Makale yazarlığı piyasası kızışıyor!

Özgün içerik üretiminin internet ortamında ne kadar önemli olduğunu anlatmama gerek yok. Artık çoğu marka ya da kişi özgün içeriğe yatırım yapıyor. Sitelerde yer alan makalelerin özgün ve seo uyumlu olması, gerek Google sıralaması, gerekse de hitin artması gibi yararlar sağlıyor.

Özellikle internet ortamında bulunmayan bir içeriği yazıp yayınlamak, arama motorlarında yükselmek ve daha fazla kişiye ulaşmak için hem markalar hem de bireysel kullanıcılar açısından çok büyük bir fırsat.

Bu yüzden içerik yazarlığı son yıllarda daha fazla önemsenmeye başlandı. Çünkü açılan web sitesi sayısı arttı. Markalar ve bireysel kullanıcılar aradan sıyrılmak için kaliteli ve okunabilir içerikleri elde etmenin yollarını arar oldu. Bu da içerik üretiminin internette başlı başına bir sektör haline gelmesini sağladı.

Birçok webmaster forumunda makale alış-satışı kategorisi mevcut. Hatta sırf bu amaç için faaliyet gösteren içerik ajansları da bulunuyor. Yazma kabiliyetine güvenenler, makale yazarak para kazanmak isteyenler gerek forumlarda gerekse de bu ajanslar vasıtasıyla  iş kapmaya çalışıyor.

Makale yazarlığı konusunda dikkatimi çeken bazı noktalar var. Bu yazımda gözlemlerim doğrultusunda makale yazarlığı piyasasına değinmek istedim.

SEO uyumlu içerik üreten çok kişinin olması

Makale yazarlığı ile ilgili ilanların genelinde "SEO uyumlu, özgün içerik yazılır" şeklinde ibareler var. SEO uyumu internette üst sıralarda yer almak için hayati bir kavram olduğundan dolayı her ilanda yer alıyor. Yeni site açmış, yükselmeyi amaçlayanların dikkati bu vurucu kelime ile çekiliyor. Üretilen içeriklerin nasıl bir sistem ile yazıldığı, hangi kaynaklardan beslenildiği, ne kadar orjinal ve benzersiz olduğu tartışılır bir konu. Bu durum rekabetin kızışmasını sağlıyor. Fiyatların son derece düşük tutulması, kalitenin düşmesine de neden olabilecek bir durum.

Kelime sayısı bazlı yazı yazmak

Makale yazarlarının çalışma şekli kelime sayısı odaklı. Kelime sayısı ne kadar az ise yazılan makalenin de fiyatı o kadar düşük oluyor. Bütçeler sınırlı olduğu için düşük kelimeli makalelerin tercih edilmesi daha fazla.

100 kelime makale yazımında alt sınır 

Makale yazarlığında 100 kelime alt sınır olarak belirlenmiş. İlanlarda 50 kelimelik makale hizmeti gibi bir başlığa rastlamadım. 100 kelimelik bir makalenin fiyatı 75 kuruş, 1 lira ve 1,5 lira arası değişiyor.

Toplu alımlarda indirim var

Çoğu makale yazarı toplu alımlarda ve daimi çalışmalarda müşterilerine indirim yapıyor. Makale satışı genelde toplu olduğu için bu tür indirimlerin olması bir satış politikası.

Ödeme yöntemleri

Makale ücretlerini ödemek için en yaygın kullanılan yöntemler Paypal, EFT, Şans oyunları siteleri üzerinden yapılan ödemeler.

Satın almak isteyenlere referans gönderimi

Makale yazarlığı yapanlar potansiyel müşterileri için geçmişte iş yaptıkları kişileri referans olarak gösterebiliyor. Bu da diğer içerik yazarlarının bir önüne geçmek için sık kullanılan bir metod. Yapılan işe "güvenilir" izlenimi katıyor.

İllegal siteler için makale yazılmıyor

Yasal olmayan konular üzerine yayın yapan siteler için makale hizmeti verenlerin sayısı yok denecek kadar az. Genelde teknoloji, kadın ve moda, internet, otomobil, gündem, kültür sanat vb. konular üzerine yazılıyor.

