Evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler?

Home office yani evden çalışanların sayısı her geçen gün artıyor. Artık birçok şirket, şirket binalarını sadece toplantı ve sosyalleşme mekanları olarak kullanıp, evden çalışma düzenine geçmeye başladı. Şirketlerin işine geliyor da, çalışanların  işine geliyor mu acaba?

Bu yazımda genellikle evden çalışan biri olarak home office çalışma konusuna değinmek istedim.

Öncelikle kendi home ofis çalışma sisteminden biraz bahsedeyim. Sabah saatlerinde İstanbul'un yoğun trafiğini ve toplu taşıma araçlarındaki kalabalığı çekmek zorunda kalmıyorum. 

Mesaime en rahat kıyafetlerimle, home office olarak dizayn ettiğim odamda başlıyorum. Her ne kadar evde çalışan biri olsam da disiplinli olmayı seviyorum.

Kısaca home ofisimimden bahsedeyim. Yaklaşık 10 metre kare olan odamda bir masa üstü bir de laptop olmak üzere 2 adet bilgisayarım var.

Laptop 7 senelik olduğu için onu çok fazla yormak istemiyorum. Biraz ısınınca çalışması zorlaşıyor. Son aylarda masa üstü bilgisayarımda çalışıyorum.

Bunların yanısı sıra bir adet çekmeceli çalışma masası, rahat bir yönetici koltuğu, başucu kitaplarımın yer aldığı bir kitaplık ve bir adet de normal bilgisayar masası var.

Akvaryumculuğa da merakım olduğu için 70 cm uzunluğunda bir akvaryumum da var. Balıklarım mola anlarımda beni dinlendiriyor.

Ofis düzenimden şimdilik memnunum. Yakın bir zamanda değişikliğe gitmeyi pek düşünmüyorum.

Çalışırken herhangi birinin baskı altında olmamak güzel bir şey. Emir veren ya da işlerin yetişmesi için tepemde duran birileri yok. Böyle bir ortam olmadığı için daha üretken olabiliyorum.

İş stresi, birçok kişiyi ciddi anlamda yıpratıyor. Ben de stresli olabiliyorum ancak mola anlarımda dengeyi kurabiliyorum.

Güne maillerimi kontrol ederek başlıyorum. Birkaç e-posta hesabım olduğu için gün içinde ciddi bir e-mail trafiği yaşıyorum.

Daha sonra günün öne çıkan başlıklarını bir önceki günden kalanları analiz edip iş planı çıkarıyorum.

Belli bir mesai saatim olmasa da işe başlama saatimi hafta içi her sabah saat 8 olarak ayarladım. Mesaim genelde 18:00 -19:00 gibi bitiyor. Aylardır bu şekilde devam ediyorum.

Öğle yemeği molası, kahve molası gibi her şirket ortamında olan zaman dilimlerim var. Hafta sonu biraz keyif yapıyorum. Hafta içi kadar uzun çalışmasam da hafta sonları da bazen birkaç saat çalışıyorum.

Evde çalışmak bazen zor olsa da genel olarak memnun olduğum bir durum. Araştırarak, kitap okuyarak, yeni siteler keşfederek, yeni insanlar tanıyarak belki normal bir şirket ortamında edinemeyeceğim tecrübelere sahip oldum.

Evden çalışmak, herkese ciddi katkılar sağlayacak bir yapı değil. Bu yüzden bu tür bir çalışmaya gerçek anlamda hazır olup olmadığınıza karar vermeniz lazım.

Evden çalışmak kimler için uygun?

-İnternet tabanlı işler (haber sitesi yönetimi, SEO hizmetleri, sosyal medya pazarlama, makale yazarlığı, blog yazarlığı, e-ticaret sitesi yönetimi vb.)

-Gazetecilik (Haber üretimi, röportaj, araştırma yazıları, makaleler, gazete tasarımı vb.)

-Fotoğrafçılık (Moda fotoğrafçılığı, haber fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı vb.)

