Web sitesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

İnternet sitesi sayısının hızla arttığı günümüzde internet üzerinden para kazanma birçok yeni girişimcinin en çok ilgi gösterdiği konuların başında geliyor.

Sıfırdan bir site oluşturmak istemeyen, para kazanmak için beklemek istemeyen kişiler kurulu web sitesi alarak kazanç elde etme ve aldığı siteyi daha da büyütme yoluna gidebiliyor.

Peki, bir web sitesi satın alırken nelere dikkat etmek gerek? Web sitesinin değerini belirleyen unsurlar neler?

Alan adı ( Uzantısı ne? alan adı kaç yaşında, alan adı yasaklı mı? akılda kalıcı mı? marka olabilir mi? Logo profesyonel mi?)

Kullanılan yazılım (Wordpress, PHP, haber sitesi yazılımı, e-ticaret yazılımı, Blogger)

Alexa, Pagerank değeri (Global Rank kaçta? TR sıralaması ne durumda?)

Ziyaretçi sayısı (Günlük tekil hit ne kadar? Günlük ne kadar sayfa görüntüleniyor?, Aylık tekil hit ve sayfa görüntülenme sayıları ne durumda? Ziyaretçi trafiğinde dalgalanma var mı yoksa stabil mi?)

Site yaşı ( Ne zaman açıldı? Aralıksız yayında mı? Aynı alan adı üzerine daha önce farklı alanda bir site kuruldu mu? Site geçmişi ne durumda?)

İçerik kalitesi ( Kopya içerikler mi? Profesyonel içerik editörleri var mı? Ajans üyeliği var mı, İçerik kaynakları neler? Özgün içerik var mı?)

Online görünürlük (Site hakkında internette ne tür bilgiler var? Sorgu sayısı fazla mı? Başka sitelerde yer almış mı?)

SEO alt yapısı ( SEO adına hangi çalışmalar yapılmış? Doğal yöntemler uygulanmış mı? Tanıtım yazısı alımı site ile ilgili mecralardan mı yapılmış? SEO çalışmaları ne zaman başlamış, ne zaman bitmiş? SEO çalışması için bireysel kişiler mi yoksa kurumsal firma mı seçilmiş?)

Google News kaydı (Google News kaydı var mı? Hangi kategorilerde News kaydı var? Ne zaman Google News'e kaydolmuş?)

Dmoz Kaydı (Dmoz kaydı var mı, varsa ne zamandan beri?)

Ziyaretçi kaynağı ( Google'dan mı? Yoksa sosyal medya üzerinden yönlendirme trafik mi? Ücretli trafik yönlendirme yapılmış mı?)

Okur etkileşimi (Yazılara okurlardan gelen yorum var mı? En çok hangi yazılar yorum almış?)

Marka tescili olup olmadığı (Marka tescili için başvuru var mı? Varsa marka devri de fiyata dahil mi? Marka sorgulaması yapıldı mı? Telif hakkı ile ilgili problem oluşturabilecek unsurlar var mı?)

Sosyal medya hesapları (Sosyal medya hesapları güncel mi, hangi sosyal medya sitesi daha aktif kullanılıyor, takipçiler organik mi, takipçi satın alınmış mı? Takipçiler ile etkileşim ne düzeyde? Sosyal medya hesapları ile sitenin kurumsal yapısı bir bütün mü?)

Hedef kitlesi olup olmadığı (Hangi hedef kitleye hitap ediyor? Ziyaretçi profili ne durumda? Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok giriyor?)

Google Adsense geliri (Günlük, haftalık, aylık Adsense geliri ne düzeyde? Reklam yerleşimi kurallara uygun mu? Adsense gelirlerinde çok büyük dalgalanma var mı? Ortalama kazanç ne kadar? Son bir 1 yıla ait Adsense analizleri yapıldı mı?)

Reklam geliri (Firmalardan, esnaftan reklam alınıyor mu? Alınıyorsa bu reklamların aylık ücretleri ne kadar? En çok ilgi gören banner reklam alanları hangileri?)

Tanıtım yazısı geliri (Tanıtım yazısı satışı yapıldı mı, tanıtım yazısı ücretleri ne kadar, kaç tanıtım yazısı alındı, ne kadar gelir elde edildi? Yazılar kalıcı mı yoksa belli bir süre sonra silindi mi?

Diğer gelir türleri (Adsense harici reklam firmaları, satış ortaklığı, üyelik gelirleri, ürün ya da hizmet satışı gelirleri var mı?)

Site alımı son konular (Site için istenen fiyat, ödeme yöntemi, noter satışı yapılacak mı, devir nasıl gerçekleşecek, hukuki bir problem var mı, satış sonrası destek verilecek mi, alan adının diğer uzantıları da verilecek mi (alınmışsa)


Web sitesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler Web sitesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Ağustos 08, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.