Blog teması seçiminin püf noktaları

Blog yazarlığından özgün ve fayda sağlayıcı içerik üretmek en temel faktör olsa da blog teması üretilen içeriklerin kolayca okunmasını ve ziyaretçilerin blogda daha keyifli vakit geçirmesi sağlamak adına üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.

Blog yazarlığına yeni başlayan ya da başlamak isteyen çoğu kişinin kafasında "hangi temayı seçsem, hangi tema benim için uygun" gibi klasikleşmiş sorular her zaman var.

Blog teması seçerken bazı temel noktalara dikkat etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz üzere hem Blogger hem de Wordpress blog platformlarını için binlerce farklı tema bulunuyor. Bu kadar çok temanın arasından seçim yapmak elbette zor olacaktır.

Blogunuz için en uygun temayı seçmek için çok sayıda kişiden fikir almak yerine kendi zevklerinizi ve tercihlerinizi önemsemeniz daha yararlı olacak.

Bu yazımda blog teması seçerken dikkat etmeniz gerekenler hakkında bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Güncel blog temalarını tercih edin

Yeni tasarlanan temaları tercih etmemiz önemli bir husus. Çünkü internet ve yazılım teknolojisi sürekli olarak yenileniyor. Eskiden kullanılan çoğu kod şu anda kullanılmaz durumda. Eski kodların yer aldığı bir tema ile blog yayıncılığını yapmanız birtakım sıkıntıları da beraberinde getirecektir.

Blogunuzda kullandığınız şablonun eski olması, blogunuzun yavaş açılmasına neden olabilir. Ayrıca bazı kodların çalışmaması temanızın eksik görüntülenmesine de sebep olabilir. Eksik görüntülenen ve yavaş açılan bir temaya ziyaretçilerin ilgisi de az olacaktır. Bu durum, sizi blog yazarlığından soğutabilecek bir aşamaya gelebilir. Temanızı mümkün olduğunca güncel temalar arasından seçmenizi öneriyorum.

Kolay kullanılabilen temaları seçin

Blog temanızın kolay kullanılabilir bir yapıda olması hem sizin için hem de ziyaretçileriniz için önemlidir. Zor kullanılan bir temaya içerik eklemek sıkıntıdır. Blogu ziyaret edenler aradıklarını hemen bulamıyorsa sitenize karşı mesafeli olabilir. Bu yüzden kolay kullanılan bir tema seçmeniz gerekiyor.

Temanızı tarayıcılarda test edin

Seçtiğiniz ya da seçmeyi düşündüğünüz temanın tarayıcı performansını test etmelisiniz. Bazı temalar her internet tarayıcısında sorunsuz çalışmıyor. Görüntülenme, karakter sorunu olabiliyor. Blog temaların yer aldığı sitelerin hepsinde tema demoları var. Bunları ön izleme yaparak internetteki görüntüsü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Tüm temalarda sorunsuz görüntülenen bir tema ziyaretçiler için de önemli bir husustur.

Bol reklamlı temalardan uzak durun

Blog yazarlığı denildiği zaman ilk akla gelenlerden biri de blog yazarak para kazanmak. Blogundan para kazanmak isteyen çoğu kişini Adsense tarzı reklam programlarını yayınlayabileceği temalara ayrı bir önem gösteriyor. "Blogumdan para kazanacağım diyerek" blogunuzun her yerine reklam eklemek gibi bir hataya düşmemelisiniz. Bloglar, reklam çöplüğü olmamalı. Çok sayıda reklamın yer aldığı bloglara genelde pek iyi gözle bakılmıyor. Bir blog sitesinde içerik her zaman ön planda olmalı.

Blogunuzun açılış hızı önemli

Seçtiğiniz temada çok sayıda kod ya da görsel bulunuyorsa bu blogunuzun yavaş açılmasına neden olur. Yavaş açılan bir site çoğu kullanıcı için işkence gibidir. İnternette hız önemli bir faktör.

Ziyaretçilerinizin ürettiğiniz içerikleri daha keyifli okuması için hızlı açılan ve sayfaları arasında hızlı geçiş yapılan bir blog teması tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Yazı fontları okunabilir olmalı

Bazı blog sitelerindeki yazı fontlarının genel yazı fontlarından oluşmaması ciddi anlamda sıkıntı doğuruyor. Bloglarda sadelik ve kolay okunabilme önemlidir. Okunamayan bir yazı hiç kimseye fayda sağlamaz. Bu yüzden blogunuzda kullanacağınız yazı fontlarına ayrıca dikkat etmelisiniz. Süslü fontlar yerine daha sade fontlar seçmek önemsenmeli.