-Reklamcılık (Reklam tasarım, reklam planlama, online reklamcılık vb. )

-Danışmanlık (Şirketlere ya da kişilere her türlü danışmanlık hizmetleri vb. )

-Satış, pazarlama (Telefonla ürün satışı, internetten ürün satışı, e-ticaret siteleri ürün satışı vb.)

-AR-GE (Çalışılan alan ile ilgili araştırma-geliştirme faaliyetleri, projeler hazırlama vb.)

-Tasarım (Giyim, mobilya, ürün, gazete-dergi, web tasarım vb.)

-Editörlük (Kitap-dergi-gazete-web sitesi editörlük hizmetleri vb.)

-Redaktörlük (Basılı ya da online yayınlar için düzeltmenlik hizmetleri vb.)

-Emlakçılık ( Online emlak portalı yönetimi, emlak danışmanlığı, proje danışmanlığı, home ofis emlakçılık hizmetleri  vb.)

-Mimar- mühendis (Her türlü proje, plan çizimi vb. )

Yukarıda saydığım meslek gruplarının dışındaki birçok meslek için de evden çalışılabilir. Yeni iş kurup da serbest çalışmak isteyen ve ofis için başlangıç giderlerini üstlenemeyenler için de evden çalışma uygulanabilir ve az maliyetli bir fikir.

Evden çalışmanın çalışanlar açısından avantajları

-Sabahları ve akşamları servisi kaçırma endişesi bitiyor.

-Pazartesi sendromu ortadan kalkıyor.

-Arabanın benzin masrafı azalıyor.

-İşe gitmek ve eve dönmek için yol parası ödeme derdi sona eriyor.

-Sabah ve akşam trafiğine takılma çilesi olmuyor.

-Yüksek sesle konuşan ve dedikoducu mesai arkadaşları olmuyor.

-Sürekli soru soran birilerini cevaplamakla uğraşmıyorsunuz bitiyor

-Başkalarının işini yaparak işinizin bölünmesi söz konusu olmuyor.

-Kahvaltı yapmadan mesaiye başlama gibi bir durum olmuyor.
   
-Sürekli çalan telefonlarla boğuşmak durumunda değilsiniz.

-İzin almanızı gerektirecek bir durum söz konusu olduğunda  "Nasıl izin alacağım?" derdi olmuyor.

-Emziren kadınlar için evden çalışmak bebeğin emzirilmesi açısından kolaylık sağlıyor.

Evden çalışmak güzel bir fikir. Peki, bunun hiç mi dezavantajı yok diye sorabilirsiniz. Evden çalışmanın güzel yanları olduğu gibi olumsuz yanları da var.

Evden çalışmanın dezavantajları

-Evde çalıştığınız zaman iş ve ev yaşamını birbirinden ayırmak zorlaşıyor. (Kendi oto kontrol mekanizmanızı sağlamanız gerekli.)

-Mesai saatleriniz ofiste çalışırken olduğu gibi kati bir saatte sona ermeyebiliyor, geç saatlere kadar çalışabiliyorsunuz. (Bazen sabaha kadar çalıştığımı biliyorum.)

-Çalışma arkadaşlarınızla yüz yüze iletişim kurarak sağladığınız interaktivite evden çalışırken çoğu zaman gerçekleşmiyor. (Ev ortamı bazen insanı çok bunaltıyor. Konuşacak, şakalaşacak birilerine ihtiyacınız olabiliyor.)

-İş akışında kopukluk oluşabiliyor. (Alışveriş yapma, para çekme, fatura ödeme, ev temizliği vb. hesapta olmayan durumlar)

-İş yeri bir sosyalleşme alanı olduğundan, evde kaldığınız süre boyunca bu sosyalleşmeden uzak kalmış oluyorsunuz. (Asosyal bir yapıda olanlar için daha da sıkıntılı bir durum)

-Evde çalışan kadınsa, çocukla ilgilenmek durumunda kalmak çalışmayı engelleyebiliyor. (Yemek, temizlik, emzirme, uyutma, oyun oynama vb.)

