Blogdan para kazanmak için rehber bilgiler

Medya İstasyonu'nda daha önce yazdığım "Yazarak para kazanma maceralarım" başlıklı blog yazısı okuyuculardan bayağı ilgi gördü. Blog yazarak para kazanmak isteyen blog yazarlarından çok sayıda e-mail aldım. Bu durum, bana blog yazarak para kazanmak isteyen birçok kişinin bir çıkış yolu aradığı konusundaki düşüncelerimi pekiştirdi. Bu yazımda blog yazarak para kazanmak isteyen blog yazarlarına ve blog yazarlığına yeni adım atacak kişilere rehber niteliğinde bilgiler sunmaya devam edeceğim.

Blog yazarlığı, gerçekten keyifli bir uğraş. Yazmayı seviyorsanız içerik üretmeniz zor olmayacaktır. Yazılarınız sayesinde hem çevre oluşturabilir hem de hatırı sayılır paralar kazanabilirsiniz. Bunun için sabırlı ve planlı çalışmanız gerçekten çok önemli. Para kazanma fikrini taşlar yerine oturuncaya kadar biraz erteleyin. Hemen açtığınız bir blog ile para kazanamazsınız. Zamana ve bazı tecrübelere ihtiyacınız olacak. İçeriğin olmadığı, yetersiz olduğu bir blog ile kim ilgilenir ki? Güvenilir içerik üreticisi olarak blog dünyasında kendinizi kanıtlamalısınız.

İnternet, içerik olmadan koskoca bir hiç. Bu yüzden nitelikli içeriklere ihtiyaç her geçen daha fazla artıyor. Çok sayıda web sitesi, blog olmasına rağmen kaçı kayda değer içerikler üretiyor? Yazmak, herkesin yapabileceği bir uğraş değil. Copy-paste yaparak bir yere de varılmıyor. İnsanlar artık temiz ve öz bilgiler edinmek istiyor. Bundan dolayı milyonlarca insanın vakit geçirdiği internet ortamında özgün, faydalı ve güncel içerikler her zaman ilgi görüyor.

Blog yazarlığına başladığım ilk günden beri hep kaliteli ve faydalı olabilecek içerikler üretmeyi ilke edindim. Benim Medya İstasyonu ile hep kaliteli ve ilgili hedef kitleye ulaşmak istedim. Binlerce ziyaretçiden ziyade etkileşimli, sadık bir okuyucu kitlesi edinmeyi amaçladım. Şu ana kadar başarılı olduğumu düşünüyorum. Blog yazılarımda eskimeyen içerik üretimine ayrı bir önem veriyorum. Mesela, geçen yıl yazdığım bir blog yazısı hala güncelliğini koruyor ve trafik alıyor.

Para kazandıran bir blog oluşturmak için yola çıkacaksanız ya da mevcut blogunuzdan para kazanmayı planlıyorsanız şu soruları kendinize tekrar tekrar sormanızı tavsiye ediyorum:

-Bloglar hakkında ne biliyorsunuz?

(Blog kavramı sizin için ne ifade ediyor? Blog nedir? Blog türleri nelerdir? Blog platformları (Blogger, Wordpress, Tumblr vb.) hakkında neler biliyorsunuz?)

-Neden blog yazmak istiyorsunuz?

(Para kazanmak, çevre edinmek, hobi amaçlı vb.)

-Sabırlı mısınız?

(Sabır, başarılı ve para kazandıran bir blog oluşturmada son derece önemli. Bıkmadan içerik üreterek planlı bir şekilde çalışmalısınız.)

-Yazmayı seviyor musunuz? Daha önce hiç bir makale ya da internet formatına uygun bir yazı yazdınız mı? Eğer yazdıysanız herhangi bir etkileşim aldınız mı?

 (Blog yazarlığını keyif alarak yapmak başarılı blog oluşturmak açısından önemlidir. Bloglar için içerik candır. Yazma deneyiminin olmaması blogu uzun ömürlü yapmaz. Yazınıza yorum geldi mi? Geldiyse sizi daha iyi ve daha çok yazmak için harekete geçirdi mi? Ya da olumsuz bir etki oluşturdu mu?)

-Takip ettiğiniz bloglar var mı?

(İlgi alanlarınıza yönelik hangi blogları ne sıklıkta takip ediyorsunuz?)

-Kaliteli olduğunu düşündüğünüz bloglar nasıl bir yol izliyor?

(Hangi içerikleri ne sıklıkta paylaşıyorlar? İçerik paylaştıkları mecralar nereler? Blog şablonları nasıl? Yazı stilleri nasıl? Yazı uzunlukları ne durumda? Blog isimleri akılda kalıcı mı? Kolayca ulaşılabiliyor mu?)

-Başarılı blogların ortak özellikleri neler?

 (Düzenli içerik üretimi, içerik takvimine sahip olmak, belli konu ya da konularda içerik üretmek, arama motoru optimizasyonu, sosyal medya desteği, okuyucular ile etkileşim, sade ve gözü yormayan tema.)

-Nasıl bir tema seçmelisiniz? Hangi blog temaları kullanıcı dostu?

(Arka planı açık renkli, responsive temalar kullanıcı dostu olduğu için etkilidir. Her cihaz (akıllı telefon, tablet, pc) uyumlu bir şekilde görüntülenen responsive blog temaları iyi bir tercih olacak. Arka planı beyaz renkli olan ve okunabilir yazı fontlarına sahip temaları tercih edin.)

-Blog şablonu düzenleme konusunda bilginiz var mı?

(Hoşunuza giden bir blog şablonunu nasıl düzenleyebilirsiniz? Temel kısımlar nasıl Türkçeleştirilir? Widget'ler nasıl düzenlenir? Bir blogda en çok ihtiyaç duyulan eklentiler neler?)

-Arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında neler biliyorsunuz?

 (SEO nedir, SEO ne amaçla yapılır? SEO nasıl yapılır? SEO teknikleri nelerdir? SEO hataları nelerdir? Bloglar için SEO nasıl yapılır?)
 
-Blogunuz mobil cihazlarda problemsiz görüntüleniyor mu?

 (Akıllı telefon kullanımının artması ile birlikte web siteleri ve bloglar mobil cihazlar üzerinden görüntülenmeye başlandı. Blogunuzun bu cihazlarda uyumlu ve sorunsuz görüntülenmesi mobil trafiğinizi artırmanız açısından önemli.)

- Blogunuzun sosyal medya hesaplarını oluşturdunuz mu?

(Sosyal medya bloglar için en önemli trafik kaynaklarından biri. Daha fazla okuyucuya ulaşmak ve online görünürlüğünüzü artırmanız için sosyal medya hesapları oluşturmanı ve belli periyotlarda güncellemelisiniz.)

-İçeriğinize uygun sosyal medya kanalını belirlediniz mi?

( Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Pinterest vb.)

-Blogdan para kazanma yöntemleri hakkında temel bilgileriniz var mı?

(Adsense reklamları yayınlama, tanıtım yazısı satışı, banner reklam almak, link satışı, makale yazarlığı vb.)

-Google Adsense vb. reklam programları hakkında neler biliyorsunuz?

(Bu sistemler nasıl işliyor? Google Adsense nasıl para kazandırıyor, Adsense hesabı nasıl alınır, Adsense hesabı nasıl banlanır, Adsense ödemeleri nasıl yapılıyor, Adsense ile ne kadar para kazanabilirsiniz? Adsense de en çok kazandıran anahtar kelimeler hangileri? Adsense alternatifi reklam firmaları neler?)

-Blogunuz için en uygun reklam yerleşimi nasıl olmalı?

(Yazı içine, yazı sonuna ve sağ sidebar'a reklam yerleşimi etkili olabilir. Reklam sayılarında aşırıya kaçmayın. Az adette reklam kullanın.)

-Bloglarda en çok hangi alanlardaki reklamlar tık alıyor?

(Bloglarda genelde yazı içindeki reklamlar okuyucu ile direkt muhatap olduğu için daha fazla tık alır. 300x250 ya da 336x280 reklamlar etkili.)

-Google Adsense hesabınız var mı?

(Google Adsense hesabınızın olması, Google Adsense ile para kazanmanız için gereken en önemli şey. Başvuru sırasında bazı şartlar isteniyor. Blogunuzun bu şartları taşıyıp taşımadığını tespit edin. Yeterli içerik olmadan kesinlikle başvurmayın.)

-Advertorial reklam metinlerini nasıl oluşturacağınızı biliyor musunuz?

(Tanıtım yazısı yayınlamak, blogların en popüler gelir modellerinden biri. Tanıtım yazısı nasıl yazılır, tanıtım yazısı nasıl olmalı, tanıtım yazısı örnekleri hakkında fikir sahibi olun.)

-Göze batmayan ve keyifle okunan bir advertorial reklam yazısı nasıl yazılır?

 (Etkili olması ve okuyucu tarafından yadırganmaması gerekiyor.)

-Blogunuzda kendiniz hakkında detaylı bilgiler veriyor musunuz?

 (Kendiniz ile ilgili bilgileri, yaptığınız çalışmaları "Hakkımda" sayfası oluşturarak okuyucuların kolay ulaşabileceği bir şekilde sunmanız güvenilirlik açısından önemli.)

Blogdan para kazanmak için rehber bilgiler Blogdan para kazanmak için rehber bilgiler Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Mayıs 28, 2014 Rating: 5

4 yorum:

  1. Güzel hatırlatmalar. Bu sorulardan checklist oluşturup bir görsel hazırlamak gerekir. Bu arada siz hangi yöntemleri kullanıyor veya öneriyorsunuz? Bir ara adsense reklamları vardı ama kaldırmışsınız sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet infografik oluşturacaktım ancak fazla vaktim olmadığından dolayı yazmayı tercih ettim. Ben uzun bir süredir içerik yazarlığı yapıyorum. İş yoğunluğum fazla olduğundan dolayı diğer kazanç yöntemlerine kafa yoramıyorum. Bunun yanı sıra zaman zaman blogumda advertorial içerikler yayınlıyorum. Bumerang teklifleri ve Adsense'yi uzun zamandır kullanmıyorum. Son zamanlarda blogu bir nevi dijital CV olarak kullanıyorum. İçerik ihtiyacı olanlar blog üzerinden ulaşabiliyor.

      Sil
    2. Anlıyorum. Ben de bu ara yazmaya çok vakit ayıramadığım için pasif gelir yöntemlerini araştırıyordum, belki öneriniz vardır diye sormak istedim. Bumerang iyi kazandırıyor ama benim blogumun hedef kitlesi dar olduğu için çok teklif gelmiyor. Adsense ise çok az kazandırıyor.

      Sil
    3. Adsense ile tatminkar gelir elde etmek için Niche alanlar keşfetmek ya da İngilizce içerikli blog siteleri oluşturmak gerekiyor. Müsait bir zamanda bunu denemeyi düşünüyorum. Sıfırdan birkaç farklı alanda blog açacağım ve belli bir süre gidişatı gözlemleyeceğim. Bu yöntem ile ilgili de bir yazı yazacağım. Adsense bizim türden bloglar için iyi bir kazanç yöntemi değil. Ciddi paralar kazananların çoğu belli niche odaklı çalışıyor.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.