İnternet girişimciliği neden gelişemiyor?

İnternet girişimciliği, son yıllarda en çok ilgi duyulan alanların başında geliyor. Gençlerin birçoğu internet üzerinden kolay, hızlı ve sürekli para kazanma hayali kuruyor.

Bu hayallerini gerçekleştirmek için profesyonel haraket etmek yerine aceleci davranıyorlar. Araştırmadan, sormadan, danışmanlık hizmeti almadan yola koyuluyorlar. Sonu, hüsran oluyor.

Türkiye'de internet girişimciliği hala emekleme aşamasında. Bakmayın bazı sitelerdeki internet girişimciliği ile ilgili süslü haberlere, yeni girişimler ile ilgili yazılanlara... Ciddi anlamda iş yapabilen, sürdürülebilir iş modeli olan projeler yok denecek kadar az.

Gençler internet girişimciliğini yanlış anlıyor. Olay, sadece site açmaktan, yazı eklemek, Adsense kodu eklemekten ibaret değil. Girişimcilik için çok daha fazlasına ihtiyaç var. Öncelikle kişilerin gelişime açık olması gerekiyor. Donanımlı olmak için bol bol okumak ve araştırmak ve profesyonellere danışmak lazım.

Bizde girişimci adayları! webmaster forumlarındaki "Proje geliştirme, beyin fırtınası" gibi kategoriler takılarak girişimci olmaya çalışıyor. Bu tür forumlarda açılan başlıklara ve verilen cevaplara baktığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

"Elimde şu domain var, ne sitesi açsam?"

"200 TL bütçem var ne yapmalıyım?"

"Blog mu açsam, haber sitesi mi yoksa forum mu?"

"Adsense'den para kazanmak için ne tür site açayım?"

"Siteme ortak arıyorum, henüz reklam geliri yok, kazandıkça bölüşeceğiz"

"E-ticaret sitesi açmak istiyorum, ne satsam?"

"Genel blog ile Adsense'den kazanır mıyım?"

"Kadın sitesi açsam tutar mı?"

"Aklımdaki proje şu, tutar mı?"

"İlan sitesi açsam tutar mı?"

"Bu domainin ismi güzel mi?"

"100 tane SEO uyumlu makale yazdıracağım, hi getirir mi?"

"Onedio gibi site kurabilir miyim?"

"Webrazzi gibi blog açmak istiyorum, nasıl yaparım?"

Yukarıda sıraladığım gibi yüzlerce soruyu webmaster forumlarında bulmanız mümkün. "Türkiye'de neden girişimcilik gelişmiyor, neden global çapta projemiz yok? diye soruyorsunuz ya işte yukarıdakiler nedeniyle yerimizde sayıyoruz.

Sığ düşünce ile girişimci olunmaz. Taklit projeler ile girişimci olunmaz. Webmaster forumlarında saatlerce vakit geçirerek, kulaktan dolma bilgiler ile girişimci olunmaz. 100 kelime 1 TL'ye makale yazdırarak, 20-30 TL'ye SEO paketi alarak girişimci olunmaz.

Mark Zuckerberg Facebook'u kurdu. Dünya çapında büyüdü, milyar dolarlık şirket oldu. Türkiye'de hemen bazı uyanıklar nette ücretsizce bulabileceğiniz aynı tarz script ile site açtı."Türkiye'nin Facebook'u" diye medyada 1-2 haber, olayı tamam sandılar. Hani nerede o çakma girişimler? Kaç kişi biliyor ve kullanıyor? Taklit her zaman aslını yüceltir.

Uyarlama projeler tutabiliyor

Taklit yerine yurt dışında başarılı olmuş projeleri Türk kültürüne uygun bir şekilde pazarlamak başarıyı getirebilir. Bu noktada uyarlanması düşünülen proje için alt yapısını iyi hazırlamak lazım.

Bakın Onedio'ya, işleyiş bakımından BuzzFeed'e benziyor. Hatta BuzFeed ile içerik ortaklığı da var. Türkiye'ye Türk insanlarının seveceği şekilde uyarlandı. Ekip çalışması var. Sosyal medyayı aktif kullanıyorlar. Başarılı oldu. Şu an Türkiye'nin en çok ziyaret edilen birkaç sitesinden biri. İçeriğin gücü ile büyüdüler, yatırım aldılar. İçerik ile hem trafik hem de reklam alıyorlar. Bunun başka alanlarda örnekleri var.

Başarılı sitenin aynısı açmak saçmalık

Türkiye'de online girişimcilikte en büyük hata "X site tuttu ben de aynısını yapayım" düşüncesi ile hareket etmek. Özellikle haber sitesi konusunda bu çok göze çarpıyor. "Haber siteleri çok para kazandırıyor" diye düşünenlerin açtığı binlerce haber sitesi var. %90'u çöp ve para kazanmaktan uzak. Adsense ile ayakta duruyorlar. Çoğu da satışa çıkarılmış durumda. Taşıma su ile değirmen dönmez. Özgün ve faydalı içerik üretemiyorsanız bu zamanda tutunmanız çok zor. Boşuna dememişler: "İçerik, kraldır."

İşler böyle yürümüyor arkadaşlar. Evet, düşük bütçe ile bir girişim için start vermek mümkün ama sürdürülebilir olması açısından profesyonellik şart. İçerik üretecek ekip lazım, yatırım almak gerekiyor. Yatırım almadan online bir iş modelinin büyümesi zor.

Girişimcilikte;

Profesyonellik,

Sabır, disiplin, kararlılık

Yeniliklere açık olmak,

Orijinal bir iş modeli,

Ar-Ge çalışmaları,

Gözlem,

Rakip analizi,

Gelir modeli belirlemek,

Başlangıç aşamasında finansal güç,

Ekip çalışması,

Yatırım alabilmek,

Sürdürülebilir olmak önemli.






İnternet girişimciliği neden gelişemiyor? İnternet girişimciliği neden gelişemiyor? Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Ocak 30, 2016 Rating: 5

1 yorum:

  1. Söyledikleriniz genel olarak çok doğru tespitler.Bir de şu var ki internet sürekli gelişen bir alan.Bir zamanların modası olan blog siteleri yada forum siteleri eski ilgiyi görmüyorlar. Bir site açarken mutlaka yukarıda ifade edildiği gibi özgün olmalı.En azından benzerlerinden çok farkı yönleri, özellikleri olmalıdır. Ben gençlere farklı bir alandan bahsedeceğim. Gelecek mobil yazılımlarda bu nedenle gençlerin mobil yazılım konusunda özellikle android yazılım konusunda uzmanlaşmasını tavsiye ederim. oyun yada geleceği yakalayan uygulamalar yazarak büyük kazançlar sağlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.