Blog yazılarınızı Google'da nasıl üst sıralara taşıyabilirsiniz?

Google'da üst sıralarda çıkmak, birçok blog sahibi için son derece büyük önem taşıyor. Günümüzde milyonlarda web sitesi ve blog arasından sıyrılmak ve daima zirvede yer almak için SEO kavramına büyük paralar harcanıyor. Rekabetin her geçen gün kızıştığı internet ortamında arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almak bazen çok kolay olabilirken çoğu zaman da zor oluyor.

Öncelikle şunu belirteyim: ücretli SEO çalışmalarına karşı mesafeliyim. Bu tür çalışmaların bir garantisi yok. Sıralamalardaki yeriniz yer an değişebilir. Çünkü her geçen gün binlerce yeni web sitesi internet dünyasına adım adıyor. Bu zorlu piyasa şartlarında zirvede olmak isteyen herkesin SEO'ya harcayacağı parası yok. Birçok site sahibi sıfır bütçe ile bu işe başlıyor. Şu ana kadar hiçbir  SEO çalışması yaptırmadım. Her zaman doğal SEO yöntemlerini (okuyucu odaklı içerik üretimi) kullandım. Bunu siz de kolayca yapabilirsiniz.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) için para harcamadan sitenizi Google'da nasıl üst sıralara taşıyabilirsiniz?

Özgün yazılar, benzersiz içerikler

Özgünlük, internet dünyasında en çok aranan şey. Son yıllarda site sayısı arttı artmasına ancak kaliteli, eskimeyecek türden faydalı içerik üretimi azaldı. İnsanlar artık kendilerine gerçekten faydalı olabilecek türden içerikler ile muhatap olmak istiyor. Maalesef hala birçok site ziyaretçi çekmek için hoş olmayan yolları kullanıyor. Kopya içerikler, yazı ile uyuşmayan başlıklar sıkça göze çarpıyor. Okuyuculara aradıklarını veremezseniz işiniz çok zor. Kopyala-yapıştır yapmak, okuyucu kandırmaya yönelik içerikleri sunmak bilgi kirliliğinden başka bir şey değil. Bir içeriğin yüzlerce sitede yer alması internet dünyasında tek tipleşmenin ne kadar yaygın olduğunun somut göstergesi. Özgün içerikler ile arama motorunda üst sıralarda yer almak çok zor değil.

Yazılarınızı kendiniz yazın

Bir blog sahibiyseniz yazılarınızı mutlaka kendiniz yazın. Ben yazamıyorum diyorsanız bu işe hiç girişmeyin. Para karşılığı yazılan yazılar bir yere kadar. Taşıma su ile değirmen dönmez. Şu ana kadar blogumdaki her yazıyı (bazı tanıtım yazıları hariç) ben yazdım. Yazmaktan keyif alıyorum. İçerik üretmek benim için zor ve can sıkıcı bir durum değil. Para ile başkalarına yazdırılan yazılar ile okuyuculara bir şeyler vermek zor. Kendi ifadelerinizle, hayata bakış açınız ve bilgi birikiminiz ile yazacağınız yazılar daha değerli. Okuyucular samimiyet arıyor, akıcı ve doğal bir şekilde yazılan yazıları önemsiyor. Başka blogları zaman zaman takip ediyorum. Keyifle okuduğum yazı son derece az. Çünkü çoğu yazı özensiz yazılmış. Başlık ile yazı bütünlük oluşturmuyor. İmla hataları göze çarpıyor. Okuyucu hiç düşünülmemiş. Cümle tekrarları fazla. Profesyonellikten uzak. Blog yazmak, Türkiye'de önemsenmiyor. Bu yüzden profesyonel olarak uzmanlık alanı ile alakalı içerik üreten çok fazla yok.

