Türkçe ve İngilizce bloglar ile Adsense tecrübelerim

İnsanlar blog açarak para kazanma işini çok kolay zannediyor. Hemen sıfırdan blogger site kurma sevdasına tutulup daha 6 ayını doldurmadan sıkılıyor ve yazı yazmayı bırakıyor. Ama bazı yazarlar ise kendilerini bu blog yazarlığı dünyasında geliştiriyor ve farklı dillerde blog yazmaya bile başlayabiliyorlar. İşte adsense kazanç meselesi de burada devreye giriyor. Bugün sizlere ingilizce blogdan mı daha fazla gelir etme şansınız olur türkçe içerikle mi daha fazla kazanç sağlarsınız, elimden geldiğince yaşamış olduğum tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Benim ilk açmış olduğum blog ingilizce bir NBA wallpaper sitesiydi. Site blogger tabanlı ve sadece NBA wallpaperları paylaştığım için çok ince bir İngilizce de gerektirmiyordu. Aslında en başlarda adsense ile para kazanılabileceğini bile bilmiyordum. Sadece NBA ve basketbolu sevdiğim için bu tarz bir blog kurup daha eğlenceli vakit geçirmek istemiştim. Daha sonra blogumdaki blogspot uzantısı hoşuma gitmemeye başladı ve ücretli bir domain satın aldım. Bu zamana kadar yaklaşık 2 ay geçmiş ben günde aklıma geldikçe 3-4 wallpaper ekliyordum. Bu arada eklediğim wallpaperları tabi ki başka yabancı sitelerden buluyordum ancak resim üzerine mutlaka site logosunu ekliyor ve resim boyutunda ufak değiştirmeler yapıyordum.

Günler geçti ve İngilize içerikli açtığım site 3 aylık oldu. Webmaster sitelerinde dolaşmaya başladım ve adsense ile orada tanıştım. Tabi bende hemen bir adsense hesabı açtım ve siteme reklam kodlarımı ekledim. Peki, bu reklam kodlarını ekledikten sonra ne mi oldu? Gerçekten bende çok şaşırdım çünkü günde 100 tekil kişinin zar zor girdiği günlük 300 sayfa gösterimine yaklaşan ingilizce blogum günde 2-3 lira kazanç sağlıyordu.Hatta allstar hafta sonunda eklediğim allstar resimleri o haftayı günlük 5 tl ortalama ile kapatmama yardımcı olmuştu. Bu kazançları gördükten sonra anladım ki bloggerlar için İngilizce çok değerli çok kazançlı bir dil.

Ben bu ingilizce sitemi gün geldi sattım ama neden sattım. Çünkü ingilizce seviyem o kadar düşüktü ki siteye resim eklemekten başka hiçbir şey yapamıyor siteyi günlük tekil 100-150 kişinin üzerine çıkartamıyordum. Bende ingilizce sitemden adsense sayesinde kazandığım paralara şükür edip sitemi güzel bir fiyata sattım ve 1-2 yıl blog işleriyle uğraşmadım.

Bir gün arkadaşımın türkçe içerikli bir blog açtığını ve bu blogunu facebooktan paylaştığını gördüm. Tabi bende heveslendim ve türkçe bir blog kurdum. Yılar sonra blog hayatıma ingilizce bir blog yerine türkçe bir blogla devam ediyordum.Yazılarımı çok rahat yazıyor ve okuyucularla çok rahat iletişime geçebiliyordum. İngilizce blogumda hiçbir zaman bunu başaramamıştım.Çünkü ingilizce yaptığı yorumu bile anlamıyor herkese ingilizce teşekkürler demekten başka bir şey yazamıyordum.

Türkçe içerikli blogumun hiti tekil olarak günde 200-250 ye geldi ve yine adsense hesabı açıp bloguma ekledim.Gözlemlediklerim çok farklıydı.İngilizce blogumda kazandığım para,türkçe blogumda kazandığım paradan 4 kat fazlaydı.Türkler reklamlara çok az tıklıyor,tıklasa bile çok az ücret kazandırıyordu.Bunu gördükten sonra biraz da olsa blogumdan soğusam da yinede çok rahat yazı yazıp insanlarla türkçe olarak iletişime geçebildiğim blogumu çok seviyorum.

Kısaca anlatmak istediklerim ingilizce blog mutlaka türkçe bir bloga göre daha fazla kazandırır. Ama eğer ingilizceniz yoksa istediğiniz kadar çırpının bir adım boy ilerleyemezsiniz. Türçe blog keyiflifir.İstediğinizi rahat rahat yazabilir insanlarla iletişim kurabilirsiniz.Ancak adsense kazancı maalesef ingilizce siteye oranla 4 de 1 i kadar oluyor.

Sizlere ingilizce ve türkçe içerikte yaşamış olduğum adsense tecrübelerimi anlatmaya çalıştım. Peki, şuan ne yapıyorum çok daha fazla çalışıp 4 kat daha fazla özgün içerik girip farkı kapatmaya çalışıyorum. Çünkü her bir kelimesini anladığınız az kazandıran bir blog hiçbir şey anlamadığınız biraz daha fazla kazandıran ingilizce bir blogdan çok daha iyidir diye düşünmeye başladım.

Medyaistasyonu bloguna konuk yazar olarak yazı yazdığım için çok büyük onur duyuyorum.

Teşekkür ederim.


Yazar kakkında: Sercan Nar daha önceden uğraştığı İngilizce içerikli siteleri sattıktan sonra SEO, makale ve nasıl yapılır konularında özgün yazılar yazdığı blogu www.makalee.net ile blog hayatına devam ediyor.
Türkçe ve İngilizce bloglar ile Adsense tecrübelerim Türkçe ve İngilizce bloglar ile Adsense tecrübelerim Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mart 16, 2015 Rating: 5

4 yorum:

  1. Adsenseden hesap almak imkansız... 4 yıllık blogum için neredeyse 7 kez başvuru yaptım ; içeriğinde sakıncalı yada telif hakkına aykırı hiçbirşey olmadığı halde ve de googlenin web site kalite yönergelerine uygun olduğu halde kabul edilmedi şimdi tekrar başvuru yaptım 1. onayı aldım ama 2. onayda takıldım 10 gündür cevap yok. Benimle aynı durumda olan yüzlerce insanı görüyorum. Bence adsense almak artık imkansız ya satılık adsense alacaksın yada başka reklam firmaları bulmak gerek.

    YanıtlaSil
  2. Ayni durumu bende yaşamiştim ama daha sonra sitemin yillar once googledan ceza aldigini ogrendim google bir domain dustukten sonra yeniden alindiginda site analizlerinde en son yenilenen tarihten itibaren cikiyor yani eski gecmisi gozukmuyor domaincezali olabilir

    YanıtlaSil
  3. Mobilde reklam görmedim onun kodları var onu yapıştır.... şu an mobilden okuyorum.... olsaydı tıklayacaktım kazan diye.... benimde bir blogumvar

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.