E-ticaret siteleri ETBİS ile kayıt altına alınacak, ETBİS nedir?

1 Aralık 2017 itibariyle hizmete açılan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ile e ticaret sitelerinin kayıt altına alınaması hedefleniyor.

Son yıllarda birçok e-ticaret sitesi açıldı ve bu alanda tüketici açısından ciddi bir kafa karşılıklığı oldu. E-ticaret hala birçok tüketici açısından güvensiz bir alan. Bundan dolayı pasta genelde büyük e-ticaret siteleri arasında bölüşülüyor. Küçük ve orta ölçekli e-ticaret sitelerinin güvensizlik ile ilgili problemleri aşması gerekiyor.

E-ticaret siteleri kayıt altına alınıyor
E-ticaret açısından Türkiye çok büyük bir potansiyel. Türkiye’de 50 milyona yakın internet kullanıcısıyla e-ticaret potansiyelinin oldukça yüksek ve bunu avantaja çevirmek gerekiyor. Türkiye'de hala birçok kullanıcı online alışverişe güvenlik kaygısından dolayı sıcak bakmıyor. Bundan ötürü Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende ticaret içerisindeki payı oldukça düşük. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ile elektronik ticaret yapanların sayısının ve elektronik ticaret hacminin artırılabilmesini sağlayabilir. Tüketicilerin güven algısının iyileştirmek e-ticaretin toplam ticaret içindeki payını artırabilir.

E-ticaret sektörüne son yıllarda birçok yeni girişim dahil olsa da bunların büyük çoğunluğu verimli olamadı. Bu yeni düzenleme e-ticaret sektöründe başarılı ve başarısız ticari oyuncuların ayrıştırılması açısından önemli bir avantaj. E-ticaret girişimcilerinin tanınırlığının, itibarının, ulusal ve uluslararası rekabet gücünün ve e-ticaret hacminin arttırılması önemli bir husus. Son yıllarda e-ticarete bilen de bilmeyen de girdi ve sektör hızla çöplüğe döndü. Satış yapamayan, kısa sürede kapanan çok sayıda e-ticaret sitesi var. E-ticaret, kolay gibi görünse de bilgi gerektiren, sabır gerektiren ve maliyetli bir alan. Bundan dolayı e-ticaret sektörününün daha kaliteli ve sağlıklı bir yapıya kavuşması açısından e-ticaret sitelerinin kayıt altına alınması iyi bir adım olacak.

ETBİS sistemine kimler kayıt olacak?

Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcılar ve yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılar da faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS’e kayıt olacak.

Sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ise ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılacak. ETBİS’e kaydolan ve bildirimde bulunan işletmelerin internet adresleri ile bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgilerin de www.eticaret.gov.tr adresinden yayımlanarak, vatandaşlar bu ortamdan bilgilendirilecek.

ETBİS ile birlikte e-ticaret işletmelerine ait internet adresi, ticaret unvanı ve MERSİS numarası gibi bilgilere kolaylıkla ulaşılabilecek. Bu da e-ticaret işletmelerinin daha şeffaf bir yapıda ve kolay ulaşılabilir olmasını sağlayacak. Böylece online alışverişte dolandırılma riski de azalacak. E-ticaret sitesi olarak açılan ve hiçbir resmi bilginin olmadığı birçok çöp e-ticaret sitesi var. E-ticarette güven çok önemli. Tüketiciye güven veren e-ticaret sitelerinin büyümesi daha kolay.

E-ticaret işletmelerinin 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren 30 gün içerisinde kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Kayıt ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere Bakanlık tarafından 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını belirtiliyor.

ETBİS neden önemli?

E-ticaret sektörünün hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için

E-ticaret sektöründeki çöp sitelerin elenmesi için,

Tüketicilerin aklındaki güvensizlik ile ilgili düşüncelerin kırılması için,

E-ticaret sitelerinin daha şeffaf bir yapıya kavuşması için,

E-ticaret sektörünün güncel büyüklüğü ve ticaret hacminin ölçümlenebilmesi ve analiz edilmesi için,

E-ticaret sitesi sahiplerinin e-ticareti daha güvenli ve profesyonel bir şekilde yapması için,

E-ticaret sitelerine biçim ve içerik bakımından kalite gelmesi için,

E-ticarette büyükler elindeki pastadan küçük ve orta ölçekli e-ticaret işletmelerinin de pay alabilmesi için.








E-ticaret siteleri ETBİS ile kayıt altına alınacak, ETBİS nedir? E-ticaret siteleri ETBİS ile kayıt altına alınacak, ETBİS nedir? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Aralık 05, 2017 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.