Gezi blogu açmak ve gezi yazısı yazmak konusunda öneriler

Gezi blogları, son yıllarda internette en çok ilgi gören mecraların başında yer alıyor.

Dünyada çeşitli ülkeleri ve şehirleri gezerek deneyimlerini blogunda paylaşanlar olduğu gibi Türkiye'nin farklı şehirlerini gezip izlenimlerini paylaşanlar da var. Sayıları son yıllarda hızla artan gezi bloglardaki yazılar birçok kişi tarafından ilgiyle okunuyor. İçerik bakımından zengin, keyifli anlatım tarzına sahip gezi bloggerları ilgiyle takip ediliyor.

Yoğun iş hayatından, kalabalık şehir yaşamından bunalan birçok kişinin aklında her şeyi bir süreliğine bir kenara bırakıp uzun bir dünya turuna çıkmak ya da farklı şehirlerdeki yaşamı deneyimlemek illaki var. Peki, nereden başlamalı?

Bu yazımda gezi blogu açmak isteyen, blog için etkili ve okunabilir gezi yazısı nasıl yazılır? diye merak edenlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Gezi blogu açmak, diğer blog türleri gibi son derece kolay bir iş. Ücretli ya da ücretsiz bir şekilde dakikalar içinde bir bloga sahip olabilirsiniz. Blog açmak kolay olmasına kolay da peki, ya sonrası?

İşte asıl önemli olan kısım burası. Açacağınız o gezi blogunun içini okunabilir, paylaşılabilir, okuyanlara değer katabilecek ve markaların dikkatini çekebilecek içerikler ile nasıl dolduracaksınız? Gezi yazısı olarak okuyucularınız ile paylaşabileceğiniz içerikler var mı? Düzenli olarak gezi yazısı yazabileceğiniz seyahat deneyimleriniz olacak mı? Bunun için serbest zamanınız, paranız, sabrınız var mı?

Çeşitli bloglarda ücretsiz dünya turu yapıyorum, ücretsiz her yeri geziyorum gibi dikkat çekici yazılar görebilirsiniz. Bu herkes için geçerli değil. Dünyayı gezmek güzel ama bir o kadar da maliyetli bir iş. Bundan dolayı gezi blogu diye açılan her blogdaki içerikleri gerçek olarak kabul etmemek gerekiyor.

Pasaport, vize, konaklama, ulaşım gibi maddiyat gerektiren kriterleri çözmeden gezi blogger olmak hayalden öte bir şey değil.

Gezi blogu yazanların birçoğu ekonomik özgürlüğü sağlamış durumda. Ya serbest çalışıyorlar ya da çalıştıkları konum istedikleri zaman seyahat etmelerine uygun. Aile tarafından ekonomik anlamda da destek alanlar vardır. Maalesef herkes böyle şanslı değil. Gezi blogu açmak isteyenler bu ve benzer faktörleri göz önünde bulundurmalı.

Gezi blogu açmak isteyenlere öneriler

Başarılı gezi bloglarını biçim ve içerik mutlaka inceleyin. Bu blogların sahiplerinden seyahat blogu açmak ile ilgili bilgi almaya çalışın.

Gezi blogu için akılda kalıcı, seyahat ve gezi ile alakalı blog ismi bulmak önemli. .com uzantılı olursa daha iyi. Domain seçimini önemseyin.

50-100 dolara Wordpress tema ve ilk başlarda işinize görecek birkaç dolarlık hosting paketi işinizi rahatlıkla görecektir. Sitenizin ziyaretçisi arttıkça daha profesyonel bir tasarım ve hosting çözümlerine yönelebilirsiniz.

Mobil uyumlu sade, okuyucunun gözünü yormayacak bir tema seçmeye özen gösterin. Mobilden içerik tüketimi hızla artıyor.

Akılda kalıcı profesyonel ve sitenizle bütünleşebilecek bir logo hazırlatın.

Sitenizin temel SEO ayarlarını yapın. All İn One SEO, Yoast SEO gibi SEO eklentilerini kurun. Sitenizi Google Search Console'a ekleyin. Google Analytics konu ekleyin.

Sosyal medya hesaplarınızı oluşturun. Facebook, Instagram, YouTube, Twitter mutlaka olmalı.

Gezi yazısı nasıl yazılır?

Başarılı gezi bloglarındaki içerik örneklerine göz atın.

Gezdiğiniz bölgeyle ilgili bilgi ve değerlendirmelerinizi mümkün olduğunca samimi ve gerçek bir şekilde kaleme alın.

Hakkında yazı yazacağınız yere gitmeden önce yaptığınız tüm hazırlıklardan kısaca bahsedin.

Ansiklopedik bir dil ile yazmayın. Kendi cümleleriniz ile gezdiğiniz, gördüğünüz yerleri anlatın.

Ne gördüyseniz onu yazın. Deneyimlemediğiniz şeylere yazınızda yer vermeyin.

Gezdiğiniz yerleri her açıdan değerlendirin. İyi ve kötü yanlarını yazınızda mutlaka belirtin.

Yazılarınızda gezdiğiniz bölgenin coğrafi konumu, tarihsel özellikleri, sosyal konumu gezilen bölgede yaşayanların geleneklerini ele alın.

Başka kaynaklardan da beslenmeyi unutmayın. Gittiğiniz yerde yaşanyanlardan bilgi alın, ilgili kitapları, dergileri, yerel yayınları tarayın. İnternetten araştırma yapın.

Gezi yazıları; anlatım, dil ve kurgulama yönünden kusursuz olmasına dikkat edin.

Okurların gezip görmesiyle ilgili merakı artırın.

Okurların dil gelişimine katkıda bulunacak türden yazılar kaleme alın. İmla kuralların uyun.

Gezi yazıları, yazarının düzenli ve sağlıklı gözlemlerinden oluşmalı,

Gezi yazılarınızı mutlaka yüksek çözünürlüklü fotoğraflarla destekleyin. Fotoğrafların içerik ile uyum içinde olmasına özen gösterin.

Yazı başlıklarını mutlaka önemseyin. Çarpıcı, ziyaretçileri o yazıyı okumaya teşvik eden başlıklar atmaya özen gösterin.

Yazılarınızda SEO uyumuna dikkat edin. Anahtar kelime analizi yapmayı unutmayın.

Yazılarınızda ara başlıklar kullanın. Az kelimeyle çok şey anlatmaya çalışın. Laf kalabalıklığı yapmayın. Yazıyı gereksiz yere uzatarak potansiyel ziyaretçilerinizi bunaltmayın.

Yazınızda rakamsal verilere, ilginç bilgilere yer verin. Okurlar gezip gördüğünüz yer ile ilgili rakamları merak eder. Basit infografikler de hazırlayabilirsiniz.

Yazı sonunda okuyucuları harekete geçirici sorular sorarak ya da sonraki yazılarınız hususunda ipuçları vererek sizi blogunuz ve sosyal medya hesaplarınız üzerinden takip etmelerini sağlayın.
















Gezi blogu açmak ve gezi yazısı yazmak konusunda öneriler Gezi blogu açmak ve gezi yazısı yazmak konusunda öneriler Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Nisan 24, 2017 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.