Adım adım makale nasıl yazılır?

Özgün içerik ihtiyacının her geçen gün daha fazla arttığı günümüz internet dünyasında makale yazarlığı yapmak kazanç kapısı haline geldi.

Yazı yazarak para kazanmak isteyenler "Makale nasıl yazılır? Makale örneği" gibi konular hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor.

Makale yazımı ile ilgili ciddi bir bilgi kirliliğinin olması bu alanda yanlış bir şekilde içerik üretilmesine neden oluyor.

Makale, hem makale yazarı kişiler hem de web siteleri için makale ihtiyacı olanların  hala gerçek anlamda önemsemediği bir konu.

Bu yazımda kaliteli ve okuyuculara fayda sağlayacak nitelikte bir makalenin nasıl yazılabileceğine dair bazı adımlardan bahsetmek istiyorum.

Makale yazmaya başlamadan önce makale konusunu belirmek büyük önem taşıyor. "Hangi konuda yazsam, hangi konu çok okunur, en çok aratılan konular ve anahtar kelimeler hangileri?" gibi kaygılardan uzak bir şekilde üretilen makaleler internet dünyasının kalıcı içerikleri olarak yıllar boyu ziyaret edilebiliyor.

Makale konusunu belirledikten sonra o konu hakkında yazılan makaleleri mutlaka inceleyin. Bu makalelerin yazım tarzını görün. Cümle yapılarını, başlıkları, varsa ara başlıklarını mutlaka dikkate alın.

Makale konunuzun blog açmak olduğunu varsayalım. Siz gidip de "Blog nasıl açılır?" diye bir makale yazarsanız bu makalenizin aynı başlık ile daha önceden yazılmış onlarca hatta yüzlerce yazı arasından sıyrılması çok zor.

Peki, ne yapacaksınız? Makalenizi yeniden iyi bir şekilde kurgulayacaksınız, içeriğini zenginleştireceksiniz. İncelediğiniz makalelerde eksik ya da hiç olmayan öğeleri kendi makalenizde harmanlayacaksınız.

Gelelim başlık konusuna. Başlık makale için çok önemli. İyi başlık makalenizi hem okutur hem de arama motorlarının göz bebeği yapar. Kötü ve özensiz bir başlık ise yazınızı çöpe çevirir. Başlıkların benzersiz ve etkileyici olmasına önem gösterin.

Çoğu makale yazarı ara başlık kullanmaz. Ara başlık kullanmak bir yazının profesyonel olmasında, kolay okunmasında ve indekslenmesinde önemli. Ara başlık kullanarak makalenizin tamamını olmasa da bir kısmını okuyabilecek kişilere ulaşmanız kolaylaşır.

Makale yazım dilinizin akıcı olması çok önemli. Cümle kurmakta zorlanıyorsanız, ifadeleriniz resmi ise, ansiklopedik metinler gibi yazı yazıyorsanız iyi bir içerik üreticisi sayılmazsınız. Ciddi ve soğuk metinler artık eskisi gibi ilgi görmüyor. Yazacağınız içerikler hem keyifle okunabilmeli hem de fayda sağlamalı. Okuyucular içeriğinizden 1 cümle de olsa bir şey alabilmeli.

İmla kuralları makale yazarıyım diyen çoğu kişinin dikkat etmediği bir husus. Makale örneklerinde çok ciddi imla yanlışları var. En basitinden bu hataları yapmayın: "yada ( doğrusu ya da) , bir çok  (doğrusu birçok) , herşey (doğrusu her şey) bir takım (doğrusu birtakım)" Yanınızda bir imla kılavuzu olması sizin için faydalı olacak.

Makalelerdeki SEO uyumu konusu da hala yeterince bilinmiyor. SEO demek her cümle içinde anahtar kelime kullanmak, bold yapmak ya da link vermek değil. Anahtar kelimeler makale içinde en fazla 3 kere geçmeli. Fazlasına gerek yok. 

Makaleyi paragraflı bir yapıda yazın. Bu okunmasını kolaylaştırır ve ciddi alınmasını sağlar. Uzun, paragrafsız bir metin çoğu kişiye itici gelir.

Makalenizi yazdıktan sonra mutlaka okuyun. Gözden kaçırdığınız noktalar olabilir. Yazım yanlışları, bozuk cümle yapıları, tekrar kelimeler gibi birtakım problemler gözünüze çarpabilir.

İyi bir makale yazarı olmak istiyorsanız bol bol okumalı, yazı pratikleri yapmalısınız. Kelime dağarcığınızı geliştirmeniz, daha etkileyici metinler üretmenizi sağlayacak.






Adım adım makale nasıl yazılır? Adım adım makale nasıl yazılır? Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Kasım 25, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.