Blogculara başarı yolunda 4 önemli tavsiye

İnternet dünyasında özgün içerik bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Özgün içeriğe olan ihtiyacın her geçen gün daha çok arttığı internet ortamında, maalesef hala içeriğin önemini anlayamayan çok sayıda kişi var.

Bu kişiler internet ortamında profesyonellikten son derece uzak bir şekilde hareket ediyor ve kendilerini geliştirmeyi düşünmüyorlar. Profesyonellikten oldukça uzak bir şekilde oluşturulan sanal piyasada iş yapmaya çalışanlar nedeniyle kaliteli ve orijinal işlerin ortaya çıkması zorlaşıyor.

İnternet ortamında kaliteyi önemseyen, kaliteli içerik üretenleri önemseyen sınırlı bir kitle var. Kaliteli içerik, hala birçok kişinin ve şirketin ilgi alanına girmiş değil. Suni yollardan popülerlik kazanma, kısa sürede bir konuma erişme ve online prestij elde etme kaygıları nedeniyle maalesef nitelikli çalışmalar ortaya çıkmıyor.

Kolaya kaçma ve sabırsızlık nedeniyle maalesef birçok internet projesi, web sitesi ve blog çöpe gitmiş durumda. İnsanlar, açtıkları yayınların kendilerine hemen para kazandırmasını ve bir noktaya getirmesini istiyor. Bunu istemede haklılar çünkü diğer birçok kişinin internetten para kazanmak ile ilgili araştırmadan, yalan yanlış bilgilerle yazdığı yazılar insanları tahrik ediyor.

İçerik üretmek temel hedefiniz olsun

İçerik üretimi çoğu kişi için sancılı bir süreç. Yazmak ve araştırmak ile uzaktan yakından alakası olmayanlar da internetin büyülü dünyasına kapılıp zengin olmanın hayallerini kuruyor. Yazmayı sevmeyen kişilerin web sitesi işiyle uğraşmaları ve bundan kazanç elde etmeyi düşünmeleri bana hep saçma geldi.

Başkalarına para karşılığında yazdırılan yazıların kalitesi ortada. Daha bir cümleyi bile doğru yazamayan kişilere para karşılığı yazı yazdıranların da profesyonellikten haberi yok. Türkçe'yi doğru ve etkili bir şekilde kullanan kişilerin sayısı oldukça az.

Bunların yazdığı yazılar ne kişilere ne de sitelere bir katkı sağlar. Bu tür yazılar internetteki bilgi kirliliğin daha da artmasına katkı sağlamaktan başka bir işe yaramaz. Ücret karşılığı yazı yazanlar kullanıcı odaklı bir üretim yapmıyor. Anlayacağınız amatör, amatörün dilinden anlıyor.


İnternet ortamında iyi bir konumda yer almayı düşünüyorsanız içerik üretimini odak noktanıza koyun. İçeriklerinizi kendiniz üretin. Başkalarına bel bağlamayın. Kendiniz üretmeyecekseniz bu işe girişmeyin.

Profesyonelliği önemseyin

İnternet ortamında profesyonelce hareket eden kişilerin sayısı fazla değil. Bu yüzden kazançlar düşük. Üretilen içeriklerin, sitelerin durumu belli. Birilerinin zamanında oluşturduğu sanal piyasada herkes kaderine boyun eğmiş. Kaliteli işler yaparak çıtayı daha da yükseltmeye çalışan yok. Alan da razı veren de...

Online ortamda iş yapmak ile gerçek hayatta iş yapmak farklı. İnternette iş yapmayı mahalle esnafından alışveriş yapmak sanıyorlar. Nasıl hitap edileceğini, nasıl iletişime geçileceğini bilmiyorlar. Bir kalite bilinci yok.

Kalite konusunda tek belirleyici birtakım rakamsal veriler ve düşük fiyat. Harcanan emek, yaptığınız işin ciddiyeti önemsenmez. 20 TL dersiniz çok denir 10 lira dersiniz indirim isterler. "Bütçem bu kadar, siten o kadar etmez, fiyatın pahalı" gibi laf oyunları ile iş yapmaya çalışırlar. Bu piyasa böyle.  Para kazanacağım diyorsanız sağlıklı düşünmenizi tavsiye ediyorum. Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Acımasız ve değersizleştirici bir yapı var.

Profesyonelce hareket ederseniz, belli bir duruşunuz varsa sizin gibi kişilerle karşılaşma ihtimaliniz de artacaktır. Sabredin, sürekli çalışın ve kaliteden ödün vermeyin.

Kendinizi otorite olarak görmeyin

İnternette bazı konularda iddialı söylemlere sahip siteler, blog yazarları var. Bu tür kişiler her şeyi en iyi kendilerinin bildiğini sanıyor. Geçen günler tesadüfen benden aylar önce blog yazarlığı hakkında bilgi alan bir kişinin açtığı bloga denk geldim. Yazıları ile, hitap tarzıyla kendi kendini blog gurusu yapmış. Birkaç yazısına göz gezdirdim. Bir anda uzman olmuş. Bloglar hakkında yazılan klasik şeyler ile kendi kendine gelin güvey olmuş. Ne garip...

Siz de böyle olmayı sakın aklınızdan geçirmeyin. Bırakın okuyucularınız, takipçileriniz buna karar versin. Sizin de takipçilerinizden öğreneceğiniz şeyler elbette vardır. Yaptıklarını sürekli öven ve kendini otorite yapanlar, aynı zamanda sonlarını da hazırlayanlardır. Dış sesleri dinleyin.

Farklı olmayı önemseyin

Son yıllarda içerik bakımından neredeyse birbirinin aynısı olan çok sayıda blog ve web sitesi var. Neden farklı içerikler üzerine düşülmüyor? Örneğin sosyal medya, teknoloji, seo vb. konularda yayın yapan ve neredeyse aynı içeriğe sahip bir sürü site var. Okuyucular farklı bakış açılarıyla yazılmış yazılara ilgi gösteriyor. Standart kalıpların dışına çıkılmalı. Var olan yazıyı takla attırarak yeniymiş gibi sunmak hem okuyucu kandırmaktır hem de günü kurtarmak. Bu piyasada kalıcı bir yer edinmek istiyorsanız özgün ve farklı olun.

NOT:

Tüm bunlar için düzenli çalışın, sabredin, araştırın, gözlemleyin. Başarı sizi durduk yere bulmaz.

Bu uzun soluklu süreçte sakın acele etmeyin.

Unutmayın, "Acele ile menzil alınmaz" (Telâşlanıp ivmekle, sabırsız davranmakla daha çabuk sonuç alacağımız,başarı kazanacağımızı düşünmemeliyiz. Bilinmelidir ki her işin bir süresi vardır.)










Blogculara başarı yolunda 4 önemli tavsiye Blogculara başarı yolunda 4 önemli tavsiye Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Aralık 20, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Merhaba Engin hoca,tavsiyeleriniz cok güzel yazdıgınız makaleleri zevkle okuyorum,yazılarınız hem egitici ve ögretici,kaleminize saglık,bence insan şöyle düşünmeli,bildigi konularda bilgiyi paylasmalı bilmedigi konularda bilmedgini ve ögrenmeye çalışacagını acıkca söylemekden kacınmamalı.bilgiclik taslamak cahillerin işidir veselam.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler. Elimden geldiğince fayda sağlayabilecek türden içerikler hazırlamaya çalışıyorum. Bilgi, paylaştıkça çoğalır.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.