Haber blog açmak isteyenlere blog haberciliği önerileri

2000'den sonra internet ve teknoloji dünyasındaki gelişmeler ile birlikte öne çıkan kavramlardan biri olan yurttaş gazeteciliği ile profesyonel mesleği gazetecilik, habercilik olmayan kişiler de dijital araçlar aracılığı ile gazeteciler gibi haber ve içerik üretmeye başladı.

İnternet kullanımının hızla yaygınlaşması ile birlikte adeta şaha kalkan yurttaş gazeteciliği akıllı telefon ve sosyal medya ile zirve yaptı. Yurttaş gazeteciliği dediğimizde, fotoğraf, video ve internet özellikli telefonlar yardımıyla artık herkesin potansiyel olarak gazeteci olduğu bir süreçten bahsediyoruz.

Yurttaş gazeteciliği dedimiz bu kavramın etkilerini Gezi Parkı olaylarında daha çok gördük. Özellikle Twitter ve Facebook aracılığı ile olayların yaşandığı yerden anlık gelişmeleri aktaranlar vardı. Oluşturdukları bloglar ile güncel içerik akışı sağlayanlar vardı. Bu kişiler profesyonel habercilik yapmadığından dolayı sosyal medya aracılığı ile sundukları çoğu bilginin doğruluğu tartışılır nitelikte idi.

Yurttaş gazeteciliği habercilik açısından faydalı gibi görünse de aslında ciddi tehditleri de beraberinde getiriyor. En büyük tehditler ise yoğun bilgi akışına bağlı olarak bilgi kirliliği, yanlış bilgilendirme, provokatif söylemler... Bu yüzden yurttaş gazeteciliği adı altında sosyal medya ve haber blog türü içerik yayıncılığı mecralarından yapılan paylaşımlara, sunulan içeriklere ciddi anlamda dikkat etmekte fayda var.

Medyadaki bilgi kirliliği zaten had safhada. Buna yurttaş gazeteciliği kaynakları kirliliği de eklediğimizde doğru haber almak neredeyse hayal oluyor.

Sosyal medya ile herkes potansiyel yayıncı ve haberci

Sosyal medya hesabı olan herkes artık potansiyel yayıncı. Kişisel hesabınızda video, fotoğraf, yazı yayınlayarak geniş bir kitleye erişme imkanınız var. Ürettiğiniz içerikler ile dikkat çekerek çok farklı bir konuma ulaşma şansınız da var.

Bunların yanı sıra sosyal medya günümüzde birçok kişiye yeni iş kapılarını araladı. Kimi fenomen oldu, markaların ürün ve hizmetlerini tanıtarak para kazandı, kimi gazetede köşe yazarı oldu kimi TV programcısı oldu... Milyonlarca kişinin kullandığı bu ağlar ile bir anda şöhret olanlar bu mecralar ile henüz yeni tanışanların iştahını daha çok kabartıyor.

 Haber blogları gelişmeli ve çeşitlenmeli

Yurttaş gazeteciliği kapsamında en çok öne çıkan araçlardan biri olan haber blogları, belli konulara ya da gündemdeki olaylara dair yorum odaklı içeriklerin okuyuculara sunuldukları mecralar arasında yer alıyor.

Türkiye'de haber blog oluşumu yaygın değil. İnternet medyası alanında her türlü içeriğin yer aldığı haber siteleri öne çıkıyor. Bu sitelerin çok büyük çoğunluğu özel içerik üretmekten uzak. Haberleri birbirinden alıp kullanıyorlar. Reklam ve ziyaretçi pastasından kendilerine pay almaya çalışıyorlar.

Blogculuk genelde Adsense'den para kazanma mantığı ile yürüdüğü için profesyonel içeriklere sahip haber, yorum, analiz üreten bloglar ile karşılaşmak çok zor. Kopya içerikler, spam içerikler, reklam kaygısı ile oluşturulmuş kalitesiz içerikler blogların etkili olmasının önüne geçiyor.

Peki, haber blogu kurmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Haber blogu açmak istiyorsanız en önemlisi sabırlı olmalısınız. Bu işe ayırabilecek zamanınız olmalı. Düzenli içerik üretmek, sıkılmamak çok önemli. Bu işte bir anda iyi bir noktaya gelemezsiniz. Para kazanmak amacıyla haber blog işine kesinlikle girmeyin. Blogculukta en zor para kazanacağınız alan haber bloglar.

Haber bloglarında içerik ön planda olacağı için sade ve okuyucuyu sıkmayacak nitelikte bir tema seçin. Responsive uyumlu olmasına dikkat edin.

Haber blogu ismi akılda kalıcı olsun.

