Blog nedir, blog yazmak hakkında öneriler

Blog nedir? sorusu her ay binlerce kişi tarafından aratılıyor. Blog kavramını kullanıcıların teknik bilgi gerektirmeden, ücretsiz blog platformları kullanarak ya da domain, hosting, tema satın alarak ücretli bir şekilde istedikleri şeyleri, istedikleri şekilde yazmak amacıyla oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleri olarak tanımlayabiliriz.

Bloglar hala gündemde

2000'li yılların başında oldukça popüler olan blog kavramı günümüzde sosyal medyaya rağmen hala etkisini sürdürüyor. Yıllardır kaliteli içerik üreterek okuyucu kitlesini elinde tutan blog yazarları var. Bloglar, yıllar içinde çeşitli değişimler geçirse de hala etkili online mecraların başında geliyor. Türkiye'de önemi yeterince anlaşılamamış olsa da blog yazarlığı yurtdışında oldukça popüler.

Blog yazarlığı yaparak yılda on binlerce dolar gelir elde edenler var. Blog yazarak para kazanan kişilerin hikayelerinin Türkçe sitelerde bir dönem sıkça yer alması, daha önce hiç blog yazmamış kişilerin de blog açarak para kazanmak istemesine neden oldu. Durum böyle olunca da birçok blog peş peşe açılmaya başlandı.

Okuyucuyu yakalayacak içerikler üretin

Blog açmak aslında son derece basit bir işlem. Hiçbir ücret ödemeden bir blog sahibi olabilir ve kendi online mecranızı oluşturabilirsiniz. Bu noktada önemli olan gerçekten fayda sağlayabilecek, okuyucuyu sitenize tekrar çekecek kalitede içerikleri sürekli bir şekilde üretmek.

Blog yazmak size direkt para kazandırmaz. Bunu aklınıza koyun. Para kazanmanın yollarını açar. Maalesef Türkiye'de bloglar para kazanmanın çok kolay yoluymuş gibi tanıtıldığı için herkes para kazanma hevesine kapılıyor.

Blog yazarak para kazanmak kolay olsaydı herkes hatırı sayılır bir gelir elde edebilirdi. Para kazanmak için yeterince sabrı, bilgisi ve vizyonu olmayan kişilerin blog yazarlığı serüveni çok kısa bir süre sürüyor. Çünkü bu iş ciddi anlamda sabır ve emek istiyor. Yazdıklarınız birilerine dokunabilmeli. Okuyucuyu yakalayacak nitelikte içerikler üretemiyorsanız bir noktadan sonra tıkanacaksınız.

Profesyonel blog yazarlığını önemseyin

Blog yazmaya ilk başladığım günden beri profesyonel blogculuk kavramını savunuyorum. Anlık tüketilen değil gelecekte de okunabilecek türden yazılar yazıyorum. İşin püf noktası bu. Yazdıklarınız er ya da geç birilerin dikkatini çekecek. Bu içerik ihtiyacı olan kişiler olabilir, pr ajansları olabilir, blog yazmak isteyenler olabilir, kurumsal bloga sahip olup da içerik üretmekte sıkıntı çeken markalar olabilir. Buna inanın.

Blog yazmanın aslında inanılmaz faydası var. Yazdıkça daha fazla içerik üretmek istiyorsunuz. Araştırıyorsunuz. Diğer blogları takip ediyorsunuz. Yazma deneyiminiz her geçen gün daha da gelişiyor. Samimi ifadeler ile yazılan yazılar daha çok kişiye ulaşıyor. Zaman ve mekan kaygınız yok. Her yerde kolayca içerik üretebiliyorsunuz.

Ücretsiz olarak oluşturduğunuz blog sizin için önemli bir network oluyor. Yeni kişiler ile tanışıyorsunuz. İş teklifleri, danışmanlık teklifleri alabiliyorsunuz. Birtakım panellerde, toplantılarda konuşmacı olarak davet alıyorsunuz. Tabi bunların hepsi zamanla gerçekleşiyor.

Blogumu hiç boşlamadım

Medya İstasyonu adlı bu blogda blog yazarlığı ve diğer konularda 300'den fazla yazı yazdım. Her yazımı keyifle, büyük bir hevesle kaleme aldım. Blogumu hiçbir zaman boşlamadım. Yazılarımı okuyan her bir ziyaretçiyi önemsedim. Benim için az ama öz okuyucu önemliydi. Bu kitleyi de elde ettiğimi düşünüyorum.

