Haber sitesi açmayın

Haber sitesi açmak, son yıllarda moda oldu. Bir domain, hosting ve hazır haber sitesi yazılımı alan herkes haber sitesi sahibi olarak internette boy gösteriyor. Haber sitesi sayısının bu kadar fazla olduğu Türk online habercilik alanında, elle tutulur, nitelikli habercilik yapan site sayısı çok az. Çünkü sonradan açılan her site taklitten öteye gidemiyor.

Para kazanma umuduyla açılan haber sitelerinin büyük çoğunluğu gerçek anlamda para kazanamıyor. Eklenen Google Adsense reklamları ile günlük 3-5 lira bir şeyler bekleniyor. Çöp haline gelmiş o kadar çok haber sitesi var ki... Bu işe bodoslama girenlerin sonu hüsran oluyor. Haber sitesi sahibi olan herkes para kazansaydı etraf online medya zenginlerinden geçilmezdi. Bakın çoğu Google Adsense reklamları barındırıyor. Hani diğer ticari reklamlar? Alamıyorlar ki... Reklam veren markalar aslı varken taklidine niye reklam versin? Bu sevdadan vazgeçilmeli...

Haber sitesi açmak önemli değil. Önemli olan açtıktan sonra o siteyi dimdik ayakta tutabilmek. Her gün güncelleyebilecek misiniz? Para kazanmak için sabredecek misiniz? Sitenizi iyi yerlere getirmek için var gücünüzle çalışacak mısınız? Taklit etmekten uzak duracak mısınız? Gündemi takip ederek, özgün haberler üreterek okurların benim sitemi de ziyaret etmesi için nedenler var diyebilecek misiniz? Sizinle beraber bu yola baş koyabilecek, sabırlı, çalışan ve araştırmacı kişiler olacak mı? Aylarca cepten yiyecek kadar bütçeniz var mı? Marka olabilecek misiniz? Güçlü bir altyapı kurabilecek misiniz? Bu sorulara cevap veremiyorsanız boşa kürek çekmeyin. Dost acı söyler. Şimdiye kadar haber sitesi kurmak ile ilgili o kadar çok mail aldım ki... Danışmanlık hizmeti de veriyorum. Çoğu kişi profesyonel yaklaşıma sahip değil. Bu işi amatörce, en az giderle yapmaya çalışıyorlar. Sektörün gerçeklerini anlatınca nedense işler tersine dönüyor. İnsanlar bu işi gerçekten kolay sanıyor. Keşke herşey 200-300 TL yatırımla açılan bir haber sitesi ile dönse...

Öyle 50-100 TL'ye alacağınız Wordpress tema ile güçlü habercilik yapamazsınız. Adsense reklamları ekleyerek cep harçlığınızı ya da aylık hosting giderinizi ancak çıkarırsınız. Büyük düşünmelisiniz. Bu alanda marka olmuş siteleri detaylı olarak incelediniz mi? Çoğu özel yazılıma sahip, mobil yazılımları var. Ekip çalışması var. Haber merkezi var. Haber kaynakları var. Habercilik tecrübesi var. Her gün yüz binlerce ziyaretçi çekiyorlar. Haber sitesi açmak isteyenler ne yapıyor? Bunları taklit ediyor. Copy-paste site çöplüğünden başka bir şey değil.  Başlık aynı, içerik aynı, spot cümle aynı, resim aynı. Sonra da "Benim siteme neden ziyaretçi girmiyor?" diye soruyorlar. Girmez tabi arkadaşlar. Taklit olduğu sürece kalite beklenmemeli. Hani özgünlük? Lafa gelince özgün içerik önemli deniyor.

Bu haber sitesi sektöründe en iyi parayı haber sitesi yazılımı satan firmalar, yazılımcılar kazanıyor. Bir yazılım yapıyorlar ve yüzlerce kişiye satıyorlar. Sonra bakıyorsun biçim ve içerik aynı. Online habercilik böyle tek tipleşiyor. Son yıllarda Wordpress haber sitesi teması satışları da ciddi oranda patladı. Forum sitelerinde onlarca tema satan kişiler var. Türkiye'de internet haberciliği sektörü hazır haber sitesi yazılımı ve Worpdress haber sitesi temaları ile düşük bütçeli sürdürülüyor.

Bu saatten sonra haber sitesi açmak çok mantıklı bir iş değil. Sıfırdan açılan her yeni haber sitesi interneti kirletiyor. Çünkü birkaç ay güncel sonra çöp. Şu ana kadar yüzlerce haber sitesi inceledim. Tespitlerimde yanılmadım. Türkiye'de online habercilik oturmadı. Tam anlamıyla bilinmiyor ve yapılamıyor.

İlla haber sitesi açacağım diyorsanız yerel haber sitesi ya da sektörel haber sitesi açın ama ciddi anlamda çalışın. Gidip te spor haberleri sitesi, magazin haberleri sitesi, ulusal haber sitesi, teknoloji haberleri sitesi açmayın. İçerik üretecek, gerçek anlamda editörlük yapacak vasıflarınız yoksa işiniz zor.

Haber sitesi, karlı bir internet girişimi değil. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Haber sitesi açmak istiyorum diyorsanız iki kez düşünün.










Haber sitesi açmayın Haber sitesi açmayın Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mayıs 04, 2015 Rating: 5

3 yorum:

  1. Usta peki üniversiteye hazırlık üzerine yönelik bir eğitim haber sitesi/portalı olanlar nasıl para kazanabilir? Siteye girenler genç oldukları için kolay kolay reklamlara tıklamıyorlar yani adsense 'ten para kazanmak sıkıntı oluyor. Özel reklam kimlerden ve nasıl alabiliriz veya farklı neler yapılabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençlere hitap edebilecek her sektörden olabilir. Yayınevi, online kitap satışı yapan siteler, okul gereçleri, kırtasiye, eğitim danışmanlık firmaları, kurslar, online eğitim vb. gibi alan oldukça geniş. Çeşitlendirmek size kalmış. Bu noktada ziyaretçi sayısı da önemli.

      Sil
  2. Yazılarınız çok güzel keşke daha önceden okusaydım. Bir tane haber sitesi açtım link paylaşıyorum izninizle istemezseniz silebilirsiniz newsglobal.net sizin yazılarınızı okusaydım kesinlikle bu işe girmezdim. sene sonunda kapatır giderim dükkanı sanırım. Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.