İşsiz gazetecilerin sayısı artıyor |
Çoğu üniversitede iletişim fakülteleri çatısı altında verilen gazetecilik eğitiminin amacı: günümüzde küreselleşmenin dinamikleriyle şekillenen ve bu anlamda yapısal olarak değişen, ulusal/yerel medya ortamının gerektirdiği teknik beceriler ile mesleki yeteneğe sahip, ancak bunları etik ve toplumsal sorumlulukla kullanan, basın ve ifade özgürlüğünün önemini ve bununla ilgili sorumlulukları taşıyan, Türkçe'yi ve İngilizce'yi iyi derecede kullanabilen, iletişim ve kitle iletişimi kuramlarını, Türk ve dünya basınındaki gelişmeleri takip ve analiz eden, bilgiler ışığında sorumluklarının bilincinde olan profesyonel iletişimcileri yetiştirmek.
40 saatte gazeteci olabilirsiniz
Buraya kadar herşey normal. Benim değineceğim nokta ise gazeteci adaylarının 4 yıl dirsek çürüterek okudukları bu bölümü hızlandırılmış bir şekilde sertifika eğitimi şeklinde veren yerler. Geçen gün gazetecilik eğitimi ile ilgili araştırma yaparken üniversiteler, özel gazetecilik okulları hariç e-sertifika yöntemi ile gazetecilik eğitiminin verildiğine rastladım. 80-100 TL'ye 40-50 saatlik eğitim ile gazetecilik alanında kariyer yapmayı hedefleyenlere yardımcı olunuyormuş. 4 yıllık bir bölüm nasıl 40 saatte öğretilebilir ki? Gazetecilik, bu kadar basit bir meslek mi? Binlerce genç iletişimci adayı iletişim fakültelerinde boşuna okuyor o zaman. Kapatın iletişim fakültelerini. Birkaç saatlik eğitimler ile herkes gazeteci olsun. Böyle ultra hızlandırılmış eğitimlerin kimseye bir yararı olmaz.
Gazetecilik eğitimine ayar çekilmeli
Gazetecilik, kendi içinde çok geniş bir alan. Her ne kadar Türkiye'de uzman gazetecilik kavramı yerleşmese de her bir alanın ayrı uzmanlığı var.Türkiye'de iletişim fakültelerinin sayısı zaten fazla. Bir de diğer eğitim veren mecraları düşünün. Buralardan mezun olanların çoğu medya dışı sektörlerde iş buluyor. Medyada çalışan kaç tane yeni mezun iletişimci var? Sözde sertifika programlarının da olması gazetecilik mesleğine hem itibar anlamında hem de nitelikli personel yetiştirme anlamında zarar veriyor. Gazetecilik, sertifikayla öğrenilmez!
Gazetecilik artık karın doyurmuyor
Medya odaklı kariyer planlaması yapmak Türkiye'de genelde zor. Medyada çalışanların en büyük korkusu işsiz kalmak. Sektör o kadar hassas ki en ufak bir denge değişimi bir sürü gazeteciyi işsizler ordusuna dahil edebiliyor. Mevcut medya sektöründe çalışanların çoğu gazetecilik dışındaki alanlardan mezun. Ya da "alaylı" tabir edilen mesleği çıraklıktan öğrenen kişiler var.
Yeni mezunların hepsini istihdam edecek düzeyde bir yapı yok. Etraf iletişim fakültesi mezunlarından geçilmiyor. TÜİK geçtiğimiz aylarda işsizliğin en yüksek olduğu yükseköğrenim alanlarını açıklamaştı. Gazetecilik, bu alanlar arasında birinci sırada yer almıştı.
Gazetecilik, karın doyuran bir meslek olmaktan çıktı. Gerçekten gazetecilik yapmak isteyen arkadaşlar bir kere daha düşünmeli...
Gazetecilik, sertifikayla öğrenilmez!
Reviewed by Medya İstasyonu
on
Pazar, Nisan 07, 2013
Rating:
Hiç yorum yok: