Daha iyi bloglar için bunlara dikkat!

İnternet ortamında milyonlarca blog yer alıyor. Bu blogların arasında düzenli olarak güncellenen, binlerce takipçisi olanlar da var çöp blog haline dönmüş olanları da...

Her işte olduğu gibi bloglarda da kaliteli ve etkili yayıncılık önemli bir kriter. Peki, bir blogun gerçek anlamda kaliteli sayılabilmesi için neler gerekli?  Hiç düşündünüz mü?

Daha nitelikli bir blog yazarlığı yapabilmek adına çalışmalarımı sürdürürken birçok blogu da inceleme fırsatı yakalıyorum. Gözlemlerim doğrultusunda kaliteli ve gelecek vaat eden bir blogun sahip olması gerekenler hakkında birkaç şey yazmak istedim.

Blogun çapı önemli

Bloglar genel ve tematik olarak iki ana grupta toplanabilir. Gözlemlerim doğrultusunda tematik blogların daha etkileşimli ve dikkat çekici yayınlar olduğu kanısına vardım.

Tematik bir blogda ele alınan konuların takipçileri de o konular ile doğrudan ya da dolaylı bir şekilde ilgilenen kişilerden oluşuyor. Dolayısıyla belli bir takipçi kitlesi var. Bu tür blogları, karşılıklı iletişim ve etkileşimin had safhada olduğu bloglar olarak tanımlayabilirim.

Sağdan soldan toparlanan, her konu hakkında içeriklerin yer aldığı bloglar, bana en başından beri samimi gelmiyor. Bu tür bloglarda ziyaretçi kaygısı biraz daha fazla. Bu yüzden her tarz içerik bulmak mümkün. Bu da zamanla bir kirliliği de beraberinde getiriyor.

Kişisel olup ta yazarının gözlemleri doğrultusunda birtakım özgün içeriklerin yer aldığı blogları konumuz dışında tuttuğumu belirteyim.
 
Orijinal bloglar oluşturulmalı

Blog sitelerindeki tek tipleşme de dikkatimden kaçmadı. Örneğin;  Webrazzi gibi hareket eden, neredeyse aynı içeriklere yer veren birçok site/blog var. Sosyal medya, internet girişimciliği vb. konular popüler diye illa ki bu alana yönelmek gerekmiyor. Alt başlıklar da düşünebilir.

Öncelikle gerçekten keyif alınan konularda başarılı içerikler üretilmeli. Blog yayıncılığında özgünlük asla ikinci plana itilmemeli. Taklitten mümkün olduğunda uzak durulmalı. Bloglar için özgün içerik candır.

Blogun teması sık değişmemeli

Blog yazarlarının çoğu sık sık tema değişikliğine gidiyor. Bu da hem ziyaretçiler açısından hem de arama motorları açısından sıkıntılı bir durum. Tema seçimini baştan kullanışlı, gözü yormayacak ve ziyaretçileri sıkmayacak bir şekilde yapmak lazım.

Bazı bloglara bakıyorum gerçekten çok güzel temaları var ancak içerik bakımından sıfır durumdalar. Unutmayın, bir blogu ayakta tutan en önemli unsur kaliteli, fayda sağlayıcı özgün içeriklerdir. Görsellik tabiki önemli ama içerik yoksa ne yapılacak? 

Sosyal ağlardaki paylaşımlar güncel olmalı

Sosyal ağlar, blogların daha fazla kişiye ulaşması için önemli bir işleve sahip. Buralardaki paylaşımların sıklığı ve takipçiler ile diyalog kurmak blog yazarına artı puan kazandıracak. Blogunuzun düzenli olarak güncellenmesinin önemli bir unsur ancak sosyal medya hesaplarınızın da aynı şekilde düzenli olarak güncellenmesi de önemli.

