Blog hazırlamanın temel ilkeleri

Blog açmak, blog yazarlığı yaparak para kazanmak son yıllarda en çok öne çıkan konulardan biri. Blogların diğer internet girişimcilerine göre daha az maliyetli hatta ücretsiz olması, birçok internet kullanıcısının blog yazarlığına ilgi duymasını sağladı.

Daha önce bloglar ile ilgili hiçbir deneyimi olmayan kişilerin "blog yazarak para kazanılıyormuş, ben de bir blog açarak para kazanabilirim" mantığı ile hareket etmesi birçok blogun yayın hayatının kısa olmasına neden oldu. Tecrübeli blog yazarlarının blog dünyası hakkındaki tavsiyelerini önemsemeyen, bloglar hakkında sağlıklı araştırmalar yapmayanların her denemesi hüsran ile sonuçlandı.

Peki, blog açmayı düşünenler, blog hazırlama yoluna girmeden önce nelere dikkat etmeli?

Bu yazımda blog dünyasına adım atmayı düşünenler için birkaç maddelik önerilerde bulunmak istiyorum.

Amacınızı tanımlayın

Blog açmayı neden istiyorsunuz? Para kazanmak için mi? Duygu ve düşüncelerinizi dile getirmek için mi? Prestij kazanmak için mi? Yazdığınız konularla ilgilenen kitleye ulaşmak için mi? Amacınızı netleştirmeden blog dünyasına adım atarsanız blog maceranız uzun sürmeyecek.

İçerik takvimi belirleyin

Yeni blog açanların birçoğu ilk başlarda bol bol içerik girer. Daha sonra içerik girme sıklığı azalır. Belli bir zaman geçtikten sonra da "Blogdan istediğimi alamadım, para kazanamadım" gibi bahaneler üreterek içerik üretme işlemini sonlandırır. Sonuç; çöp bloglar ordusuna bir katılım daha... Blog yazarlığında içerik takvimi oluşturmak ve bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmek çok önemli. Haftalık mı yoksa günlük mü yazılacak? Buna karar vermek önemli. Haftada en az 1 içerik girmenizde fayda var. Topluca içerik üreterek bunu belirlediğiniz içerik takvimi doğrultusunda da yayınlayabilirsiniz.

Tozlu rafları karıştırın

Çeşitli konuları ve hangilerinin daha fazla ilgi çekebileceğini düşünün. Kısa ve uzun yazıları, ciddi ve eğlenceli yazıları, güncel ve her zaman eskimeyecek olan zamandan bağımsız yazıları karıştırın.u Başarılı blogların içerik sunma yöntemlerini takip etmeniz işinize yarayabilir.

Yazıların ötesine geçin

Blogların birçoğu genelde yazılı metinler içeriyor. Siz blogunuzu görsel içerikler renklendirebilirsiniz. Görsel açıdan hoş öğeler eklemek ya da ana fikrinizi pekiştirecek türden fotoğrafları yazılarınızın içinde kullanmanız iyi olabilir. Bunların yanı sıra belli periyotlarda infografikler, e-kitaplar, sunum dosyaları, eğitici ve öğretici videolar eklemeniz harika bir yöntem olacak.

Boyut önemli bir husus

Yazılarınızın uzunluğu ne kadar olmalı? Birçok yeni blog yazarının kafasına takılan en önemli sorulardan biri de bu... Buna verilebilecek en güzel cevap söylemeniz gereken şeyi söylemenize yetecek uzunlukta olmasıdır. Yazılarınızı temel şeyleri kapsayacak kadar uzun ama ilginç kılacak kadar da kısa şekilde tutmanız hedef kitlenizin de hoşuna gidecek.

Yazıyı başlık okutur

Gazetecilikte en sık kullanan cümlelerden biri olan "Yazıyı başlık okutur" cümlesine katılmamak elde değil. İnternet ortamında yer alan içeriklerin çoğunu başlığı ilgimizi çekiyor diye okumuyor muyuz? Başlık, bir yazının özüdür. Başlıksız bir yazı, eksiktir, kördür, topaldır. Blog yazılarınızı çarpıcı başlıklar ile süslemeyi öğrenmelisiniz. Gerekirse blog yazınızı yazmanız için harcadığınız süreden daha fazla süreyi başlık bulmak için harcayın. Herkesin kullandığı klasik başlıkları bir kenara bırakın ve fark oluşturucu başlıklara ağırlık verin. Başlığınız iyi olursa okuyucuların merakı artacak ve yazınızın devamını da okumak isteyecekler.

Bloglarda tasarım önemli

Blogunuzun bir tarzı ve kişiliği olmasına önem verin. Blogunuzda kullanacağınız temanın işlevsel, gözü yormayan, okuyucuları sıkmayan türden bir tema olmasına dikkat edin. Karmaşık temalardan uzak durun. Sade, reklamın mümkün olduğunca az olduğu ve okuyucunun gözüne batmadığı temaları tercih edin. Temanızın arka fonun beyaz olmasına dikkat edin. Koyu tema seçimi ile okuyucuların blogunuzdan korkup kaçmasına izin vermeyin. Temanızın SEO uyumlu, sosyal eklentilere sahip olması ve mobil cihazlarda da kolay görüntülenmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Yazılarınıza gelen yorumları kontrol edin

Blog yazılarınıza gelen yorumlar bazen canınızı sıkacak türden olabilir. Son zamanlarda ücretsiz blog yazılımları kullananlar spam yorumlardan çok şikayetçi. Blog yazılarınıza gelen yorumları düzenli olarak takip edin. Yorumların içinde hakaret cümleleri taşıyan, argo kelimeler içerenler olabilir. Blogunuza gönderilen bir yorumu yazılanlara katılmasanız da silmemeye, düzeltmemeye özen gösterin. Okuyucular sizin düşüncelerinziden farklı düşüncelere sahip olabilir. Onların da kendi fikirleri ve sesleri var. Yorum denetimini sadece uygunsuz ya da konu dışına çıkan yorumları sitenizden uzak tutmak için yapın.

Konuştuğunuz gibi yazın

Blog yazılarınızı yazarken kullanacağız dilin sade ve konuşma dili olmasına özen gösterin. Resmi, laubali dilden uzak durun. Doğal, erişilebilir ve daima insani yazılar yazın. Doğallık derken kelimeleri ağzınızdan çıktığı gibi de yazmayın. İmla kurallarına, yazım hatalarına dikkat edin. Yazınızı katletmeyin. Günümüzde birçok blog yazısı ciddi imla hataları barındırıyor ve yazı dili olarak okunmaktan çok uzak. Bloglar, ansiklopedik yayınlar değil. Daha samimi yazılar yazmakta fayda var. Yazılarınızı yayınlamadan önce mutlaka bir süzgeçten geçirin. Bazen bir kelime hatası bile okuyucuyu rahatsız edebiliyor.

Söyleyeceklerinizi dolandırmayın

Bloglarda anlatacaklarınızı fazla dolandırmayın. Ana fikri net bir şekilde okuyuculara sunun. Yazınızın en başında söylediklerinizi yazı ortasında ve sonunda tekrarlamayın. Tekrarlanan bir yazı, amacına ulaşmaz. Okuyucu yazı sonunda ana fikri görmek ister. Yazılarınızı giriş, gelişme ve sonuç şeklinde yazın. Kısalık ve özlük, bloglar için oldukça önemli.




Blog hazırlamanın temel ilkeleri Blog hazırlamanın temel ilkeleri Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Nisan 01, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.