İmla kurallarına özen gösteriyorlar

Makale yazarlarının ilanlarında özellikle belirttiği bir husus var: İmla kurallarına dikkat etmek. İmla kurallarına dikkat etmeyen makale yazarlarının daha sonraki iş alımlarında şansı oldukça düşük oluyor.

Ekip olarak çalışanlar da var

Bireysel ilanların yanı sıra ekip olarak çalışanların ilanları da göze çarpıyor. "Deneyimli ekibimiz ile yüzde 100 SEO uyumlu özgün içerikler üretiyoruz" başlığı, yapılan işe profesyonellik katmak ve alıcıları cezbetmek açısından kullanılan bir yol.

Kampanya olmazsa olmaz!

Makale yazarlığı piyasasında rekabet kızıştıkça kampanyalar da kaçınılmaz oluyor. Kampanya yapan, fiyatlarda indirime giden, anlaşılan makale sayısına ekstra makale hediye eden içerik yazarları da olabiliyor.

Teslim süresi 

Makalelerin sipariş verildikten sonraki teslim süresi konusunda çoğu makale yazarı titiz davranmaya çalışıyor. Zamanında yazılmayan ve müşteriye teslim edilmeyen makaleler, yeni işlerin alınmasında sıkıntı oluşturuyor. Genelde anlaşılan teslim süresinde işin karşı tarafa teslim edileeceği taahhüt ediliyor.

Konu hakkında eklemek istedikleriniz ve makale yazarlığı tecrübeleriniz hakkında yazacaklarınız varsa yorumlarınızı bekliyorum. Lütfen yorumlarınızı eksik etmeyin.












Makale yazarlığı piyasası kızışıyor! Makale yazarlığı piyasası kızışıyor! Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Mayıs 18, 2013 Rating: 5

5 yorum:

  1. Peki rağbet var mı..?
    Açıkcası araştırmadım hiç yani fakat bir insan özgün bir içerik günde iki tane yazsa günde 2 tl desek ayda 60 tl değer mi..?
    Bu kısmı da var o kadar emek verip 60 tl bana az geldi açıkcası ve elinde bin tane makale var diyelim 700 tl'ye sattı peki bu bin tanenin kaç tanesi kaliteli..
    Ve internet üzerinden satışların olması heleki her türlü dolandırıcılığa açık bir ticarette güven çok önemli bence..

    YanıtlaSil
  2. Ben açıkçası, profesyonel blog yazarlığı yaklaşımını çok sağlıklı bulmuyorum. Mesela psikolojik danışmanlıkla ilgili bir altyapısı olmayan birisi, psikolojik danışmanlık hakkında özgün, faydalı ve doğru bilgi içeren yazı nasıl yazabilir. Diyelim ki uğraştı didindi, saatlerini araştırma için harcadı ve ve 500 kelimelik bir yazı yazdı. alacağı para 10 tl olsun. Buna değer mi? Emin değilim. Muhabbetle.

    YanıtlaSil
  3. Makale yazarlığının kalitesi gittikçe düşürülüyor. Öncelikle makale kavramından ne anlaşılıyor bunu netleştirmek gerekiyor. Nasıl herkes doktor, mühendis olamıyorsa yazar da olamaz. Yazmak, yetenek işidir. Birkaç kuruş para kazanmak uğruna kulaktan dolma bilgiler ile SEO uyumlu özgün makale falan yazılamaz. Birkaç liraya satılan bu tür yazıların okunacak ve fayda sağlayacak bir tarafı olacağını da düşünmüyorum. Makale yazmak, emek ister, araştırma ve bilgi ister. Ayrıca kaliteli, bilgi verici, emek harcanmış bir makalenin fiyatı da birkaç kuruş ya da birkaç lira olamaz.

    YanıtlaSil
  4. cok güzel bir yazı olmuş keyifle okudum bende bloggumda cok hatalarla başladım bu tip yazıları okuyarak kendimi gelişdiriyorum.

    YanıtlaSil
  5. Makale yazarliginin internetten para kazanmaya olanak saglayan bir role burunmesi, masrafsiz yollarla para kazanmayi arzulayan girisimciler icin en populer tekniklerden birisi olarak gorulmesi kacinilmaz bir hal aliyor. Bu sebeble rekabetin kizismasi aslinda biz blog yazarlarinin lehine bir durum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.