Başlık seçimini önemseyin

Bir yazıyı okutan en önemli unsur başlıktır. Başlıklarınız kısa ve çarpıcı olmalı. Okuyucunun arama motorunda arayacağı türden başlıklar oluşturmak yazınızı üst sıralara taşımada etkilidir. Tek kelimelik başlıklardan kaçının. Yazdığınız konu ile alakalı en çok aratılan anahtar kelimeleri tespit edin ve başlığınız bu doğrultuda belirleyin. Ara başlık kullanımı da önemseyin. Ara başlıklarınızın da anahtar kelimeler içermesine dikkat edin. Başlığınız ilgi çekici olmadıktan sonra ne içeriğiniz kaliteli olsa bile yazınız büyük ihtimal çöp olacaktır. İlgi çekici yazı başlıkları sayesinde ciddi trafik aldığım zamanlar oldu.

Yazınızı sosyal medyada paylaşın

Sosyal medya, web siteleri için en önemli trafik kaynağı. Yazınızın linki ne kadar çok sitede yer alırsa o kadar daha iyi olacak. Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, Pinterest gibi sosyal medya hesaplarını düzenli kullanın ve yazdığınız her yazıyı buralarda paylaşın.Sosyal ağlarda paylaşılan yazıları Google daha çabuk görüyor.

Yazılarınızı hızlıca indeksletin

Sitenizin indeks alma hızı yavaşsa yazılarınızı hızlı bir şekilde indeksletmenizi öneriyorum. Yazınız Google'ın dizininde ne kadar çabuk sürede kendine yer bulursa üst sıralara çıkmanız o kadar kolay olur. Bunun için site doğrulama yapın ve yazınızı Google Webmaster araçlarını kullanarak hızlı bir şekilde indeksletin. Hızlı indeksletilmeyen nitelikli yazılar başkaları tarafından kopyalanabilir. Dikkatli olun.

Doğru anahtar kelime seçimi, doğru etiketleme

Yazılarınızın ziyaretçi çekmesi, Google'da üst sıralarda yer alması için doğru anahtar kelime seçimi, doğru etiket kullanımı çok önemli. Bu noktada anahtar kelime aracı kullanarak yazınızın konusu ile ilgili en çok aratılan anahtar kelimeleri tespit edin. Bu kelimelere yazınızda yer verin. Yazınızı yayınlamadan önce etiketlere bu kelimelerden birkaç tane girin. Örneğin; Blog yazarak nasıl para kazanılır? başlıklı bir yazı yazdınız ve blog yazarak para kazanma tekniklerinden bahsettiniz. Bu yazınızın etiketleri blog yazmak, blog yazarak para kazanmak, blogdan para kazanmak vb. gibi kelimeler olmalıdır.

En iyi SEO, okuyucu davranışlarını analiz edebilmek

Medya İstasyonu'nda yazdığım birçok yazıda üst sıralarda yer alıyorum. Zaman zaman sıralama değişse de okuyucular yazılarıma kolayca ulaşabiliyor. SEO denen kavramın çok büyütülmesine karşıyım. SEO'ya çok büyük paralar harcamak yanlış. Çünkü her zaman sıralama garantisi yok. Sürekli çalışma yaptırmalısınız. Çok büyük finans gücünüz yoksa altından kalkamazsınız. Ucuz SEO çalışmaları sitenize yarardan çok zarar getirir.

Neticede siz bir blog yazarısınız ve hedef kitleniz belli. Bu hedef kitlenin size ulaşması için onların ilgi alanına giren konular üzerine içerik üretmeniz gerek. Temel içerik üretimi kurallarını uygulayın. Kısa sürede farkı göreceksiniz. Okuyucu davranışlarını analiz etmeyi öğrenin. Okuyucuların hangi konuları ne tür anahtar kelimeler ile arayacağını kestirebilirseniz başarılı olma şansınız daha yüksek.












Blog yazılarınızı Google'da nasıl üst sıralara taşıyabilirsiniz? Blog yazılarınızı Google'da nasıl üst sıralara taşıyabilirsiniz? Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Şubat 25, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.