Genel blog açmak blogları başarısızlığa sürüklüyor

İnternetten para kazanmak, son yıllarda birçok insanın kafa yorduğu konulardan biri. Çalıştığı işte mutsuz olan, kazancı az olan, internette vakit geçirirken internetten para kazanma konusunda okuduklarından etkilenen çok kişi, internetin uçsuz bucaksız dünyasına adım atarak yeni başlangıçlar yapmayı deniyor. Bu yola koyulanlardan bazıları başarılı olsa da başarısızlık ile sonuçlanan girişimler oldukça fazla.

İnternetten para kazanmak hayal değil ancak atılacak adımların sağlam olması gerekiyor. Çeşitli sitelerde yazılanlar internetten para kazanmanın çok kolay bir iş olduğunu vurgulasa da iş pratiğe gelince durum değişiyor.

"Bir web sitesi/blog açayım içine birkaç yazı eklerim, banner reklam alırım, tanıtım yazısı alırım" mantığı ile hareket etmek, internetten gerçek anlamda para kazanmak için yeterli ve sağlıklı bir yöntem değil.

Son yıllarda internet kullanımı önemli ölçüde arttığını hepimiz biliyoruz. Artık her zaman her yerden internete kolayca girebiliyoruz. Bunun farkında olan girişimciler peş peşe bir sürü site açtı. İnternet ortamında milyonlarca site bulunuyor. Rekabet de üst seviyede. Bu yüzden aradan sıyrılmak ve bir konuma ulaşmak için çok çalışmak, araştırmak büyük önem taşıyor.

Genel blog açılmamalı

İnternetten para kazanmanın birçok yolu olsa da bunlar arasında en çok öne çıkanı blog yazarak para kazanmak. Blog yazmak, son yıllarda en çok önemsenen konulardan biri oldu. İnternette sürekli vakit geçiren ve bir bloga sahip olan çok kişi var. Bu kişiler arasında düzenli olarak içerik üreten ve gelir elde edenler olduğu gibi hobi amaçlı blog açıp maddi bir beklenti içinde olmayanlar da var.

Blog yazarlığı Türkiye'de tam anlamıyla oturmuş bir kavram olmasa da Avrupa'da blog yazarak büyük paralar kazanan kişilerin olduğu biliniyor. Bu kişilerin aylık kazançları, Türkiye'de blog yazarak gelir elde etmeyi düşünenlerin iştahını kabartıyor.

Türkiye'de blog yazarak düzenli ve hatırı sayılır kazançlara sahip olmak için profesyonel bir bakış açısı ve süreklilik şart. Açılan blogun para kazandırıp kazandırmayacağını belirleyen temel faktörler var.

Türkiye'deki bloglarda içerik bakımından ciddi sıkıntıların olduğunu gözlemliyorum. İçerik üretimi süreci son derece sancılı ve kesintili. İstikrarlı bir şekilde yazan çok fazla kişi yok. Bloglarda taze ve ilgi çekici içerikler sunmak önemli.

Okuyucular yeni şeyler okumak istiyor. Düzenli olarak ziyaret ettiği blogda her girdiğinde bayat içerikler ile karşılaşan okuyucular bir süre sonra o blogu takip etmekten vazgeçiyor. İşte buna izin vermemek için istikrarlı, araştırmaya dayalı, bilgi verici ve akıcı bir şekilde yazılmış ortalama uzunluktaki blog yazılarına ihtiyaç var.

Blog yazarlığı yapmayı düşünenler ve blog yazarak para kazanmak isteyenler "Hangi konuda bog yazsam tutar" sorusunun cevabını her platformda arıyor. İçerik üretmesini bildikten sonra her blog tutar. 

Her blogun içeriği ile ilgilenen bir kitle var. Bu kitleye ürün ya da hizmet satışı yapan markalar da var. Dolayısıyla o konu tutar, bu konu tutmaz gibi düşünceler ile kafa karıştırmaya gerek yok. İnsanların genel olarak ilgi duydukları konular belli olduğu için açılan blogların çoğu da popüler konular içeriyor.

Mesala etraf teknoloji, moda, makyaj, yemek, sağlık, güzellik konulu blog sitelerinden geçilmiyor. Bu kategorilerde başarılı yayıncılık yapan sitelerin sayısı oldukça az. Geriye kalan kısım da portal mantığı ile hareket ettiği için copy-paste şeklinde devam ediyor.

