SEO uğruna sitelerinizi heba etmeyin!

Site/blog sahiplerinin çoğunun amacının daha fazla ziyaretçi çekmek, arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almak olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak ya da mevcut konumunu sağlamlaştırmak isteyen site/blog sahipleri, arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarını ciddi anlamda önemsiyor. Hatta bu çalışmalar için önemli meblağları gözden çıkaranlar da var.

SEO kavramı, arama motoru kullanımının had safhaya ulaşmasıyla son yıllarda birçok farklı teknikle uygulanmaya başlandı. SEO uzmanı olduğunu iddia eden, kolay bir şekilde para kazanmanın yollarını arayan, anahtar kelimelerde ilk sayfa vaat eden kişilerin cuzi fiyatlara yaptığı çalışmalara tav olanlar, belki de sitelerine karşı en büyük kötülüğü yaptı. Sonra da günah keçisi olarak Google'ı seçtiler. Google, sizden ne istediğini açık açık söylüyor zaten. Açın Google'ın yönergeleri okuyun. Okuduklarınızı fayda sağlayacak bir yapıyla entegre edemiyorsanız suçlayacak birilerini aramanız yanlış.

Açık söylemek gerekirse internet dünyasındaki projelerim için hiçbir SEO ya da backlink çalışmasına girişmedim. En başından beri nitelikli, fayda sağlayıcı içerikleri üretmeyi amaçladım. İçeriğin tek başına yeterli olmadığını söyleyenlere karşı hala "içerik, kraldır" diyorum. Demeye de devam edeceğim. Çünkü nitelikli içerik ile bir noktaya geldim. Kolaycılığı bir kenara bırakan, gerçekten emek harcayan, planlı bir şekilde yılmadan çalışan kişiler emeklerinin karşılıklarını alacak. Ancak sabretmeleri gerek. Ben de yıllarca sabrettim, çabalarımın karşılığını yeni yeni alıyorum. Birden olmuyor. Her şey basamak basamak.

Medya İstasyonu'nu titizlikle hazırlıyorum. Her bir yazıma ayrı özeni gösteriyorum. Okur yorumları benim için çok önemli. Olumlu ya da olumsuz her şeyi dikkate alıyorum.

Tüm umudunu SEO çalışmalarına bağlayan kişiler neden bir şeyler üretmekten uzak?  Zaman içinde değişen algoritmalar nedeniyle her an her şey olabilir. Bu kadar garantici olmamak lazım. Sizin kaygınız kaliteli içerik üretmek olmalı. Sitelerine yeterince özen göstermeyen, kaliteli ve fayda sağlayıcı içerikler üretmeyi ikinci plana atan kişiler, başarısız SEO teknikleri ile arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almak için tırmalamaya devam edecek.

Webmaster forumlarda SEO çalışması yaptığını iddia eden kişilerin faaliyetlerinin uzun vadede hiçbir fayda sağlamayacağını defalarca yazdım. Hala aldığım maillerde hangi SEO tekniğini uygularsam başarılı olurum? diye sorular soran onlarca kişi var. İçeriğine yatırım yapmadığınız bir sitenin nasıl yükselmesini bekliyorsunuz?

İçeriğin niteliksiz olduğu, itibar edilmediği bir siteye istediğiniz SEO çalışmasını yapın. Üst sıralarda yer alabilirsini belki ama değer oluşturamazsınız. İçi boş, faydasız içeriklerin yer aldığı siteye 1-2 gün girilir sonra grafik yavaş yavaş düşer. Bunun örnekleri çok fazla.

Doğal SEO çalışmaları kapsamında işinize yarayabilecek birkaç öneri daha sıralayayım. Dikkate alırsanız fayda görebilirsiniz.

Arama sonuçlarında sitenizin sıralamasının olumsuz bir şekilde etkilenmemesi için bunlara dikkat!

-Para ile makale yazdırmak konusunda iki kere düşünün. Bu işi sadece anahtar kelimelerin geçtiği yazılar olarak algılayanların yazdıkları sitenize faydadan çok zarar getirebilir.

-Siteniz hakkında başkalarının yazdığı yazıların çoğu Google tarafından ciddi anlamda dikkate alınmıyor. Reklam kokan içeriklere bulaşmayın.

-Aşırı miktarda bağlantı takası yapmayın. "Bana bağlantı ver, ben de sana bağlantı vereyim" demeyin.

-Yüksek oranda anahtar kelime içeren metinlerin ücretli tanıtım yazısı ya da  makale olarak pazarlama veya misafir yazar olarak yayınlama kampanyalarda kullanılması sitenizin sıralamasını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

- Sitenize bağlantılar oluşturmak için otomatik programlar veya hizmetler kullanmamaya özen gösterin. Manuel çalışmaları önemseyin. Para ile satılan backlink paketlerinin çoğunun otomatik programlar vasıtası ile gönderildiğini, eklendiğini unutmayın. Fiyatları zaten bu yüzden ucuz.

-Backlink çalışmaları kapsamında linkinizin eklendiği sitelerin alakasız yayınlar olması siteniz için en büyük tehlikedir. Siteniz ile alakalı birkaç kaliteli site olsa daha faydalı.

