Sosyal içerik nasıl üretilir?

Blog yazılarınızın okunmasını, paylaşılmasını ve yorum almasını istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var.

Günümüzde içerik üretimi ile internette iyi bir noktaya gelmek için paylaşılabilir, kaliteli içerik üretimi büyük önem taşıyor. Bu da "sosyal içerik" dediğimiz kavrama daha fazla yatırım yapılması gerektiriyor.

Son zamanlarda sosyal içerik sitelerinin yükselişi gözlerden kaçmıyor. Onedio, Listelist, Ofpof gibi içerik siteleri sosyal medya desteği ile iyi yerlere geldi. Özellikle Onedio'nun hızlı yükselişi ve aldığı ciddi yatırımlar, içerik tabanlı sitelerin önemli bir iş modeli ve kazanç kapısı olduğunu da görmemizi sağladı.

Bu sitelerin ardından peş peşe onlarca sosyal içerik sitesi açılsa da Onedio gibi profesyonellik çerçevesinde ciddi anlamda büyüyen, hem para kazanan hem de yatırım alan site çıkmadı. Bunun en büyük nedeli Onedio gibi geniş kapsamlı içerik sitesi olarak bu işe başlamak.

Peki, ilgi çekecek kaliteli içerik üretmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? İnterne kullanıcıları hangi içeriklere itibar ediyor? Blogunuzun ya da kurmayı düşündüğünüz sitenin ziyaretçi çekmesi için izlemeniz gereken adımlar neler?

Sosyal içerik üretimi için öneriler

Son zamanlarda okuyucuların listeli içeriklere ilgisi hayli fazla. İçerik sitelerinin yükselmesindeki en önemli faktör de bu zaten. Listeli içerikler kolayca tüketildiği için okuyucuları sıkmıyor ve viral olarak da yayılmaya uygun. Mobilden internet kullanımı arttığı için çoğu okuyucu kısa metinleri okumayı tercih ediyor ya da görsel ağırlıklı içeriklere yöneliyor. Mobilden uzun bir yazı okumak birçok internet kullanıcısı için işkence gibi algılanıyor.

İçerikte kullanılan dil de ilgi çekmesi ve yayılması açısından önemli. Resmi bir dille yazılmış içeriklerin okunmayacağı, paylaşılmayacağı ve yorum almayacağı bir gerçek. İnternet okuru eğlenceli, mizahi dille yazılmış içeriklere bayılıyor. Burada kelime oyunları büyük önem kazanıyor. Güncel gelişmeleri de takip etmek güzel içerikler oluşturmada önemli.

İçerik oluşturmada eski olayları, arşivleri taramak ilgi çekici malzemeler bulmak açısından önemli. İçerik tüketiminin son derece hızlı olduğu günümüz internet dünyasında her şeyi çabucak unutabiliyoruz. Yakın geçmişte olanlar bile sizin için iyi içerik malzemesi olabilir. İçeriklerinizin değer görmesi için aceleci davranmayın. Emek harcayın, araştırın, iyi sunun. Diğer içerik sitelerinin içeriklerini, içerik sunuş biçimlerini takip edin ama asla taklit etmeyin. Yabancı sosyal içerik platformlarını da gözlemleyin. Kendi sosyal içerik tarzınızı oluşturmanız başarılı olmanız açısından önemli.

Belli alana yönelik içerik üretmek, içerikleriniz ile muhatap olabileceğiniz kitleyi daha kolay kazanmak açısından önemli. Bu saatten sonra gidip de Onedio gibi her kategoride içerik barındıran bir site kurmak boşa kürek çekmekten başka bir şey değil. Dikey içerik siteleri önem kazanacak. Kolay içerik üretebileceğiniz, malzemesi bol bir alana yönelin. Hem başarılı olun hem de para kazanın.

Başlıklar, içeriklerin okunması ve yayılması açısından hayati öneme sahip. İçerik siteleri ile birlikte artık kısa başlıklar yerini uzun, cümle şeklinde hazırlanan başlık yapısına bıraktı. Birçok içerik sitesi uzun başlık içeren içerikler barındırıyor. Uzun başlıklar klasik başlıklara göre daha özgün yapıda olduğu için SEO noktasında da üst sıralarda yer almak açısından bir avantaj sağlayabiliyor.

İçerikler ile birlikte görsel kullanımın artması içeriklerin keyifle okunmasını sağladığı gibi sayfada kalmayı da artırıyor. İçerik sitelerinde her içerikte bolca görsel kullanılması da bu yüzden. Sadece metinden oluşan bir sayfa birçok okur için sıkıcı. İlgi çekici fotoğraflar, videolar, Gif'ler, caps'ler sosyal ağlarda da sıkça paylaşılıyor. Gündemi takip edip nelerin yükseleceğini önceden sezmek gerekiyor.

İçeriklerin okunması ve yayılması için sosyal medyanın da aktif kullanılması büyük önem taşıyor. Onedio'nun büyümesinde en büyük faktör Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar oldu. Onedio'nun Facebook sayfasını 2 milyondan fazla kişi takip ediyor. Twitter'da da 500 bine yakın takipçi var. Hitinin büyük kısmını sosyal medya üzerinden alıyor. Bu yüzden bir içeriğin değerlenmesi, yayılması ve dikkat çekmesi için sosyal medya destekli paylaşımlar çok önemli.

İlgi çeken içeriğin sunulacağı web sitelerinin içeriği ön plana çıkaracak, sade ve ferah bir tasarıma sahip olması gerekiyor. İçerik sitelerini incelediğinizde birçoğunun sade olduğunu görürsünüz. Okuyucuların direkt içerik ile muhatap olması açısından karmaşık tema yapısından uzak durulmalı. Mevcut temanızdan memnun değilseniz sosyal içerik üretimi için oldukça kaliteli uygun fiyatlı birçok responsive Wordpress site bulunuyor.

Sosyal içerik kavramının yükselmesi aynı zamanda doğal reklam dediğimiz bir reklam modelini de ortaya çıkardı. Onedio gibi sosyal içerik platformlarında sıkça gördüğümüz sponsorlu içerik reklamları banner reklamların pabucunu dama atacak. Bu yüzden içerik üreticilerinin sponsorlu içerik reklamlarını, doğal reklamları önemsemeleri gerekiyor. Sayfanızda içeriğinize gölge düşürecek nitelikte reklam yerleşiminden kaçının. Büyük içerik sitelerinin birçoğu Adsense kullanmıyor.



Sosyal içerik nasıl üretilir? Sosyal içerik nasıl üretilir? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Şubat 08, 2016 Rating: 5

4 yorum:

  1. Sonuna kadar okudum. Çok güzel bir konuda, çok güzel bilgiler vermişsiniz. Daha öncede başka bir sitede okumuştum. Günümüzde listeli içerikler daha fazla dikkat çekiyor gerçekten fakat her konuyu da listeli şekilde yazamıyoruz işte :)
    Güzel bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Sosyal içerik kavramının hızla yükselişe geçtiği şu zamanda özgün ve fayda sağlayıcı sosyal içerik üreticilerinin önünün açık olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  2. aynı anda birkaç sosyal içerik sitesinde yazar olabilir miyiz

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.