Yemek blogu açmak istiyorum diyenlere tavsiyeler

Yemek blogları, bayanların sıkça ziyaret ettiği site türleri arasında yer alıyor. Son yıllarda sayıları hızla artan yemek blogları birçok yemek blogu yazarına yeni iş kapılarını da açtı.

Hobi olarak başladığı blog yazarlığı sayesinde ünlenen, markalardan işbirliği teklifleri alan, sosyal medyada ciddi takipçi sayısına ulaşan birçok yemek blogu var.

Yemek bloglarının yoğun ilgi görmesi yemek ile alakalı olmayan erkek kullanıcıları da yemek sitesi açmaya teşvik etti. Yemek ile ilgili yüzlerce sitenin, blogun yer aldığı internet dünyasında özgün yemek tarifleri, kolay ve samimi ifadeler ile içerik üreten blog yazarlarının daha fazla takipçisi olduğu bir gerçek.

Bu blog yazımda yemek blogu açmak istiyorum diyenlere bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

1- Yemek yapmak ile gerçekten ilgileniyorsanız blog açın. Yemek blogu açmak için yemekler, mutfak dünyası ile ilgili olmanız önemli bir nokta. Yemek yapmayı, farklı lezzetleri ve tarifleri denemeyi seviyorsanız yemek blogunuzu iyi bir noktaya getirmeniz daha kolay olur. Böylece içerik üretme sürecinde zorluk yaşamazsınız.

2- Bir alana yönelin. Kurabiye yapma konusunda iyiyseniz kurabiye tarifleri üzerine bir blog açın. Denediğiniz farklı tarifleri, kullandığınız malzemeleri, pişirme yöntemlerinizi, sunum tekniklerinizi doğal ve takipçilerinizin anlayacağı bir şekilde yazın. Belli bir alanda içerik üretmek uzmanlaşmanız açısından önemli. Ya da kendi mutfağınızda yaptığınız yemekleri yazın.

3- Çalışan bayanlara yönelik kolay tarifler sunun. Kadınlar artık mutfakta saatlerce vakit geçirmek istemiyor. Çalışan bayanlar için kolay yemek tarifleri sunmanız sürekli takip edilmenizi sağlar. Çalışan bayanlara yönelik özel menüler oluşturarak onları "Bugün ne pişirsem?" derdinden kurtarmış olursunuz.

4- Blogunuzda görsel kullanmaya mutlaka özen gösterin. Yemek blogları için yemeklerin yapılışı biçimlerini gösteren fotoğraflar çok önemli. Yaptığınız yemekler ile ilgili görsellere mutlaka yer verin. Akıllı telefonunuz ile yapılış aşamalarını adım adım çekebilirsiniz ya da birkaç genel fotoğraf kullanabilirsiniz.

5- Son yıllarda videolu yemek tarifleri çok daha fazla ilgi görüyor. Video tarifler hazırlayarak daha fazla sadık takipçiye sahip olabilirsiniz. Video tariflerin ortalama uzunlukta olmasına ve ifade tarzınızın sıkıcı olmamasına dikkat etmenizde fayda var.

6- Blogunuzun temasının sade ve içeriklerinizi ön plana çıkarıcı nitelikte olmasına dikkat edin. Karmaşık temalardan uzak durun. Mobil uyumlu olmasını tercih edin. Yazı fontlarınızın kolay okunabilir olmasına dikkat edin.

7- Blogunuz ile ilgili paylaşımlar için sosyal medya hesapları oluşturun. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve Google+ hesaplarınız mutlaka olsun. Youtube'da da videolarınız için bir kanal oluşturun.

8- Tariflerinizin Google'da kolay bir şekilde bulunması için temel arama motoru optimizasyonu bilgilerine sahip olun.

9- Diğer yemek blogu yazarları ile bilgi alışverişinde bulunun. Onları takip edin. Popüler yemek blogu yazarlarının attıkları adımları izleyin.

10- Blogunuzda kesinlikle kopya tariflere yer vermeyin. Özgün olmazsanız yüzlerce yemek blogu arasından sıyrılmanız imkansız.

11- Blogunuzun ziyaretçi sayısını ölçümleyin. En çok hangi tariflerinizin ilgi gördüğünü tespit edin.

12- Blogunuzu Adsense reklamları ile doldurmayın. Markaların reklam konusundaki işbirliği tekliflerine yoğunlaşın. Yemek konusunda blog sahibi olduğunuz için yemek sektöründe faaliyet gösteren birçok marka sizin reklam çözüm ortağınız olabilir.

