Terapi Koltuğu'nun 5N 1K'sını okumak isterim. Saygılarımla...

      Sil
  4. Güzel bir 5N1K yazısı olmuş, emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.