Haber siteleri Google News'i kurtarıcı olarak görüyor

Google Haberciliği, Çöp Habercilik ya da SEO haberciliği son yıllarda hızla yükselişe geçti. Google aramalarında ilk sıralarda görünmek ve Google'dan gelecek okuyucuyu siteye çekmek amacıyla web siteleri şekilden şekile girmeye başladı.

Günümüzde irili ufaklı birçok site Google'dan ziyaretçi çekmek için birbirini tekrar eden saçma sapan cümlelere sahip içeriklerle dolu. Bu durum özellikle haber sitelerinde çok fazla. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği haber sitelerinde çöp içerikler her geçen gün artıyor.

Aynı içeriğin değiştirilmeden, doğruluğu sorgulanmadan birçok sitede yer alması ciddi bir bilgi kirliliği sebebi. Haber siteleri, haber okunacak mecralar olmaktan çıktı. Saçma sapan içerikler ile adeta okuyucular kandırılıyor. Sayfa gösterimi artsın biraz daha fazla kazanalım diye tüm haber içerikleri foto galeri şeklinde sunulmaya başlandı.

Haber sitelerine artık ciddi anlamda bir düzenleme gelmeli. Önüne her gelen haber sitesi açarsa internet haberciliği ne gelişecek ne de hak ettiğini alacak. Habercilik deneyimi olmayan, Google odaklı çalışanlar er ya da geç dibe vuracak. Büyük siteleri örnek alan küçük ve orta ölçekli siteler de aynı bilgi kirliliğine ortak oluyor.

Son zamanlarda Google Haberler kısmında o kadar çok yeni site yer almaya başladı ki... Haber sitesi sahipleri Google News'i kurtarıcı olarak görüyor. Oradan gelecek ziyaretçi ile sitelerden para kazanmayı umuyorlar.

Google News'de kaç tane gerçek anlamda haber sitesi var? İçeriklerin çoğu ot, çöp... Google News kayıtlı haber siteleri forum sitelerinde binlerce liraya satışa çıkıyor. Daha açılalı 1 ay bile olmayan siteler Google News kaydı var diye binlerce liraya alıcı bekliyor. Ben olsam bu tür sitelere para vermem.

Web sitesi sahipleri artık Google News, Alexa, Pagerank vb. kavramları bir kenara bırakmalı. Gerçekten okuyucuya fayda sağlayan, nitelikli içerik üretimine odaklanmalı. Nicelikten çok nitelik önemli.

Haber sitelerin büyük çoğunluğu Google Adsense ile idare ediyor. Trafiği fazla olduğu halde özel reklam alan haber sitesi sayı son derece az. Reklam veren markalar büyükleri tercih ediyor. Çünkü küçük sitelere karşı bir güvensizlik ortamı hakim. İşte bu yanlış algı ancak nitelikli habercilik ve içerik üretimi ile kırılabilir.

Haber sitesi kurmak çok kolay. Birkaç dakika içinde sizin de bir haber siteniz olabilir. Ancak asıl iş bundan sonrası... Siteyi doldurabilecek, ziyaretçileri sitenizde tutacak nitelikte içerikler üretemiyorsanız işiniz zor. Marka olmak zorundasınız. Google üzerinden bugün 10 bin ziyaretçi alırsınız yarın bu sayı 3 bine düşer. Genel geçer bir rakam söz konusu değil. Kullanıcıların site isminizi bilmesi çok önemli.

Haber sitelerinin birçoğu er ya da geç elenecek. Bu kadar haber sitesi çok fazla. Tekrar bilgiler ile bir yere varılamayacak. Yeni bakış açıları lazım. Gündemi iyi takip eden kişiler içerik oluşturmalı. Haber sitesinden para kazanmayı gerçekten isteyenler önce bir kalite bilinci oluşturmalı.

Bu sitenin amacı ne?

Hedef kitlesi kim?

İçerikler nasıl hazırlanacak?

İçerikleri kim hazırlayacak?

Ne tür içerikler olacak?

Bu temel sorular netleştirilmeli. Kaliteli olmadığınız sürece haber sitesinden iyi para kazanamayacaksınız. Sadece Google Adsense'e bel bağlarsanız ancak cep harçlığınızı çıkarırsınız.

Dileğim, internet haberciliğine en kısa sürede bir kalite gelmesi. Google'ın News başvurularında daha dikkatli olmasını, her haber sitesini bünyesine almaması daha doğru olacak. Google News'te gerçek habercilik yapan siteler yer almalı. 

Haber sitesi açmak istiyorsanız mutlaka iyi düşünün. Sağlıklı kararlar verin. Açacağınız site bir müddet sonra çöp olmasın.




Haber siteleri Google News'i kurtarıcı olarak görüyor Haber siteleri Google News'i kurtarıcı olarak görüyor Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Mart 05, 2015 Rating: 5

1 yorum:

  1. Haklısınız ayrıca ben haber izlemeyi sevmeyen biriyim ve mümkün olduğunda haberlerden kaçarım. Bunun nedenini de az çok anlıyorsunuzdur. Ülkemizdeki sinir bozucu olaylar vs. o kadar çok ki bunları görmek benim sinirimi gerçekten bozuyor ve insan bunalıyor.

    Ben yıllar boyu haber izlememeye karar almış biri olarak googlede herhangi bir kelimede yaptığım arama sonucunda haberlerde diye sonuçların çıkması canımı sıkıyor. Bunu pek çok kez engellemeye çalıştım ama yapamadım. Sonuç olarak bir eklenti sayesinde önüme çıkan her haber sitesine block koyuyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.