Sosyal içerik platformu açmak moda oldu

İçeriğin her geçen gün daha fazla önemsendiği internet dünyasında kullanıcıların ilgisini çekebilecek, paylaşılabilir içeriğin öne çıktığı web siteleri yükselişe geçti. Bu noktada son yıllarda sıkça duyduğumuz sosyal içerik kavramı yeni açılan birçok sitenin odak noktası oldu.

Sosyal medya kullanımının hızla arttığı günümüzde paylaşılabilir içerik üreten platformların büyümesi ve sürdürülebilir olması mümkün. Bu yüzden sosyal medyada paylaşılabilecek türden, kolay benimsenebilecek içerikler daha fazla önem kazanıyor.

Sosyal içerik platformu, son yıllarda internette kullanıcılar tarafından en çok ilgi gören içerikler barındıran sitelerin sıklıkla kullandığı bir kavram. Sosyal içerik platformu olarak Türkiye'de kısa sürede ciddi bir büyüme yakalayan Onedio'dan sonra amatör girişimciler de peş peşe sosyal içerik sitesi açmaya başladı.

Türkiye'de web girişimciliği genelde özgün projelerden çok yurt dışında başarılı olmuş internet girişimlerinin Türkçe versiyonlarını internet kullanıcılarına sunmak şeklinde algılandığı için taklit sitelerin sayısı hayli fazla. Başarılı olmuş büyük sitelerin klonlarını sıkça görmeye başladık. İçeriklerin çoğu birbirine benziyor. Özgün üretim yok denecek kadar az. Görsel barındıran listeli içerik üretimi tuttu diye yeni açılan siteler de bu yolu izliyor.

Sosyal içerik platformu anahtar kelimesi ile Google'da arama yaparken karşıma çıkan "sosyal içerik siteleri" beni hayli şaşırttı. Birçoğu Onedio'nun listeli içerik üretme mantığı ile hareket ediyor. Çoğu Wordpress tema ile oluşturulmuş. Aralarında güncel olmaya çalışanlar olduğu gibi aylardır içerik girilmeyenler de var.

Onedio Türkiye'de tuttu diye peş peşe bu kadar çok sosyal içerik sitesi açmak açıkçası çok mantıklı değil Bu sitelerin birçoğunun editör kadrosu yok, ciddi bir trafiği yok. Taklit olduklarından dolayı ziyaretçi çekmeleri, reklam almaları çok zor. Olaya kurumsal yaklaşmadıkları için büyüme kaygıları da yok.

Onedio'nun büyümesindeki en önemli faktör olaya kullanıcıları da dahil etmeleri ve sosyal medyayı etkili kullanmaları oldu. Onedio'nun ilham kaynağı Buzzfeed zaten dünya çapında marka bir plaform. Onedio da Buzzfeed gibi büyüme odaklı yola çıktı ve başarılı oldu. Türkiye'de doğal reklam, içerik reklam olayını en iyi şekilde uygulayan platform olan Onedio'nun içerik modelleri büyük haber sitelerinin de ilham kaynağı oldu.

Sosyal içerik siteleri arasında Onedio harici dikkat çeken siteler ofpof.com, listelist.com, line.do gibi

Onedio'dan sonra açılan sitelerde içerikleri üretmek site sahiplerine bağlı bir durum olduğundan dolayı bu sitelerin büyümesi, gelişmesi çok zor. Ayrıca tanıtım için ayıracakları bütçeleri de yok. Taşıma su ile değirmeni döndürmek çok zor. Artık özgün, farklı bakış açısı ile oluşturulmuş içeriklere ihtiyaç var. Onedio gibi diyerek benzer bir site oluşturmak ve bundan kısa sürede başarı beklemek saçma.

Sosyal içerik platformu daha da büyüyecek bir oluşum ancak bunun için atılacak adımların sağlam olması gerekiyor. Alan adı, hosting ve Wordpress tema ile sosyal içerik sitesi kurarak bundan başarı beklemekten vazgeçilmeli. Girişimcilik bunun çok daha fazlasını gerektiriyor.

Liste siteleri sayısının hızla arttığı Türkiye'de sosyal içerik tabanlı sitelerin daha da artacağını söylemek yanlış olmayacak. Bu noktada kaliteli içerik üretimine ve profesyonelliğe odaklanan sitelerin öne çıkacağını söylemek istiyorum.

Sosyal içerik sitesi oluşturmak istiyorsanız;

Daha niş alanlara yönelin.

Belli bir sektöre yönelik sosyal içerikler üretin.

Özgün olun, taklitten uzak durun.

Araştırmacı olun.

Temanız kolay kullanılabilir olsun.

Ziyaretçileri içerik üretimine dahil etmek için çalışın.

Sosyal medya desteğini arkanıza alın.

Nitelikli içerik üreticilerini bir çatı altında toplayın.

Para kazanmak için acele etmeyin.






Sosyal içerik platformu açmak moda oldu Sosyal içerik platformu açmak moda oldu Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Ekim 29, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.