Gazete çıkarmak isteyen çok kişi var

Haber sitesi sayısının her geçen gün arttığı şu zamanda bir haber sitesi açmak yerine kağıt gazete çıkarmak isteyenlerin sayısı hiç de az değil.

Bunu blog yazılarımdan anlayabiliyorum. Gazete çıkarmak ile ilgili yazdığım yazılar yoğun ilgi görüyor. Son zamanlarda gazete çıkarmak isteyen birçok kişiden mail alıyorum.

Gazete çıkarmak için finansal anlamda birikim şart. Günümüzde gazetelerin devamlılıklarını sürdürebilmeleri açısından reklam almak hayati önem taşıyor.

Binlerce yerel gazetenin olduğu Türkiye'de basının hali içler açısı. Birçok yerel gazetenin ciddi anlamda geliri yok. Basın İlan Kurumu'ndan ilan alanlar biraz daha şanslı olsa da durum gerçekten kötü.

İnternet yayıncılığının yükselişe geçmesi ile birlikte kağıt gazetelere ilgi iyice azaldı. Gazete tirajları nüfusu 80 milyona yaklaşan Türkiye için çok düşük. Yıllardır toplamda 4-5 milyonu geçemiyor. Bayiden satın alınan gazete sayısı daha da az.

Böyle problemli bir basın ortamında gazete çıkarmak ve ayakta durmasını sağlamak zor.

Çıkarılan gazeteye reklam verenlerin olması lazım. Abonelik yerel gazeteler için çok önemli. Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan çok fazla yerel gazete olmadığı için abonelik ve reklam almak şart.

Gazetelerin matbaa gideri var. Ofis giderleri var. Personel giderleri var. Kira, vergi ödemeleri var. Gider, onlarca kalem gelir ise 1-2 kalem. Böyle bir ortamda ayakta durmak kolay mı?

Gazete çıkarmak isteyenler genelde işin para kazanma kısmını düşünüyor. Oysaki gazete yöneticiliği çok önemli bir husus. Habercilik deneyimi şart. Yerel gazetecilik, dükkan açmaya benzemiyor. Öyle herkesin yapabileceği bir iş de değil. Gazetenin bir çizgisi olmalı ve bu duruşunu her zaman sergilemeli. Para kazanmak önemli ama kalite daha önemli. İçi boş olan gazetenin iş yapması zor.

500-1000 adet basarım, haftalık gazete çıkarırım gibi basit düşünceler ile hareket edildiği sürece yol almak zor. Ekip lazım, reklam verecek kişiler, firmalar bulmak lazım. Abone kazanmak lazım. Hele İstanbul gibi büyük şehirlerde haftalık, aylık gazete çıkarma fikrinden tamamen uzak durmak lazım...

Gazete çıkarmak kağıt üzerinde kolay. Önemli olan sürdürülebilir olmak. İstemekten çok daha fazlası lazım.

Türkiye'de gazete sayısı fazla, dergi sayısı fazla, haber sitesi fazla... Az olan "kalite"...

Gazete çıkarmadan önce iyi düşünün. Amatör hareket etmekten kaçının. Danışmanlık hizmeti alın...

Gazete çıkarmak ile ilgili yazdığım şu yazıları da okuyun

Gazete çıkarmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler neler? 

Yerel gazete çıkarmak istiyorum diyenlere tavsiyeler 
Gazete çıkarmak isteyen çok kişi var Gazete çıkarmak isteyen çok kişi var Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Ekim 14, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.