Haber blog için temel SEO ayarlarını yapın. Arama motorundan blogunuza kolay ulaşılabilmesi önemli.

Haber blog Blogger, Tumblr ya da Wordpress altyapısı ile oluşturabilirsiniz.

Haber blog için sosyal medya hesaplarını oluşturun.

Haber blogun içerik politikasını belirleyin. Belli konulara mı odaklanacaksınız? ( Siyaset, Ekonomi, Magazin, Kültür-Sanat, Eğitim, Spor) Yoksa genel gündeme mi? Bir alana yönelmek başarılı olmak açısından daha iyi.

Kendi haberlerinizi üretin.

Başka haber kaynaklarında yer alan haberleri direkt kullanmayın. Alıntı yaptığınızda kaynak belirtin.

Haber metni, görsel ve video kendinize ait olsun.

Okuyucuları sıkmayacak türde metinler üretin. Yorum ve analizleriniz okuyuculara değer katsın.

Yanlış bilgilendirici içeriklerden uzak durun. Doğruluğu kanıtlanmamış içeriklere sayfanızda yer vermeyin.

Haber yapacağınız konu hakkında mutlaka bilgi sahibi olun. Farklı kaynaklardan araştırma yapın.

Gelir modeli olarak Adsense kullanacaksınız reklam yerleşiminde abartıya kaçmayın. Mümkün olduğunca çok az sayıda reklam birimi kullanının.

Haber bloglarında  banner reklamların yer almasını açıkçası çok doğru bulmuyorum. Bunun yerine ciddi bir trafiğe ulaştığınızda advertorial reklam alarak daha doğal bir gelir modeli ile yayıncılığı sürdürebilirsiniz.

Çevrenizde kalemi iyi, bilgili, donanımlı kişiler varsa haber blogunuz için içerik üretmelerini talep edin. Birkaç kişi bu işi yaparsanız daha kısa sürede yol alabilirsiniz.

Özel haberler, haber bloglarının yükselmesi ve tanınması açısından önemli. Özel habercilik yapmaya özen gösterin. Röportaj yapın.

Ses getirebilecek haberlere imza atarsanız yaygın medyanın da dikkatini çekeceksiniz. Sizin haber blogunuzda yer alan haberleri kullanmak isteyecekler. Bu da sizin habercilikte markalaşmanızı sağlayacak. Hatta büyük medya kuruluşlarından iş teklifi de alabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra  haber yazımı, imla kuralları, etkili görsel kullanımı, telif haklarına, gizlilik, veri güvenliği gibi temel habercilik kurallarına dikkat etmelisiniz.






Haber blog açmak isteyenlere blog haberciliği önerileri Haber blog açmak isteyenlere blog haberciliği önerileri Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mayıs 16, 2016 Rating: 5

3 yorum:

  1. Herkes haber sitesi kurmanın sevdasında. İsteniyor ki haber sitesi her konuyu her haberi kapsasın. İmkanların ötesinde hayallerle projelere girişiliyor, emeklerin karşılığı alınamayınca kısa sürede projeden vazgeçiliyor. Ancak gerçekçi olmak lazım. Haber sitesi ya da haber blogu olsun bahsettiğiniz gibi belirli bir konu seçmek, en azından kapsamı daraltmak çok daha mantıklı.

    Şunu kabul etmek lazım ki yerel siteler için günde 1 haber ile bin ziyaretçi ya da ulusal kapsamlı sitede bir haberle 10bin ya da çok daha fazla ziyaretçiyi sitenize çekmeniz mümkün.Bunun için; ziyaretçi alma potansiyeli olan konulardaki haberlere odaklanmak en mantıklısı. Özel haberler üretmek, ziyaretçi tarafından beğenilen / faydalı bulunan, sosyal medyada paylaşılan haberler en değerlisi.

    Bir diğer konuda yeni açılan bir haber sitesinde her gün onlarca haber girmeye çalışmak mantıksız. Site 2-3 ayını doldurana kadar böyle bir temponun sadece zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine her gün bir ya da bir kaç özel haber hazırlayıp yayınlamak. Bunların sosyal medyada paylaşımını yapıp geri dönüşlerine göre yeni özel haberler için çalışmak yapmak. 3 ay gibi bir sürenin ardından tempoyu arttırıp yayın kalitesini koruyacak şekilde daha fazla sayıda haber yayınlamak mantıklı olacaktır...

    YanıtlaSil
  2. Haber yapım süreci belli bir şablon üzerinden sistematik bir şekilde ilerlemeli fakat ezbere dayalı olmamalıdır

    YanıtlaSil
  3. Yararlı bir yazı olmuş. Emeğinize Teşekkürler!

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.