Blog yazmayı keyifli hale getirin

Blog yazarlığında başarıya ulaşmak için istikrar, çalışma ve sabırın en önemli unsurlar olduğunu daha önceki yazılarımda sıkça vurguladım. Bu yazımda blog yazarlarının nitelikli bir blogculuk için kendilerine sormaları gereken sorulardan bahsetmek istiyorum.

Okuyuculara ne anlatacağım?

Blog yazmayı düşünenlerin kendilerine sorması gereken en önemli sorulardan biri. Blog açmaya karar verdiniz, hedefleriniz büyük.

Peki, okuyuculara blogunuzda ne sunacaksınız? Onlara hangi konuda ya da konularda yazılar sunacaksınız? Bunu netleştirmeniz, gelecekteki blog sürüveniniz açısından önemli.

Yazılarımın ilginç ve faydalı olabilmesi için ne yapmalıyım?

Bir can alıcı soru daha. Çoğu blog yazarı, blog yazılarının okunmadığından sıklıkla şikayet ediyor. Peki, blog yazıları neden okunmuyor? İlgi çekici değil, fayda sağlayıcı özellikler taşımıyor. Dolayısıyla hedef kitleyi cezbetmiyor. Daha ilgi çekici ve fayda sağlayıcı içerik üretimi için bol yazı pratiği, gözlem ve başarılı bloglardaki yazıların örnek alınması gerek.

Yazdığım konuya ne kadar hakimim?

Blog yazmayı bir kazanç kapısı olarak düşünenler genelde en çok hit getiren kelime gruplarına odaklanıyor. Blog konusuna tam anlamıyla hakim olmamak, o blogun gelecekte var olmamasının en temel sebebi. Yazdığı konu hakkında bilgisi olmayan biri okuyuculara değerli ve fayda sağlayacak ne ne sunabilir ki? Hakim olunmayan konu hakkında yazmaktan uzak durulmalı.

Blog yazılarımı ne zaman yazmalıyım?

Bunun için uzun uzun düşünmeye gerek yok. Gerçekten yazmak istediğiniz zaman kaleme alacağınız bir yazı her zaman iyidir. Kendinizi "şu gün yazmalıyım, günde 2 adet yazmalıyım" gibi şartlamayın. Yazma eylemini akışına bırakın. Yazmak için bir nedeniniz ve malzemeniz olsun.

Blog yazılarımı nasıl farklılaştırabilirim?

Blog yazılarınızı farklılaştırmanın yolu farklı anlatım tekniklerinden geçiyor. Yazılarınızı resmi ifadelerle yazmayın. Kimse ansiklopedik bir dil ile yazılan yazıdan keyif almaz. Yazılarınıza renk katın, örnekler verin, görseller kullanın, soru sorun ya da deneyimlerinizi anlatın. Fark oluşturmanız, sizi bir adım daha öne çıkaracaktır.

Okuyucu yazılarıma nasıl tepki gösterecek?

Bunu önceden kestirmeniz zordur. Bazen çok iddialı olduğunuz bir yazı bile canınızı sıkacak yorumlar alabilir. Pes etmek yok. Sizin gibi düşünmeyen kişiler illaki çıkacaktır. Gelebilecek tepkileri yazma sürecinde düşünmeyin. Zorunlu olmadıkça olumsuz yorumları silmeyin.

 Blog yazmayı işkence olarak görmeyin!

Blog yazarlığı, keyifle yapılması gereken bir uğraş. Yazma sürecinde kendinizi kesinlikle sıkmayın. Rakamlara takılmayın. Bu işe ilk başlarda ticari olarak yaklaşmayın. Kaygılarınızı bir kenara bırakın. Bu zamanda internet kullanıcıların en çok istediği temiz, özgün ve fayda sağlayıcı içerikler. Bunları hedef kitlenize uygun bir şekilde sunduğunuzda kazanacaksınız.

Medya İstasyonu'nda yazmaya başladığımdan beri bir kez olsun yazma sürecinden sıkılmadım. Her bir yazımı keyifle yazdım. Hala da öyle. Çünkü yazmayı seviyorum. Daha çok yazacağım ancak işlerimin yoğunluğu nedeniyle bir türlü tam anlamıyla fırsat bulamıyorum. Yazdıklarımın okunması ve yorumlanması bana gerçekten mutluluk veriyor. Bu da beni daha fazla içerik üretmek için motive ediyor. Size tavsiyem yazma sürecini zamana yayın ve hedef kitlenizin nitelikli içerik ihtiyacına cevap vermeye odaklanın.

Unutmayın; "Sabretmeyi bilmiyorsanız baştan kaybedersiniz."

"Yapılırken heyecan duyulmayan işlerde başarılı olunmaz."








Blog yazmayı keyifli hale getirin Blog yazmayı keyifli hale getirin Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Şubat 24, 2014 Rating: 5

4 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş Engin Bey, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Heyecanlı ve keyif dolu olduğum zaman yazdığım yazıların dönüşü muhteşem oluyor.:) Buna sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. yazılarımı her zaman keyifle yazmaya ve okumaya gayret gösteririm.Zaten böyle olunca yazı iyi demleniyor ve iyi tepki alıyor.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.