Blogcuların cevaplaması gereken 5 önemli soru

Blog oluşturmadan önce ya da yeni açtığınız blogunuzun geleceği için kendinize bazı kritik soruları sormanız ve cevaplamanız, blog yazarlığında başarı ve güvenilir bir içerik üreticisi olmanız açısından önem taşıyor.

Blogların kalbi içeriktir. Bu da düzenli yazmak anlamına geliyor. Düzenli blog yazmak sadık okuyucu kitlesi edinmenizi ve yeni okuyuculara ulaşmanızı sağlar. Blog yazmaya başlamadan önce blogunuzun sesi ve bakış açısı ile ilgili bazı kriteleri mutlaka belirlemelisiniz.

Blogunuzun nasıl göründüğü, okuyuculara neler hissettirdiği önemli kriteler olsa da önemsemeniz gereken en önemli şey içerik. İçerik, günümüzde gerçekten kral. Düzenli olarak kaliteli içerik üretirseniz daha fazla okuyucu blogunuzu takip etmek isteyecek.

Blog yazmada ne söylediğiniz blogunuzun nasıl göründüğünden daha önemli. Bu yüzden blog teması, blog eklentileri ile boşa zaman harcamayın. Vakit kaybetmeden blog yazmaya başlayın. Çünkü nitelikli ve okunabilir blog yazıları hazırlamak için zamana ihtiyacınız olacak. Yazdıkça profesyonelleşeceksiniz. Bu yüzden zamanı iyi kullanmak gerek.

Blog yazarlığında okuyuculara ne söyleyeceğinizi belirlemek için kendinize sormanız ve cevaplamanız gereken en önemli 5 temel soru:

Hedef kitlem kim?

Hedef kitlenizi blog yazmadan önce belirlerseniz blogculuk serüveniniz daha keyifli ve planlı bir şekilde gelişir. Hedef kitlesi belli olan blogların başarılı olma şansı çok daha yüksek. "Aklıma ne gelirse onu yazarım" diye genel bir yaklaşım içinde bulunmayın. Profesyonel blogculuk belirlenmiş bir hedef kitlye hitap etmekle mümkün.

Hedef kitlemin ilgisini çekme konusunda rakiplerim kimler?

Yazmayı düşündüğünüz konular ile ilgili blog yazıları yazan kişiler illaki olacak. Blog yazmaya başlamadan önce hedef kitlenizin ilgilenebileceği türden içerikler üreten blog yazarlarını araştırın. Rakip analizi yapmak, blog yazarlığında başarılı olmanız için şart.

Binlerce blog sitesi arasından sıyrılmak için rakiplerinizi iyi tanıyın. İçeriklerini inceleyin. Şu alt soruları cevaplayın. Hangi konularda yazmışlar? Nasıl yazmışlar? Hangi konulara değinmemişler ya da az değinmişler? Blog yazılarında ifade tarzları nasıl? Okuyucular yazılara yorum yapıyor mu? Yazılar ilgi çekici mi yoksa sıkıcı mı? En önemlisi siz onlardan farklı olarak ne yapabilirsiniz?

Blog sitenim neyle ilgili olacak?

Blogunuzda en iddialı olduğunuz alanlar ile ilgili yazılar yazın. Böylece hem yazmaktan sıkılmazsınız hem de ilgilendiğiniz konuları takip eden diğer kişiler ile bir network kurabilirsiniz. Hakkında bilgi ve fikir sahibi olmadığınız konular hakkında kaliteli ve fayda sağlayıcı yazı yazmanız gerçek anlamda pek mümkün değil. Bu yüzden blogunuzun odak noktasını belirleyin. Ya tek bir alan üzerine yazın ya da birkaç alan üzerine. Alanınızın mutlaka sınırları olsun. Genel blog diye tabir edilen saçma sapan site yapısından kesinlikle uzak durun. Akıllı telefonlar ile ilgileniyorsanız blogunuzda zayıflama konulu bir yazı yazmayın. Profesyonelleşmeyi hedefleyin. Blogunuzun içerik kalitesini düşürmeyin. Blogunuzu kirletmeyin.

Blog yazmada hedefim ne?

Blog yazmak istemenizin sebeplerini belirleyin ve şu alt soruları cevaplandırın. Blog yazarak neyi amaçlıyorsunuz? Para kazanmak mı? Blog yazarak ünlü olmak mı? Network kurmak mı? Hobi amaçlı yazı yazmak mı? Bunları netleştirin.

