İlgi çekici blog yazısı başlığı nasıl atılır?

Başlık, bir blog yazısının en önemli kısmı. Blog yazarı, uzun zaman harcayarak yazdığı yazının daha fazla kişi tarafından okunmasını, yorumlanmasını ve paylaşılmasını istiyorsa başlık üzerinde de yazı yazarken harcadığı kadar zaman harcamalı.

Blog başlığının ilgi çekici olması blog yazarına ne kazandırır?

Blog okuyucularını yazının devamını okumak için teşvik eder.

Blog yazısı daha fazla kişi tarafından okunur.

Blog yazısının başlığının özgün olması arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.

Okuyucunun merakını cezbeden başlık kısa sürede popüler olabilir.

Gelelim en can alıcı noktaya...

Buraya kadar her şey tamam. Başlığın önemi hakkında temel bilgilerimiz var.

Peki, etkili ve iyi bir blog yazısı başlığını nasıl atacağız?

Merak uyandırın

Blog yazısının başlığı merak uyandırıcı öğeler taşırsa okuyucu o yazının içeriğini okumak için can atacaktır. Örneğin; "Ahmet Abi blog yazarak 1 ayda nasıl 5 bin TL para kazandı?"

Üstünlük bildiren ifadeler kullanın

Blog yazınızın başlığında üstünlük ifadelerine yer vermeniz okuyucuları en çok heyecanlandıran noktalardan biri. Örneğin; "Blog yazarak para kazanın" yerine "Blog yazarak para kazanmanın en garanti 3 yolu" gibi bir başlık etkili olacaktır.

Şaşırtıcı ifadeler kullanın

Blog yazısı başlığının şaşırtıcı ifadeler içermesi de okuyucuları o yazının tamamını okumaları için teşvik eder. Örneğin; "Blog yazarlarının sıklıkla yanlış kullandığı 10 kelime"

Genelleme ifadelerinden uzak durun

Blog yazılarının başlıklarından genellenmiş ifadelerden kaçınmak hem özgün bir izlenim oluşturmak hem de yazılan yazıya merak uyandırmak açısından önem taşıyor.  Blog yazılarının başlıklarında spesifik davranmak hedef kitle içindeki okuyucuyu etkilemek açısından gerekli.

Örneğin; "Blog yazarları için 5 içerik önerisi" yerine "Moda blogu yazarları için 5 içerik önerisi" yazdığınızda moda blogu yazan ve içerik üretimi konusunda sıkıntı çeken kişilere direkt ulaşmış olursunuz.

Basitleştirin

Blog yazılarının başlığında karmaşık bir konuyu temel okuyucuların anlayacağı bir şekilde basit ifadelere yer vermek son derece etkilidir. Örneğin; "Blog yazarları işte bu yüzden para kazanamıyor"

Aykırı ifadeler kullanın

Blog yazılarının başlığında aykırı özellikler taşıyan ifadelerin yer alması okuyucun dikkatini çekmede etkili ve uygulanabilir bir yöntem olarak öne çıkıyor. Örneğin; "Neden çok fazla blog ziyaretçisi azdan daha kötüdür?"

Sayıları kullanın

Blog yazılarının başlığında kullanılan sayıların yazı yerine rakam ile yazılması daha etkileyici ve yazının devamının okunması açısından teşvik edici olacaktır. Örneğin; Blog yazısı başlığında "Blog yazarlığının kariyerinize 5 faydası" kullanmak "Blog yazarlığının kariyerinize beş faydası" kullanmaktan çok daha çarpıcı olacaktır. Rakamsal ifadeler tüm internet kullanıcıların en çok dikkatini çeken öğelerdir. Algıda farklılık açısından tek sayıları kullanmak iyi olacak.


İlgi çekici blog yazısı başlığı nasıl atılır? İlgi çekici blog yazısı başlığı nasıl atılır? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Nisan 22, 2014 Rating: 5

4 yorum:

  1. Yine güzel ve faydalı, etkileyici ve sürükleyici bir yazı yazmışsınız. E-posta aboneliği yaptığım onlarca blogdan biri olmanıza rağmen yazılarını büyük ve karşı konulamaz bir heyecanla beklediğim ender yazarlardan birisiniz. Kaleminize ve emeğinize sağlık...