13- Blog ismi en önemli noktalardan biri. Blogunuzun isminin akılda kalıcı, Google'da kolayca bulunabilir olmasına dikkat edin. Genelde yemek blogları blog yazarının ismini içeriyor. Örneğin; "Ayşe'nin Mutfağı, Hülya Mutfakta, Zeynep'in Mutfak Defteri, Fatma'nın tarifleri, Özge'den tarifler vb." Uygun ismi bulmak size kalmış.

14- Blogunuz için hangi platformu kullanacağınıza karar verin. Blogger mı? Wordpress mi? Yoksa Tumblr mı? Daha önce blogculuk deneyiminiz yoksa ve kolay kullanabileceğiniz bir platform arıyorsanız Blogger'ı deneyebilirsiniz.








Yemek blogu açmak istiyorum diyenlere tavsiyeler Yemek blogu açmak istiyorum diyenlere tavsiyeler Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Ekim 10, 2015 Rating: 5

4 yorum:

  1. Söylediklerinize katılıyorum, yemek blog kurmayı uzun süredir araştıran biri olarak bazı hususları anlatmak istiyorum:)
    Öncelikle bizim yemek tarifi sitelerinde çok büyük bir kalite eksikliği var. Çorba bir yapıya sahipler. Etkileşim ve iletişim yukarı çekilirken kalite ve sadelik aşağıya düşüyor. Demek istediğimi amerikalı yemek bloglarıyla bizim yemek bloglarını karşılaştırdığınızda farkedeceksiniz.
    Bu işe başlayacak arkadaşlar kesinlikle yabancı yemek bloggerlarını takip etmeli ve şunlara dikkat etmeli:
    1.Yemek fotoğraflama çok önemli. Yapılan yemeğin sunum fotosundaki düzeni görüntüsü bu yemek nasıl yapıldı diye merak ettirmeli. Bizim yemek sitelerindeki gibi düşük kalitede ve ev halinde ayaküstü acele çekilmiş yemek fotoğrafları koyulursa evdeki masanızdaki yemek ile zaten benzer görüntüde olur. Bu yüzden paylaşım ilgi çekmez ve tıklanmaz. Ayrıca kaliteli sunum ile yemek fotoğraflama size instagram ve pinterestte hit getirir.
    2. Türk yemeklerine odaklanmayın her zaman. Çünkü rekabet çok büyük. İlk zamanlar sizi diğerlerinden farklı potaya sokacak ama kültürümüzede yakın evrensel yemeklere yoğunlaşın.Çünkü istediğiniz kadar seo yapsanızda menemen tarifinde ilk sıralar belli yakın zaman için:)
    3. Belli bir kitleye sahip olduktan sonra, Satış ortaklığı,sponsor ve reklam ile ilgili çalışmalara başlayabilirsiniz. Bayan arkadaşlar adblocker gibi programlar ile çok haşır neşir olmadığı için adsenseden host paranızı çıkartabilirsiniz en azından. 125x125 banner lar ile sponsor reklamlar alabilirsiniz.Ligatus gibi haber formatında reklamlar alarakta iyi para kazanılabilinir. Aslında yabancı blogger dünyasına baktığımızda bizim blogger olarak fırsatlarımız daha az. Örneğin: bir yabancı yemek blogger kendi sitesini nasıl kurduğunu bir makalede anlatarak 8 bin dolar kazanabiliyor evet sadece bir makaleden.Bunu nasıl yapıyor. Sahip olduğu host ile satış ortaklığı kuruyor ve makalesinin içinde kendi referans linkini kullanıyor ve o makaleyi okuyup blog açmak isteyen insanlar o linkten host aldığı zaman blog yazarımız çok iyi bir para kazanıyor.
    Aslında daha çok anlatacak şeyler var ama sanırım yeterli bu kadar. umarım yardımcı olabilmişimdir bende en az üstteki makale kadar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkürler. Önerileriniz yemek blogu açmak isteyenler için faydalı olacaktır.Türkiye'de blog yazarlığının daha iyi bir şekilde yapılması için nitelikli blog yazarlarına, içerik bakımından güçlü bloglara ihtiyaç var.

      Türkiye'de blog yazarlığından ciddi anlamda kazanç elde etmek için en önemli şey özgün, profesyonel ve sürekliliği olan içerikler üretmek. Okuyucu gözünde otorite olan blogların önü her zaman açık.

      Sil
  2. sonuna kadar okudum çok dolu bir makale olmuş , teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Bende yemek blogu açmak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz tek başına yapamıyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.