Blogumda aslında daha yazacağım o kadar çok konu var ki. Fırsat buldukça farklı konu başlıkları üzerine yazıyorum. Aslında bir içerik takvimim var ancak bazen aklıma çok farklı konular da geldiği için bu takvimde şaşma oluyor. Haftada en az 1 yazı yazmaya özen gösteriyorum. Eskimeyen türden içerik ürettiğim için organik olarak ziyaret alıyorum. Amacım blog yazarlığı yapacak olan, mevcut blogunu geliştirmek, daha profesyonel olmak isteyen kişilere yardımcı olabilmek. Bilgi paylaştıkça güzel.

Kaliteli içerik her yerde değerlidir

Siz iyi bir içerik üreticisi olduktan sonra ücretli ya da ücretsiz blog oluşturmuşsunuz bu önemli değil. Kaliteli ve faydalı içeriği altın gibi düşünün. Altın çamurun içinde de bulsanız değerlidir öyle değil mi? İşte içerik de öyle.

Son derece basit bir arayüze sahip bir blog sitesinde çok büyük portallarda bulamadığınız, samimi bir dille yazılmış çok güzel yazılar okuyabilirsiniz. İşte ben de medyaistasyonu.blogspot.com'da böyle yapıyorum. Yorumları ve mailleri düzenli takip ediyor ve cevaplıyorum.

Yazmamı istediğiniz konu varsa bana mail ile ya da yorum olarak iletirseniz içerik takvimine ekleyeceğim. Okur etkileşimi benim için çok önemli.

Blog nedir, blog yazmak hakkında öneriler Blog nedir, blog yazmak hakkında öneriler Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Temmuz 15, 2015 Rating: 5

5 yorum:

  1. Bloglar artık çok büyük bir öneme sahip. Özellikle şirketlerin ürünlerini tanıtması konusunda en gözde platformlar bloglar. Yukarıda belirtmişsiniz bloguma değer veriyorum diye. Bu çok önemli bir nokta. Bloga değer vermek demek de onu güncellemek demek. Siz kaliteli içerikler üretiyorsunuz ve blogunuzu güncel tutuyorsunuz. Ayrıca sizi de Blogumu Tanıt'ta görmekten memnuniyet duyarım. Yazı için teşekkürler, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ücretli ya da ücretsiz olması önemli değil demişsiniz ama bence önemli. Çünkü ben de blogumu seviyorum. Blogum kapandı diye başlıklar görüyorum bazen. Bu da ister istemez aynı şeyi yaşar mıyım kaygısı oluşturuyor içimde.
    Tamam bazı kural ihali yapanlar olmuştur. Ne bileyim blogda film paylaşmak gibi. Ama bu kurallara uyupta blogu kapatılanlar da oluyor. Bu yüzden bir host alıp ipleri tamamen bizim elimizde olacak bir blog daha iyi olur diye düşünüyorum.

    Bu da bizi aslında profesyonel bir blogger olmaya biraz daha yaklaştırır ayrıca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Profesyonel blogger olmak için iyi bir içerik üreticisi olmak gerekiyor. Bir domain, hosting, ve tema satın almak profesyonel blogculuk yapmak için yeterli değil. Kuralına göre yayıncılık yapıp da blogu kapatılana rastlamadım. Blogların en büyük düşmanı ilgisizlik ve niteliksiz içerikler ile çöp haline gelmek. İçerik üretimine odaklanın. Diğer kaygıları bir kenara bırakın.

      Sil
  3. Kendi blogumu açtığımdan beri sürekli sizi takip ediyorum.Yazılarınızdan çok yol aldım.Ayrıca çok samimi ve yalın bir şekilde yazıyorsunuz..İlham kaynağınız hiç bitmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince farklı bakış açısı ile yazılar yazmaya özen gösteriyorum. Yazıları içimden geldiği gibi yazıyorum. Doğallığa önem veriyorum. Blogumu takip ettiğiniz için ayrıca teşekkürler. Yazılarımın faydası olmuşsa ne mutlu bana...

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.