Tema arka plan rengine dikkat edin

Temalardaki arka plan rengi hem yazıların okunması açısından hem de ziyaretçilerin blogda daha fazla süre geçirmesi açısından önemli. Arka plan renginin beyaz olmasına özellikle dikkat edin. Beyaz, bir web sayfası için en iyi arka plan rengidir. Beyaz rengi güvenilirlik, saflık, sadakat vs. gösterir. Ferahlık verici en iyi renktir.

Siyah bir arka plan kullanmak, çoğu kişinin içini karartabilir, okumayı zorlaştırabilir, sitede keyifli vakit geçirilmesini engelleyebilir.

Blogunuzdaki renk uyumu gerçekten önemlidir. Çünkü ziyaretçilerinizin rahatsız olacağı renk seçimleri onları uzaklaştıracaktır. Daha girmeden insanları sitenizden kaçırmayın.

Sürekli tema değiştirmeyin

Arama motoru botları bloglarınızı/sitenizi ziyaretçilerinizin gördüğü gibi değil, kodlar üzerinden algılar. Seçtiğiniz temadaki kodlar, sayfalarınızın indexlenme hızını ya da arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını  olumlu yada olumsuz olarak etkileyebilir.

Blogunuzdaki temalarınızı değiştirdiğiniz andan itibaren sitenizin tüm kod dizilimi de değişir. Arama motoru botları blogunuza girdiğinde blogunuzun eski haline oranla farklı bir sayfaya geldiğini fark edecektir. Bu durum da arama motoru botlarının özellikle Google'ın gözünde hoş bir durum değildir.

Blog yazarlığına yeni başlayan çoğu kişinin en sık yaptığı hata sık sık tema değişikliği yapmaktır. Tema değişikliği mevcut tema gerek ziyaretçilerin gerekse de blog sahibinin gerçek anlamda ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğu zaman yapılmalı.

Medya İstasyonu'nda zorunlu tema değişikliğine gittim

Kendimden örnek verecek olursam Medya İstasyonu adlı blogumda aylarca çok basit bir tema kullandım. Çünkü temel kaygım nitelikli içerik üretmekti. Kodlar ile harcayacak vaktim yoktu. Zaman içinde blogumun iyi bir noktaya gitmesi ve mevcut temanın hem benim hem de okuyucularımın beklentilerini karşılamada yetersiz olması, değişiklik yapmamdaki en büyük nedendi.

Temamdaki bazı eklentilerin çalışmaması da canımı sıkmaya başlamıştı. Ayrıca eski temamın header kısmı oldukça kötüydü ve arka plan rengi de hoş değildi. Kısacası, soğuk bir temaydı. Şu anki temam hem daha kolay okunabilir bir tarzda hem de basit. Tam istediğim gibi.











Blog teması seçiminin püf noktaları Blog teması seçiminin püf noktaları Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Ağustos 07, 2013 Rating: 5

5 yorum:

  1. Yeni temanız, gözü yormayan ve sade haliyle çok güzel olmuş, güle güle kullanın:)

    YanıtlaSil
  2. Blogger teması olunca benim gözüm dönüyor hep,hemen bende değiştireyim bir tema bulayım diye google aramaya çıkıyorum :) bu zamana kadarda çok kez değiştirdim temamı ve kendimce sizinde dediğiniz gibi okunaklı ve göze hoş gelen bir temam olsun istedim.Belliki siz gerçekten güzel ve hoş bir tema yüklemişsiniz,yazılarınızın içersindeki yazılar çok daha okunaklı olmuş başka bloglarda görüyorum o kadar küçük yazı stili seçilmişki okuyana kadar vazgeçiyoruz.
    Yeni temanız hayırlı olsun Engin bey.

    YanıtlaSil
  3. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Benim için yazarlık ön planda olduğundan dolayı sade, okunaklı, kolay erişilebilir temalar kullanmayı tercih ediyorum. İlk temayı da basit seçmiştim. Ancak son zamanlarda işlevselliğini yitirdi. Bu yüzden değiştirmek zorunda kaldım. Şu anki temadan memnunum. Artık bu tema ile yola yola devam edeceğim. Blog yazarlığında doğallık ve sadeliği önemsiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba.Öncelikle yazı gerçekten faydalı olmuş.Fakat belirttiğiniz alt başlıklar altında kendime uygun bir şey bulamadım.Ben daha çok edebi denemeler şiirler vs yazıp paylaşacağım bir blog açmayı istiyorum.Ayrıca günlük yasamimdan kesitler paylaşmak istiyorum.Sizce bunun için nasıl bir başlık bulmaliyım?Böyle bir blog ile bloggerda yer edinme şansım nedir?Hiçbir şey bilmiyorum.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.