Amacınız para kazanmak ise bunun hemen gerçekleşmeyeceğini unutmayın. Düzenli ve kaliteli içerik üretmek, ziyaretçi kitlesine sahip olmak ve organik trafik almak para kazanmanızı sağlayabilir. Bunun için düzenli olarak çalışmalısınız. İçeriğiniz kuvvetliyse para kazanma kapıları açılmaya başlayacak.

Blog yazarak ünlü olmak blog yazılarınızın geniş kitlelere ulaşması ile mümkün. Yazdığınız blog yazıları binlerce kişi tarafından okunuyorsa, sosyal ağlarda paylaşılıyorsa, yorumlar geliyorsa tanınmaya başlamışsınızdır demek. Tanındıkça çeşitli seminerlere, panellere konuşmacı olarak davet edilmeniz mümkün.

Blog yazmak, yeni kişiler tanımanız ve profesyonel bir iş ağı kurmanızı sağlar. Yazılarınızı beğenen kişiler sizinle tanışmak ve işbirlikleri geliştirmek isteyebilir. Hobi amaçlı da yazsanız kaliteyi düşürmemelisiniz. İçerik üretmeyi boşlarsanız hobi olarak yaptığınız blogculuk size zahmetli bir uğraş gibi gelebilir.

Blog yazarlığı sürecimi nasıl ölçümleyeceğim?

Blog yazarlığında ne seviyede olduğunuzu, aldığınız yolu ölçümlemek için gerekli mekanizmayı kurmalısınız. Blogunuza giren ziyaretçi sayısını takip edin. Şu alt soruları cevaplayın. En çok hangi yazılarınız okunuyor? Organik trafik alıyor musunuz? Sosyal medyadan geri dönüşler nasıl? Blogunuzda geçirilen ortalama süre ne kadar? Blogunuzun ortalama ziyaretçisi ne kadar? Mobil cihazlardan okunma oranları nasıl? Yazılarınıza yorum geliyor mu? Başka mecralarda sizin hakkınızda bahsedilmiş mi? Blog yazmaya başladığınız günden bu yana neler değişti? Süreç beklediğiniz gibi mi? Yoksa durum vahim mi? Blogunuzu ziyaretçilerin kolay ulaşılabileceği şekilde optimize ettiniz mi? Şu ana kadar kaç yazı yazdığınız? Hangi periyotlarda yazı yazıyorsunuz? Yazılarınızı günün hangi zaman diliminde yazıyorsunuz? Sosyal medya takipçilerinizde artış var mı? İşbirliği teklifleri almaya başladınız mı? Reklam ve sponsorluk için size ulaşan oldu mu? Okuyuculardan mail alıyor musunuz? gibi birçok önemli sorunun cevabını vermelisiniz. Böylece blog yazarlığı sürecinizin sağlıklı bir şekilde devam edip etmediğini analiz etmiş olursunuz.








Blogcuların cevaplaması gereken 5 önemli soru Blogcuların cevaplaması gereken 5 önemli soru Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Eylül 29, 2015 Rating: 5

4 yorum:

  1. Futbol blog sitesi yazarı olarak sizin sektöre göre çok çok zor şahsımın içeriklerinin okunması. Elimden geldiğince içerik üretiyorum, bunları yaparken yurt dışı sitelerden de araştırmalar yapıyorum ama inanın bir yere kadar. Spor blog sitesi olmak bu ülkede çok zor. Yazılarıma yurt dışından daha çok talep var desem belki daha iyi anlayabilirsiniz... Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spor konulu bloglara maalesef fazla ilgi yok. Yurt dışında spor konulu bloglara ilginin fazla olduğunu biliyorum. Blogunuz oldukça kaliteli ancak Türkiye'de maalesef spor içeriği olan blog siteleri ön planda değil. Blog açan çoğu kişi para kazanma mantığı ile hareket ettiği için moda, güzellik, makyaj, cilt bakımı, sağlık gibi alanlara yöneliyor. İlgi az da olsa blog yazmaya devam edin. Nitelikli blog yazarlarına ihtiyacımız var.

      Sil
    2. Engin Bey, öncelikle blog siteme yaptığınız yorum için çok teşekkürler. İlgi aslında az değil ama yeterli değil diyelim. Misal ortalama günde 200 kişi ziyaret ediyor. Daha fazla ilgi çeken yazılarda ise bu sayı 400-500'ü rahatlıkla bulabiliyor. Ben özgün içerikler bulmaya ve paylaşmaya devam edeceğim. Haydi rastgele... www.serdarilefutbol.blogspot.com

      Sil
  2. Değerli bilgiler.Hemen not edip,bu soruların bendeki cevaplarına göre bir çizelge yapacağım.Saygılar.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.