Hangi bloglar ilgi görüyor?

Blog yazarlığına ilgi son zamanlarda artmaya başladı. Artık çoğu kişi kendi içeriğini kendi üretmek istiyor. Kimisi çektiği fotoğrafları paylaşmak, kimisi de uzmanlık alanı ya da ilgi duyduğu alanlar hakkında bir şeyler yazmak istiyor.

Türkiye'de blogculuk tam anlamıyla önemsenmese de blog yazarlığına ilgi duyanlarda artış olduğunu düşünüyorum. Blog yazarlığı ile alakalı aldığım mailler bunu gösteriyor.

Blog yazarlığının belli konular üzerine olduğunda anlamlı ve başarılı olacağına inanıyorum. Bu yüzden genel blog kavramına kesinlikle karşıyım. Genel blog diye bir şey yoktur. Genel blog, çöp içeriklerin yer aldığı Adsense odaklı açılmış site türüdür. Bu sitelerin ziyaretçi kitlesi sadık değildir, popüler konulara göre değişiklik gösterir.

Bu yazımda günümüzde hangi içeriklere sahip blogların ilgi gördüğüne biraz değinmek istedim.

Teknoloji blogları

Teknolojinin her geçen gün baş döndürücü hızla gelişmesi bu alanda yeni ve doyurucu içerik ihtiyacını da artırdı. Teknoloji konulu bloglar son zamanlarda ilgi görüyor. Bu noktada farklı bakış açısı ile oluşturulmuş içeriklerin önemi oldukça fazla. Çünkü teknoloji alanında çok sayıda site ve blog var. Her şeyden önce her haber sitesinin teknoloji kategorisi mevcut. Bunun haricinde büyük teknoloji portalları da var. Bu saatten sonra teknoloji blogu açmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken nokta alt dallara inmek. Akıllı telefonlar, giyilebilir teknoloji, insansız hava haraçları, mobil uygulamalar, mobil cihazlar, İOS, Android, mobil aksesuarlar, ekipmanlar vb. Genel içerikli bir teknoloji blogu bu saatten sonra iş yapmaz.

Moda blogları

Moda, her zaman zirvede olan bir konu. Son yıllarda moda sektöründe faaliyet gösteren markaların sayısı ve aralarındaki rekabet arttı. Bu da son trendleri internetten takip eden kişiler için içerik ihtiyacı doğurdu. Son moda kıyafetler, erkek modası, bayan modası, çocuk modası, yaşlı modası, hamile modası, giyim aksesuarları, takı, çanta, kozmetik ürünleri, ayakkabı vb. alanlar çok ilgi görüyor. Moda blogları genelde bayanların yazdığı blog türü olarak öne çıksa da erkek modası üzerine moda blogu sayısı oldukça az. Erkek bakış açısıyla yazılan erkek moda blogları iş yapabilir. Moda blogu açarken de yine alt dallara inmekte fayda var. Moda çok geniş bir kavram. Son yıllarda geçmiş moda trendlerine de yoğun ilgi olduğunu göz önünde bulundurursak malzeme çok fazla. Moda blogu açacak olanlar ilgi duydukları bir moda konusu üzerine yoğunlaşırsa daha iyi olacak.

Webmaster blogları

Web sitesi sayısının artması ile birlikte Google'ın gözüne girmek için çalışmalar da hızlandı. SEO, artık her geçen gün daha çok önem taşıyor. Her web sitesi sahibinin amacı daha fazla ziyaretçi çekmek, Google'da üst sıralarda yer almak. Bu noktada doğal ve etkili SEO teknikleri paylaşan, SEO konusunda donanımlı, yol gösterici içerikler sunan webmaster blogları yükselişe geçecek. İçerik pazarlamanın önem kazanması ile birlikte birçok kişi artık sitesinden para kazanmanın derdine düşmüş durumda. Web tasarım, SEO, içerik pazarlama, blog yazarlığı, e-ticaret gibi konularda farklı bakış açısıyla içerik üreten blog sahiplerinin önü açılacak. Okuyucular artık kopyala-yapıştır içeriğe pek itibar etmiyor.

Hobi blogları, tematik bloglar

Hobilere yönelik oluşturulan blogların da yükselişte olduğunu söyleyebilirim. Müzik, resim, el işi, fotoğrafçılık, otomobil, doğa, kendin yap vb. birçok farklı hobi ile alakalı doyurucu içeriklerin yer aldığı bloglara ihtiyaç var. Hobisi olanlar bu fırsatı değerlendirebilir. Tematik blogların başarılı olma şansı daha yüksek. Tematik bloglarda sadık okuyucu kitlesi oluşturmak daha kolay. Aynı hobi ile ilgilenen kişilerin bir çatı altında toplanması, reklam verenler için de etkili bir güç. Hobi blogu oluşturmayı ciddi ciddi düşünün derim.

Yemek blogları

Yemek tarifleri, bayanların vazgeçilmezi. Her gün yemek tarifleri ile ilgili binlerce arama yapılıyor. Bayanların kolay tariflere ilgisi çok arttı. Basitçe yapılan yemekler, tatlılara rağbet çok. Yemek blogları da sadık bir kitle oluşturmak adına etkili mecralar. Yemek bloglarını ziyaret edenlerin çok büyük kısmı bayanlar olduğu için sitede kalma oranları da yüksek.Yemek tarifi konulu birçok site, blog olsa da aradan sıyrılmak imkansız değil. Bu noktada yine alt dallara inmek gerek. Et yemekleri, tavuk yemekleri, hamur işleri, tatlılar, çorbalar, salatalar, soslar vb. Özgün ve benzersiz içerik oluşturmak önemli. Yemek tarifleri siteleri için basit ve maddeli anlatım büyük önem taşıyor. Hiçbir kadın uzunca bir tarifi okumak ve uygulamak istemez. Madde madde sıralanan tarifler daha çok ilgi çeker. Tabi bu noktada tarifle birlikte yüksek çözünürlüklü fotoğraflar da önemli. Mutfak işlerinde iyi olan bayanlar ya da aşçılığı iyi olan erkekler belli konular üzerine yemek blogu oluşurabilir.




Hangi bloglar ilgi görüyor? Hangi bloglar ilgi görüyor? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mart 30, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.