Gazetecilik bölümü okunur mu? Gazetecilik okumak isteyenlere öneriler

Gazeteci olmak istiyorum, nasıl gazeteci olunur, gazetecilik okumak, gazetecilik bölümü okunur mu? gibi aramalar üniversite tercihleri öncesi gazetecilik bölümü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin en çok ilgi duyduğu konuların  başında geliyor.

Her gazeteci iletişim fakültesi mezunu mu?

Gazeteci olmanız için gazetecilik bölümü olmanıza gerek yok. Evet, yanlış duymadınız. Türkiye'de gazetecilik yapan birçok kişinin iletişim fakültesi ya da gazetecilik bölümü mezunu olmadığı bilinen bir gerçek. Gazetecilik okul okumadan yapılacak işlerden biri. Bunun örneği çok. Gazetecilik yıllarca alaylı yapılan mesleklerden biri oldu. Birçok eski gazeteci bu işi usta çırak ilişkisi ile öğrendi. Bazıları eş-dost hatrına gazetelerde kendine iş buldu. Kimisi prestij için bu işe girdi. Hala da durum farklı değil.

Türkiye'de iletişim fakültesi çok, mezun çok, sektörde tutunabilmek için kalite yok!

İletişim fakülteleri son yıllarda öne çıkmaya başladı. Türkiye'de  hem özel hem de devlet üniversitelerinde 100'e yakın iletişim fakültesi var. Bunlardan her yıl binlerce gazetecilik okuyan öğrenci mezun oluyor. Peki, kaçı gazeteci olarak istihdam ediliyor? Türkiye'de gazetecilik ve gazetecilik eğitimi gerçekten içler açısı durumda. Gazetecilik ile uzaktan yakından alakası olmayan kişiler gazetecilik yapıyor, haber sitesi kuruyor, dergi çıkarıyor, radyo ve TV kanalı kuruyor. Sonuç? Berbat bir medya yapısı. Magazine, tüketim kültürüne ve polemiklere odaklanılmış bir medya sistemi... İletişim fakültelerinde verilen eğitim de belli. Haber yazmayı bilmeyen, basın bülteni yazmayı bilmeyen, söyleşi yapmayı bilmeyen, merak edip araştırmayan kişiler "gazeteci" olarak sektörde kendine yer bulmaya çalışıyor. Ders notlarını ezberle, sınavları geç, 1 ay zorunlu stajını tamamla. Gazeteci oldun tamamdır. Bu kadar kolay mı?

Gazetecilik, teoriden çok pratikle öğrenilecek bir meslek

Ben de iletişim fakültesi mezunuyum. Okulda öğrenmediğim birçok şeyi dışarıda ve kendi imkanlarımla öğrendim. Gazetecilik, habercilik, yazarlık biraz gönül işi. Seevmek lazım, öğrenmeye açık olmak lazım. Araştırmak, lazım. Gazetecilik bölümlerinde ders veren akademisyelerin çoğunun gazetecilik geçmişi yok. Teoriden öte değil verilenler... İletişim fakültelerinde anlatılan gazetecilik ile dışarıdaki arasında uçurum var. Bunu bizzat deneyimledim. Oysa gazetecilikte pratik, uygulama çok önemli.

Gazetecilik okuyanlar ve gazetecilik mezunları donanımlı olmak zorunda

Gazetecilik okuyanların çoğu "Haber yazmak, röportaj yapmak, blog yazmak, içerik editörlüğü, gazete çıkarmak, dergi yayıncılığı, haber sitesi kurmak, medya okuryazarlığı, içerik pazarlama, halkla ilişkiler, kurumsal iletişim, medya planlama, internet haberciliği, sosyal medya" gibi konularda ciddi anlamda eksik. Bu konularda şu ana kadar aldığım maillerin haddi hesabı yok. Öyle mailler geliyor ki 4 yılı gerçekten boşa geçirmişsin demekten alamıyorum kendimi... Mailde 2 cümleyi doğru dürüst yazamayan kişiler okuyor iletişim fakültelerinde...

Araştırmadan, bilgiye en kolay şekilde ulaşarak bu işler yürümez. Türkiye'de kaliteli medya için nitelikli gazetecilere, habercilere ihtiyaç var. Her şeyden önce Türkçe'yi doğru ve etkili kullanan kişilere ihtiyaç var. Gazetecilik, basite indirgenecek bir meslek olmasa da  maalesef Türkiye'deki durum gerçekten içler açısı.

Binlerce basılı gazete var. Birçoğu prestij, para kazanmak ve Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan almak amacıyla yayında. Gazetelerin bayi satışları yerlerde...  Okuyan ve sorgulayan bireylerin sayısı son derece az. Gazete satışları neden artsın ki? 80 milyonluk ülkede Haber siteleri de farklı değil... Ciddi bir medya çöplüğü var.

Gazetecilik okumak istiyorum diyenler iyi düşünsün

Gazetecilik bölümü okumak isteyenler bir kez daha düşünmeli. Onlarca iletişim fakültesi var. Her yol binlerce kişi mezun oluyor. İşsizlik, gazetecilikte en büyük problem. Yeni mezunların kendilerini geliştirmek ve sektörde kendilerine yer bulmak için ciddi bir çabası olduğunu da düşünmüyorum. Gazetecilik okuduğu halde işsiz, kendi işini yapmayan, normal bir fabrikada çalışan birçok tanıdığım var. İnsan biraz da kendi yolunu çizebilecek adımlar atmalı şu hayatta...

Okulda verilen eğitime bağlı kalmak büyük hata. Bol bol kitap okumalı, araştırılmalı. Gazetecilik ile bütünleşen konularda bilgi sahibi olunmalı. Halkla ilişkiler, dijital pazarlama, sosyal medya, internet haberciliği, SEO, iletişim danışmanlığı vb. alanlarda bilgi sahibi olmak şart.

Sorularınız için: medyaistasyonu@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.
Gazetecilik bölümü okunur mu? Gazetecilik okumak isteyenlere öneriler Gazetecilik bölümü okunur mu? Gazetecilik okumak isteyenlere öneriler Reviewed by Medya İstasyonu on Pazar, Şubat 12, 2017 Rating: 5

1 yorum:

  1. Blog yazmak da bir nevi gazetecilik gibi geliyor bana, araştırmalar yapıyor ve yazılar yazıyoruz. Tek farkı bize ait bir alan olması herhalde. Bence ek iş olarak da yapılabilir yetenek ve çalışma varsa =)
    http://benmeczup.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.