Blog yazılarında sıkça yapılan hatalar

Blog yazarlığı yapmak her ne kadar çok basit bir uğraş olarak pazarlansa da gerçek anlamda blog yazarlığı yapmak, etkili blog yazısı yazmak, bıkmadan, usanmadan kaliteli içerikler üreterek belli bir takipçi kitlesine erişmek oldukça zor.

Blog yazısı, bir blogun can damarı. Etkileyici ve fayda sağlayıcı unsurlardan uzak bir şekilde yazılırsa amacına ulaşması imkansız. Maalesef blog yazan birçok kişi yazma sürecini kaliteli ve eğlenceli hale getirme konusunda adım atmıyor. Kolaycılığa kaçmak, çabuk pes etmek, blogları para kazanma aracı olarak görmek, profesyonel blogların ve blog yazarlarının ortaya çıkmasını engelliyor.

"Blog açmak istiyorum, nereden başlamalıyım?" diye soran ve yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin büyük bir hevesle açtığı bloglar, belli bir süre sonra çöp olup gidiyor. Oysa ki blog yazmak, çiçek yetiştirmek gibi. Çiçeği sulamadığınızda nasıl soluyorsa, içerik girilmeyen, ilgi gösterilmeyen bloglar da aynı şekilde solup gidiyor.

Blog yazarlığının kopyala-yapıştır şeklinde yapılan bir uğraş olduğunu sanan ve kopya içerikler ile bir noktaya gelmeyi amaçlayan çok sayıda kişi var. Bu kişilerin çoğu nasıl yazı yazılacağını, temel imla kurallarını bilmiyor. Derme çatma yazılar ile günü kurtarmaya çalışıyorlar.

Kopya içerikler ile blogculuk yapılmıyor. Blog yazmanın, başkaları tarafından takdir edilmenin en önemli unsuru, kendi bakış açımızdan yorumlamak, kendi düşüncelerimizi aktarmak. Bunu yapamayacak olanlar blog yazma eylemine hiç girişmemeli. Bu düşüncede olanlar zamanlarını bilgi kirliliğine katkı sağlayarak harcamamalı.

Blog yazanların blog yazısı yazma sürecinde sıkça yaptığı ve bir türlü vazgeçmediği hatalar var. Bu yazımda gözlemlerim doğrultusunda bu hatalara değinmek istiyorum.

Blog yazarları bu hatalardan vazgeçmiyor!

Bir blog yazısını okutan en önemli unsur yazının başlığıdır. Yazının başlığı vurucu ve merak uyandırıcı kelimeler içeriyorsa okuyucular yazıyı okumak isteyecektir. Maalesef birçok blogda kaliteli ve yazı ile alakalı başlıklara rastlanmıyor. Özensizce koyulan başlıklar ya çok uzun ya da anlamsız. SEO yapacağım diye anahtar kelime dolu başlıklardan artık vazgeçilmeli. Blog başlıklarında noktala işareti kullanmak çok hassas bir konu. Dikkat edilmeli.

Blog yazılarının başlıklarında büyük harf kullanımı çok önemli. Başlığın tamamının büyük harfler içermesi okuyucular tarafından hoş karşılanmıyor. Buna dikkat edilmesinde yarar var. "Blog yazmayı seviyorum" yazmak mı daha samimi ve doğal yoksa "BLOG YAZMAYI SEVİYORUM" demek mi?

Türkçe'de uyulması gereken yazım kuralları var. Bunları dikkate alarak yazılan yazılar, atılan başlıklar ilgi çekecektir. Türkçe, doğru kullanılmıyor. Cep telefonunda mesaj yazar gibi blog yazısı yazanlar var. Bu blog yazısını neden okuyayım ki? Bir blog yazısında harflerin yutulmaması lazım. Örneğin; "Bugün hava yağmurluydu." cümlesini "Bgn hva ygmurlydu" şeklinde yazanlar var. Bu kişiler ile aynı ortamda blog yazarlığı yapmak canımı gerçekten sıkıyor.