Sosyal ağlarda organik takipçi edinmek, bir blogu şaha kaldıracak en önemli adımlardan biri. Sizi fayda sağlayıcı içerikler ürettiğiniz için kendi isteği takip eden kişiler, yazılarınızı paylaşabilir, yorumlayabilir. Bu da sizin organik bir şekilde arama  motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almanıza olanak sağlar.

Blog ve yazar hakkında bilgiler yer almalı

Blogunuz hakkında detaylı bilgilerin (amacınız vb.) yer aldığı bir sayfanız mutlaka olmalı. Bunun yanı sıra kendinizden bahsetmeyi de (kariyeriniz, blog yazarlığı tecrübeniz, eğitim durumunuz, projeleriniz vb.) ihmal etmeyin.

Blogunuzu ziyaret edenler hem sizin hakkınızda  hem de blogunuz hakkında bir şeyler öğrenmek  isteyecektir. Blogumda yer alan "Hakkımda" sayfası sayesinde birçok kişi bana ulaştı ve fikir alışverişinde bulundu.

Reklam dengesi iyi kurulmalı

Blog yazarak para kazanmanın birçok blog yazarının en büyük isteği olduğunu gayet iyi biliyorum. Bana gelen maillerde de bu sıkça dile getiriliyor. Yeni açılan bloglarda içerikten çok reklamların öne çıkması blogun geleceği açısından sakıncalı bir durum.

İlk başlarda içeriğe yatırım yapılmalı. Reklamlar ile blog çöpe çevirilmemeli. Ayrıca bloga reklam yerleşimleri de ziyaretçilerin canını sıkmayacak ve onları blogdan soğutmayacak şekilde olmalı.

Hitap tarzınıza dikkat etmelisiniz

Geçenlerde blogumu takip eden biri bana bir e-posta gönderdi. E-postada blogumdaki üst başlıklardan birine eleştiri vardı. Maili gönderen arkadaş biraz dozu aşmış. Yazarken de biraz hiddetlenmiş. Arkadaşın eleştirisi ve önerileri "siz" ile başladı mailin ortalarına doğru "sen" oldu ve sertleşti. Sonu yine "siz" olarak bitti.

Ben de bu kibar bir şekilde cevapladım ve mailinin hatalı içerikler içerdiğine dair yapıcı bir yanıt verdim. Eleştiriye açık biriyim ancak dayatmalara ve kendi yaptığım çalışmalara müdahale edilmesine izin veremem.

İster bir blog yazarı olun ister bir okur... Hitap şeklinize, yazılara bıraktığınız yorumlara mutlaka dikkat edin. İnsanlara kendi istediklerinizi, içinizde yarım kalanları yapmaları konusunda dayatmalarda bulunamazsınız. Bu etik değil zaten. Sevmeseniz de, beğenmeseniz de saygı duymayı bilmelisiniz. Maalesef bu konu hakkında duyarlılık yeterli düzeyde değil.

Sizin de bu konu hakkında önerileriniz varsa yorum yazabilirsiniz.







Daha iyi bloglar için bunlara dikkat! Daha iyi bloglar için bunlara dikkat! Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Eylül 19, 2013 Rating: 5

3 yorum:

  1. Kaliteli blogların oluşması için kendini geliştiren insanların şart olması gibi sizin gibi nitelikli blogcuların rehberlik etmesi de şart.

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler Serdar Bey. Blog yazarlarının kendilerini geliştirecek çalışmalarda bulunması çok önemli. Kaliteli bir blog yazarı olmak için çalışmak, araştırmak, sabırlı olmak, imla kurallarını uygulamak ve dile hakim olmak önemli. Ben her zaman gerçek anlamda blogculuk yapan arkadaşları destekleyeceğim.

      Sil
  2. Başlıkla pek ilgisi yok ama bir şey sormak istiyorum.Ben blog açmayı çok uzun zamandır istiyordum ve en sonunda 4 gün önce bir blog açtım ama bilgisayar bilgim onu geliştirmek için yetersiz.Acaba sizinle e-posta adresimden iletişime geçip,sorular sormam mümkün mü?Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.