    Başlık konusunda birkaç soru sormak istiyorum müsaade ederseniz: SEO açısından anahtar kelimenin başlıkta geçmesi, gerçekten çok mu etkili? Bir niş blog açısından düşündüğümüzde, yazı başlıklarında her seferinde anahtar kelimenin geçmesi, tekrara düşme anlamında bir sorun teşkil etmez mi?

    Mesela "aşk acısı nasıl geçer" anahtar kelime grubuna odaklı bir yazı kaleme aldığımızda, bu makale başlığında yalnızca "aşk acısı" ifadesinin geçmesi; ancak yazı içerisinde anahtar kelime yoğunluğunun ideal olması, yeterli olur mu?

    Sizin yazılarınızı mercek altına aldığımda özellikle "blog" kelimesine odaklandığınıza ve bunu da uzun başlıklarla yaptığınıza tanık oluyorum.

    Uzun başlığın da önemli olduğuna dair bir yazı da yazmıştınız bir ay kadar önce. Bu konuda biraz daha detay veren bir yazı daha yazabilir misiniz?

    Biraz hasta olduğum için cümleleri toparlamakta zorlanıyorum bu aralar, umarım meramımı anlatabilmişimdir, sağlıcakla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Meltem Hanım,

      Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Medya İstasyonu'nda elimden geldiğince farklı bakış açısı ile yazılar yazmaya özen gösteriyorum.

      Yazı başlıklarında her seferinde bir anahtar kelimenin geçmesi bir zorunlululuk değil ancak bazı anahtar kelimelerde yükselmek isteniyorsa anahtar kelimelerin aşırıya kaçılmayacak şekilde yer aldığı başlıkları içeren yazılar arama motorundaki konumu kuvvetlendirecektir.

      Mesela "aşk acısı nasıl geçer" anahtar kelime grubuna odaklı bir yazı kaleme aldığımızda, bu makale başlığında yalnızca "aşk acısı" ifadesinin geçmesi; ancak yazı içerisinde anahtar kelime yoğunluğunun ideal olması, yeterli olur mu? sorunuzun cevabına gelince evet yeterli olacaktır. Gövde metinde "aşk acısı" ile ilgili ifadelerin olması da yeterli. İlla ki başlıkta da yer almasına gerek yok.

      Blog yazarlarına yönelik faydalı olabilecek türden içerikler üretmeye odaklandığım için blog kelimesini yazılarımda sıkça kullanıyorum. Bu noktada hedef kitleye uygun ve hedef kitlenin dikkatini çeken kaliteli yazıların ortaya çıkması çok önemli. Anahtar kelimeler yazı içinde göze batmayacak bir şekilde dengeli kullanılırsa fayda sağlayacaktır.

      Uzun başlık kullanımı, anahtar kelime ya da kelime gruplarında yapılan arama motoru sonuçlarında kullanıcılara görünür olmayı artırmak açısından önemli bir faktör. Başlıklar ile ilgili yazılar yazmaya devam edeceğim. Bir içerik planım var ancak bu aralar biraz yoğun olduğumdan dolayı çok fazla üstüne düşemiyorum.

      Bu arada geçmiş olsun dileklerimi de iletiyorum. Kendinize iyi bakın.

      Saygılarımla...

      Sil
  2. Cevabınız ve nezaketiniz için teşekkür ederim efendim. Yazılarınızı takipteyim, sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir yazı olmuş. İlgi çekici başlık atılmayan her yazı, sitenize direkt ziyaretçi çekemiyorsanız boşa kürek çekmekten ibarettir. Çünkü insanların arama motorlarında neyi, ne şekilde aratacaklarını ön görmeli, buna göre başlık atmalısınız. Siz SEO ipuçları diye bir başlık atarsanız, muhtemelen bu içeriğiniz aramalarda 10. sayfada bile gösterilmeyecektir. Çünkü bu keyword üzerine çalışma yapan binlerce insan var ve rekabet çok yüksek.

    Ama siz 2018'de kullanabileceğiniz en etkili seo stratejileri gibi bir başlık atarsanız uzun anahtar kelime kombinasyonu yaptığınız için rekabet daha düşük olacak, muhtemelen 1. yada 2. sayfada sıralamada kendinize yer bulacaksınız.

    O sebeple odaklanmanız gereken temel nokta düzgün başlık seçimi olmalı. Teşekkürler bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.