Türkçe'deki imla kurallarına göre büyük harfle başlaması gereken kelimeler, isimler dışında büyük harf kullanma alışkanlığından ne zaman vazgeçilecek çok merak ediyorum.

Örneğin; "Blog yazmak keyiflidir." yerine "Blog Yazmak Keyiflidir." Bu alışkanlıktan vazgeçmek, doğru bir karar olacak. Cümle içinde özel nitelikte olmayan kelimeler dışında büyük harfler kullanılmaz. Türkçe derslerinden hatırlayın. Bu, internetteki çoğu sitede hastalık derecesinde bir alışkanlık oldu.

Blog yazısında "SEO olsun, Google, benim yazımı görsün" diye onlarca kelime "bold", "italik" ya da renkli yapılmamalı. Kelimelere link verirken aşırıya kaçılmamalı. En fazla 2-3 link yeterli. Bu tür şeyler yazının okunmasını zorlaştırdığı gibi güvenilirliği ve ciddiyeti de baltalıyor.

Yazıyı tek bir sütun şeklinde yazmamak lazım. Bazı yazılara bakıyorum çok uzun ve paragrafsız. Bu tarz yazıların okunmaması, fayda sağlamaması gayet doğal. Birçok sitede bu tür yazılar ile karşılaşılabiliyor. Yazının şekli bozuk oluyor diye yazıyı dümdüz yayınlayanlar var. Ne garip... Halbuki yazıyı akıcı yapan en önemli unsurlardan birinin de paragraf olduğunu unutmamak lazım.

Blog yazılarında ara başlık kullanmak çok önemli. Yazının akıcı ve keyifli bir şekilde okunabilmesinde ara başlık kullanımı hayati önem taşıyor. Ara başlık kullanarak bir yazı içinde birçok konuyu işlemek de mümkün. Ara başlıkların da çarpıcı olmasına ve fazla uzun olmamasına dikkat edilmeli.

Blog yazılarında sıkça yapılan bir diğer hata da kelime ve cümle tekrarlarının çok fazla olması. Akıcı olmayan, tekrara düşen bir yazı çöptür.  Kelime dağarcığını genişletmek için bol bol kitap okumakta yarar var.

Blog yazılarında kullanılan yazı fontu da önemsenmesi gereken noktalardan biri. Okunabilir fontları tercih etmek yazının etkili olması, okunması ve paylaşılması açısından bir gereklilik. Okunmayacak türde fontların kullanıldığı bloglar var. Blogu ziyaret eden kişiler arasında her yaş grubundan insanlar olabilir. Genel bir font kullanılmadan yazılan bir yazı ne kadar iyi ve fayda sağlayıcı bilgi barındırsa da çöp olmaya mahkumdur.

Bu noktalara dikkat eden blog yazarları, profesyonel blogculuk anlamında önemli bir avantaja sahip olacak. Dili etkili kullanan, yazılarında imla kurallarına uyan blog yazarlarına makale yazarlığı tekliflerinin daha fazla geldiğini söylemek istiyorum. Blogunuzdan para kazanmak istiyorsanız yazılarınızı belli kalite ölçütleri çerçevesinde yazmaya özen gösterin.




Blog yazılarında sıkça yapılan hatalar Blog yazılarında sıkça yapılan hatalar Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Kasım 27, 2013 Rating: 5

3 yorum:

  1. Çok teşekkürler güzel bilgiler için ...

    YanıtlaSil
  2. Blog yazarlığı konusundaki tüm söylediklerinize katılıyorum. Bu hususlar, gerçekten ısrarla vurgulanası, altı çizilesi noktalar. Yazı ve yazı düzeni, noktalama ve imla kuralları, paragraf başı ve cümlelerin akıcılığı... Hepsi çok mühim konular. Fakat bir konuda sizinle biraz farklı düşünüyorum. Başlıkların her kelimesinin ilk harfinin büyük olması gerektiğini düşünüyorum. Alt başlıklar için de aynı düşünceye sahibim. Tabi, sadece her kelimenin ilk harfi. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.