Blog açacak olanların çoğu içerik üretimi konusunda yeterince donanımlı, sabırlı ve araştırmacı olmadığı için "konu kısıtlaması olmasını istemediğimden genel blog açmak istiyorum" diyerek her konuda içeriği bloga ekliyor.

Blogların, genel portal havasına sokulması, başarısızlığın en büyük nedenlerinden biri. Açılacak bloglar daha spesifik konularda olmalı. Alt dallarda keşfedilmeyi bekleyen çok konu var. Direkt para kazandırma fikri ile hareket etmek, hastalık gibi bir şey olduğundan dolayı  geleceğe yatırım yapmayı, araştırmayı düşünenler çok fazla yok. Genel blog için girilecek onlarca içerik yerine belli bir hedef kitleye yönelik açılan bloga 1-2 düzgün içerik girmek daha mantıklı olacak.

Niche alanlara yönelmek, bu alanlarda temiz ve doyurucu içerikler üretmek, daha çok kazanç sağlayacak. Her niche konunun bir okuyucusu olacaktır. Genel portal şeklinde blogculuk yapmak, sağlıklı bir yöntem değil.

İnternet ortamında blogculuk ile ilgili yönlendirmelerin çoğu yanlış ve eksik bilgiler ile yapıldığından dolayı açılan blogların da geleceğinin olmaması gayet doğal bir durum. Daldan dala atlamak yerine belli konuda ya da konularda değerli içerik üreten blogların başarılı olma şansı diğerlerine göre oldukça yüksek.

İnternette en çok kazanan yabancı bloglar ile ilgili araştırma yaparken şu sonuçlara vardım:

-Belli alanlarda içerik üretiliyor, genel blog kavramından uzaklar

-İçerik takvimine sadık kalınıyor

-Özgün ve fayda sağlayıcı nitelikler içerikler ilgi görüyor

-Görsel kullanımı üst seviyede

-İnfografikler sunuyorlar, bu da ilgiyi artırıyor

-Gelir modelleri genellikle banner reklam ve Google Adsense reklamları

-Reklamların yerleşimi oldukça başarılı

-Bunların yanı sıra ücretli hizmet (e-book satışı, eğitim DVD'si, danışmanlık) ile para kazanan bloglar da var

-Tasarımları son derece doğal ve okunmayı zorlaştırıcı öğeler barındırmıyor

-Yazı fontları oldukça büyük, bu da keyifli bir okuma deneyimi yaşatıyor

-Wordpress alt yapısını kullanlar oldukça fazla

- Mobil cihazlarda sorunsuz görüntülenebiliyorlar

-Avrupa'da blog okuma alışkanlıkları yaygın olduğu için trafikleri de fazla

-Evrensel dil İngilizce olduğundan dolayı her lokasyondan ziyaretçi alabiliyorlar

-Blog yazıların başlıkları genelde uzun ve anahtar kelimeleri içeriyor

-Sosyal medyayı aktif kullanıyorlar. Etkileşim ve paylaşım üst düzeyde













Genel blog açmak blogları başarısızlığa sürüklüyor Genel blog açmak blogları başarısızlığa sürüklüyor Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Nisan 09, 2014 Rating: 5

3 yorum:

  1. Merhaba, yazınızı baştan sona kesintisiz okudum. Akıcılık için çok teşekkür ediyorum. Yeni blogcular için harika bir klavuz olmuş. Genellik gerçekten sıkıntı yaratıyor. Hem arama motorları gözünde hem de blogger açısından. Bir süre sonra özgünlük kayboluyor ve hit uğruna popüler kültürün kölesi olabiliyorsunuz. Blog keyif işi ve zorunluluk değil. Bu hususta bende başarılı blogların bilinmeyen özelliklerini incelemiştim, değerlendirebilirsiniz. http://www.blogfikirleri.com/2014/04/basarili-bloglarin-bilinmeyen-ozellikleri.html

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Çok güzel bir yazı, Özellikle Blog yazarı olmak isteyenler için Yabancı blogların özellikleri tam bir yol gösterici olmuş; gerçekten blog yazarı olmak isteyenler bu özellikleri kesinlikle göz ardı etmemeliler...

    YanıtlaSil
  3. Yazınız oldukça açıklayıcı ve oldukça güzel. Fakat eksiklik olarak gördüğüm bir şey var o da yazıların italik olması. Göz yorulmasına maruz bırakıyor. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.