-Siteniz ile ilgili doğal bir şekilde oluşturmadığınız bağlantıların başka sitelerde yer alması sizin sıralamanızı olumsuz yönde etkileyebilir.

-İçinde arama motoru sıralamasında yükselme ve Google'ın gözüne girme amaçlı PageRank'i geçiren bağlantılara sahip öpara karşılığı alınan ya da satılan makalelerin, editoryal içerik veya özgün reklamcılık açısından sakıncalı olduğunu unutmayın.

-Başka sayfalarda yayınlanan, dağıtılan makalelerde veya basın bültenlerinde optimize edilmiş bağlantı metni içeren bağlantılar (link verilmiş anahtar kelimeler) sağlıklı sıralama açısından çok önemsenmemeli.. Örnek verecek olursak: Piyasada pek çok model "cep telefonu" bulabilirsiniz. Cep telefonu seçiminde zevkinize yönelik en iyi cep telefonunu seçmeniz önemlidir. Güvenilir yerlerden cep telefonu almanız ve telefonunuzu koruyacak bir kılıf almanızda gerekecektir.

-Düşük kaliteli dizinlere, forum sitelerine itibar etmeyin.

-Çeşitli sitelerde dağıtılan widget'lardan, html kodlarına yerleştirilen bağlantılardan uzak durun, örneğin:
Online ziyaretçi sayısı: 120 ya da link olarak verilmiş kelimeler konut sigortası, ucuz tatil

 -Web sitelerinin altbilgilerinde yaygın bir şekilde dağıtılan bağlantılar, linkler

-Yayın veya imzasında bir adrese yönlendirilmiş bağlantılar bulunan yorumlardan uzak durun ve sitenizde bu tür yorumlar varsa kaldırın. Özellikle bloglara bu tür yorumlar çok fazla geliyor. Dikkat edin. Örneğin:

"Teşekkürler, harika bir yazı!
- İstanbul Nakliyat
İstanbul nakliyat, İstanbul nakliyat firmaları, istanbul taşımacılık"


Benzersiz içerik üretmeye odaklanın, kazanın

Diğer sitelerin, sizin sitenize yönelik yüksek kalitede, alakalı bağlantılar oluşturmasının en iyi yolu, reklamdan uzak doğal bir şekilde popüler olabilecek benzersiz, alakalı içerik oluşturmaktır. Çalışmalarınızı bu doğrultuda sürdürün.

İyi içerik oluşturmak er ya da geç karşılığını verecektir. Sabırlı olun. Unutmayın, ne kadar faydalı içeriğe sahip olursanız, başkalarının bu içeriği kendi okuyucuları için değerli bulup bağlantı verme şansı o kadar yüksek olur. Bu da sizin ve sitenizin online itibarı açısından son derece önemlidir.

Arama motoru sıralamasında doğal olmayan teknikler ile üst sıralarda yer almak için yapılan çalışmalara itibar etmeyin.

SEO uğruna sitelerinizi heba etmeyin! SEO uğruna sitelerinizi heba etmeyin! Reviewed by Medya İstasyonu on Cuma, Ağustos 02, 2013 Rating: 5

3 yorum:

  1. Yazıda katıldığım ve katılmadığım yerler var. Örneğin;

    - Yazının hemen başında "Her site/blog sahibinin amacı daha fazla ziyaretçi çekmek, arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer almak olduğunu bilmeyenimiz yoktur." yazmışsınız ama benim amacım bu değil. İstisnamıyım bilmiyorum ama en hiç bir zaman ziyaretçi çekmeyi amaçladım. Amacım hep daimi okuyucu kazanmak oldu.

    - Katılmadığım ikinci konu ise SEO'yu sadece bloglar üzerinde yuapılan bir çalışmaymış gibi görmeniz ya da göstermeniz. E-ticaret veya diğer satış siteleri açısından bakarsanız SEO ve SEM en çok pyatırım ypılması gereken şeylerin başında gelir.

    - Onun dışında iyi bir içeriğe sahip bloglar için SEO'ya gerek olmadığı fikrine ve sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Serdar Bey, yorumunuz için teşekkürler. Yapıcı ve eleştirel yorumlara her zaman ihtiyaç var.

    SEO'yu sadece bloglar üzerinden yapılan bir çalışma olarak ele almadım. Bazı durumlarda blogların yaygın olarak SEO aracı olarak kullanılmasına değindim. Site/blog derken site kavramı içinde e-ticaret, veya diğer online satış siteleri de var tabi.

    Yazımı sadece blog yazarları açısından da ele almadım. Her site sahibine hitap eden içerikler yer alıyor. Günümüzde web sitesi sahibi olup ziyaretçi kaygısı olmayan kişi sayısı son derece azdır. Sizin için zaten sorun yok. Blog Hocam'ın herhangi bir kaygı taşımasına hiç gerek yok. Ağırlığı ortada. Okucuyu kazanmak ile ziyaretçi kazanmak ayrı kavramlar. Okunabilir, fayda sağlayan içerikler üretenler doğal olarak sadık okuyucuya odaklanacaktır.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.