Tematik bloglara ilgi artıyor

Belirli bir konu ya da alan hakkında içeriklerin paylaşıldığı bloglar tematik blog olarak adlandırılıyor.  Türkiye'de son yıllarda tematik bloglar ciddi anlamda öne çıkmaya başladı. Bu tür blogları takip edenler ilgilendikleri alan ile ilgili farklı bilgileri, deneyimleri öğrenebiliyor.

Türkiye’de tematik bloglar arasında en yaygın olan türler hiç kuşku yok ki, giyime ve yemeğe olan tutkumuzdan dolayı moda ve yemek blogları. Bu blog türlerine ilgi gün geçtikçe artıyor.

Bu konularda kaliteli içeriklerin yer aldığı blogları hazırlayan kişilere moda, yayıncılık ve yemek sektöründen ciddi teklifler geldiğini belirtmeden geçmek istemiyorum. Blogu sayesinde kendine bir kariyer kapısı açan kişilerin bu başarısı, çoğu kişi için blog yazarak kariyer yapmak anlamında önemli.

Tematik blog yazarlığı kaliteli, okunabilecek içerikler üreterek istikrarlı bir şekilde yapılırsa blog sahibini cidd bir noktaya ulaştırabilecek güce da sahip.

Tematik blog yazarlığı yaparken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu yazımda kendi gözlem ve tecrübelerim doğrultusunda bazı noktalara kısaca değineceğim.

İddialı olduğunuz konuda yazın

Blog yazarlığına yeni başlayan ya da başlayacak olan çoğu kişi "Ne yazsam tutar?"sorusunu çoğu zaman kendine ve çevresindekilere soruyor. Bunu önceden kestirebilmek çok zor. Bazen yeterince ön planda olmayan bir konu ya da alan bile ciddi bir okur kitlesinin sizi takip etmesini sağlayabilir. Blog yazmak, daldan dala atlamak olmamalı. Bir konu, alan belirlemek ve bu doğrultuda ciddi çalışmak şart. Bilginizin olmadığı bir alanda blog yazmayın. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamazsınız. Bilgi içermeyen içeriklerin ilgi görmesi ve okurlar için faydalı olması çok zor.

Blogunuz için içerik kaynakları edinin

Blogunuz için kaliteli içerik üretmenin en önemli ayaklarından biri de sağlam kaynaklar edinmekten geçiyor. Yazacağınız makaleleri bazı kaynakları okuyarak, kendi süzgecinizden geçirerek yazarsanız daha profesyonel bir içerik üretmiş olursunuz. İçerik kaynaklarınız kitap, dergi, gazete, web sitesi ya da uzman kişiler olabilir. Bu kaynaklardan edindiğiniz verileri kendi düşünceleriniz ve ifade biçiminiz ile yoğurursanız okuyucularınız da keyifle okuyabilir ve bilgi sahibi olabilir.

Faydalı içerikler üretin

Tematik blogların en çok tercih edilme nedenlerinden biri de okuyuculara yarar sağlaması. Blog sitenizde yazdığınız bir konu ile ilgilenen okurlar makalelerinizi okuduktan sonra yeni bir şeyler öğreniyorsa bununla gurur duymalısınız. Okurlar, yalın ifadeler içeren ve bilgi veren makaleleri gerçekten çok seviyor.

Örneğin blog yazarlığı ile ilgili konuların bir blog siteniz var. Siz blogunuzda "Blog yazarlarının yaptığı 10 hata" başlıklı bir yazı yazdığınız. Yazınızda gözlemlerinizi, tecrübelerinizi bilgi ile yoğurarak okurlara 10 madde olarak okurlarınıza sundunuz.

Blog yazan ama hedeflediği başarıya ulaşamamış okurlar bu yazı ile ciddi olarak ilgilenecek. Sıraladığınız 10 madde arasında kendi yaptığı hatayı ya da hataları gören okur bu yazınızı kendi başarısı için bir referans kaynağı olarak alacak. Belki de defalarca okuyacak. Yarar sağlayan içerikler, okurların blogunuzu daha fazla ziyaret etmesi için çok önemli.

Bilgili okurları dikkate alın

Blogunuzu takip edenler arasında sizin yazdığınız içerikleri yetersiz bulan, konuya daha hakim olan okurlar da olabilir. Bazı doğru bildiğiniz yanlışları düzeltmeniz için sizinle iletişime geçebilir, öneriler sunabilirler. Bu tür okurları daima dikkate alın. Asla iletişime kapalı olmayın. Bu kişilerle bilgi alışverişinde bulunarak blog sitenizin kalitesini daha üst seviyeye çıkarmak için çaba harcayın. Bazı durumlarda yardım talebinde bulunmaktan çekinmeyin. "Bu konuyu benden daha iyi kimse bilemez" mantığı ile hareket ederseniz sizi takip eden kitleyi kaybetme olasılığınız çok yüksek. Bilgi, sürekli geliştirilebilen ve genişletilebilen bir kavram. Bilginin paylaştıkça çoğalacağını da hiçbir zaman unutmayın.


Tematik bloglara ilgi artıyor Tematik bloglara ilgi artıyor Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Nisan 21, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.