Evden çalışanların, çalışmayı düşünenlerin bu konu hakkındaki görüşlerini ve yorumlarını bekliyorum.

Siz ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?

Evde çalışmanın size kattıkları neler?

Sizden aldıkları neler?

Not: Home ofis çalışmak konusu ile ilgili daha farklı yazılar da yazacağım.
 



















Evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler? Evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları neler? Reviewed by Medya İstasyonu on Salı, Eylül 17, 2013 Rating: 5

9 yorum:

  1. Ben memur olduğum için ev-ofis olayı bana oldukça uzak. Fakat aynı zamanda öğretmen olduğum için ev-ofis çalışma durumum da oluyor.

    emek verilmiş, etkileyici bir yazı okudum. Teşekkür ederim.

    Bu arada sen ne iş yapıyorsun?

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkür ederim. Evden çalışmanın keyifli yanları olduğu gibi zor yanları da var. Ben gazeteciyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 12. Sınıf Bilişim Teknolojileri alanında Nesne Tabanlı Programlama dalında okuyan bir kardeşinizim... Meslek seçmek konusunda biraz sıkıntı seçiyorum günden güne aklıma başka bir meslek geliyor ve bu sene de YGS / LYS sınavına giricem. Home Office çalışabiliceğim bir meslek de arıyorum açıkçası, sorum şu ki; Ne iş yapıyorsunuz? Ben bölümüm üstüne okumaya devam edersem Home Office çalışa bilirmiyim? Grafik işleriyle uğraşmayı seviyorum, öğrensem çalışabilir miyim? Şimdiden Teşekkürler. :)

      Sil
  3. Engin bey ; size bir şey söyleyeyim mi? Ne kadar zor olsa da her gün sabah 6 da kalkıp ,akşam 9 da evde olmak kadar zor değildir. Keşke insanların böyle imkanları olsa da evinin ortamında para kazansa saygılar...

    YanıtlaSil
  4. yazınız gerçekten güzel ve blogunuz oldukça faydalı.
    Başarılar dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle freelance olarak çalıştığım dönemle, işyeri yapısını kıyaslarsam inanın bazen özel sektörde olsa herhangi bir şirkette çalışmayı düşünüyorsunuz. Asosyal bir yaşam tarzı kaçınılmaz. Açıkçası bunun otokontrolle bağlantısı olsada bunu yapmak bazen çok güç olabiliyor. E-ticaret sektöründe projeler yönetiyorum ve gerçekten evdeki home ofisimi gören her arkadaşım ben burada çalışmayı tercih ederim desede (o derece hoş bir tasarıma sahip daha sonra belki paylaşabilirim farklı bir tasarım fikri olması için) yine de şirkette çalışmaya tercih etmiyorum şuan nedeni ise huzur dolu bir ortam olduktan sonra ve rahatlığın ön planda tutulduğu bir iş yerinde çalıştıktan sonra artık ihtiyaç duyulmayan bir çalışma modeli oluyor. Makale için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Home office çalışmakla ilgili yaptığım araştırma için anketimi yanıtlayabilir misiniz ? Yaz için teşekkürleri..
    https://tr.surveymonkey.com/s/ZNY3VFJ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Melisa Hanım, anketinizi yanıtladım. İyi çalışmalar...

      Sil
  7. Yazılımcıyım. 6 aydır evden çalışıyorum bunalıma girmek üzereyim. Yukarıda bahsettiğiniz avantajların aslında birer dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Ben trafikte kalmayı bile o kadar özledim ki anlatamam. İnsan hayatındaki bu tür olumsuz olarak yorumladıkları şeyler hayatlarına tat veriyor aslında. Örneğin pazartesi sendorumu olmasa hafta sonlarının çok güzel ve hızlı geçmesinin ne anlamı var...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.