Dijital emlak piyasasına yatırım yapan kazanacak

Avrupa'da oldukça hareketli olan domain piyasası Türkiye’de de son yıllarda ilgi görmeye başladı. Bunun farkına varanlar domain yatırımcısı olmaya başladı. Birkaç sene önce 15-20 TL'ye satın aldığınız bir alan adının binlerce liraya alıcı bulması çok karlı bir yatırım öyle değil mi?

Alan adı yatırımcılığı Türkiye'de henüz emekleme aşamasında olsa da gelecekte önü açık. Çünkü internet girişimcilerinin sayısı her geçen gün hızla artıyor. Marka olabilecek, iş yapabilecek bir internet girişimi için alan adı seçimi büyük önem taşıyor.

Popüler alan adlarının birçoğu yıllar öncesinden kayıt edilmiş durumda. Bu noktada internet projelerinde kullanmak amacıyla bir domain almak için ya beğendiğiniz alan adını satın alan kişi ile iletişime geçeceksiniz ya alan adı satışı yapan sitelerdeki satılık alan adlarını inceleyeceksiniz ya da marka olabilecek bir domain üreteceksiniz.

Son zamanlarda yüksek fiyatlara satılan alan adları dikkatimi çekmeye başladı. Yüksek fiyatlı domainlere baktığımda sektörel olanların ön planda olduğunu görüyorum. Mesala uçak bileti, bilet, kredi, bankacılık, konut, emlak, sağlık, araç kiralama gibi sektörlerdeki kaliteli .com uzantılı domainlere yoğun ilgi var. Bu sektörler dışında hızla gelişen alanlarda da projelik domainler aranıyor.

Bu da birçok yeni alan adı yatırımcısının iştahını kabartıyor. Günümüzde bu alanlar ile ilgili marka olabilecek domainler çok önceden kayıt altına alınmış. Boşta domain bulmak biraz şans ve biraz da hayal gücüne kalıyor. Bu noktada sabırlı olmanız lazım ve büyük satışlar için bütçenizin olması gerek.

Peki, alan adı yatırımı yapacak kişiler bu işe başlamadan önce hangi noktalara dikkat etmeli?

Alan adı yatırımı için bir bütçeniz olmalı.

Alan adı yatırımına az sayıda domain satın alarak başlayın.

Alan adı yatırımı için belli sektörlere yönelin.

Son yıllardaki internet girişimlerini takip edin.

Yükselen sektörleri analiz edin.

Ana sektörlerin yanında ara sektörleri de göz önünde bulundurun.

Akılda kalıcı anahtar kelime içeren domainleri tercih edin.

Kolay telaffuz edilen domainlerden yana seçim yapın.

Marka olabileceğinize inandığınız, üzerine proje kurulabilecek nitelikteki domainleri portföyünüze katın. Popüler domainlerin taklitlerinden uzak durun. Marka olmak isteyen bir girişimci ya da işletme başka bir markanın benzeri olmak istemez.

Satın aldığınız alan adlarının .com uzantısı olmasına özen gösterin. Diğer uzantılar büyük projeler için tercih edilmiyor. Büyük fiyatlara satılan domainlerin hemen hemen hepsi .com uzantılı.

Alan adı satışı yapılan siteleri düzenli olarak takip edin.

Yakın zamanda düşecek olan domainleri takibe alın.

Satın aldığınız alan adının hemen değerlenmesini beklemeyin. 









Dijital emlak piyasasına yatırım yapan kazanacak Dijital emlak piyasasına yatırım yapan kazanacak Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Kasım 11, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.