Blog yazarları için kriz yönetimi planı

Blog açmak, blog yazmak isteyen ya da blog yazarlığına yeni başlamış kişilerin bir eylem planının olması, blog yazarlığında başarılı olmaları için önemli rol oynayacak. Çoğu kişi büyük hevesler ile blog açıyor, birkaç içerik giriyor ve zaman içinde plansızlıktan dolayı blogu ile arasındaki ilişkiyi sonlandırıyor. Bu durum, hem blog için hem de blogu açan kişi için son derece üzücü.

Yazılarımda blog yazarlığının anlatıldığı kadar basit ve zahmetsiz bir iş olmadığını hep vurguluyorum. Çalışmadan, emek harcamadan, düşünmeden blog yazmak faydasız bir uğraş. Blog yazarak para kazanmak hususunda yazılan yazılara itibar eden acemi blog yazarları, aceleci tavırlarından dolayı sürekli kaybediyor. Para kazanmayı bir süre ertelemek, ntielikli işler için önemli bir aşama olacak. Ancak hala bu anlaşılamıyor.

Yeni blog açan ya da bir süredir blog tutan kişilerin çoğu gerçek anlamda blog yazarlığı yapamıyor ya da yapmak için emek harcamıyorlar.

Türkiye'de nitelikli blog yazarlığı hala emekleme aşamasında. Çoğu blog, birden fazla konuda içerikler ile doldurulmaya devam ediliyor. Webmaster forumlarında blog sahiplerinin şikayetleri olaya çok yüzeysel bakıldığının önemli bir göstergesi. Sıralama kaygısı, hit kaygısı, takipçi kaygısı, reklam kaygısı ile hareket eden blogger arkadaşlar "olumsuz bir durum karşısında nasıl mücadele edeceğim?" sorusunun cevabını bir türlü bulamıyor.

Her blog yazarının bir kriz yönetimi planı olmalı. Blog yazarları blogları hususunda yaşayabilecekleri krize karşı birtakım ön hazırlıklar yapmalı.

Bu yazımda blog yazarlarının olası bir kriz karşısında nasıl davranmaları gerektiği hususunda bazı noktalara değinmek istedim.


Blog yazarlarının temel sorunları ve çözüm önerileri

Blog yazısı için konu bulamamak: Birçok blog yazarının en önemli sorunu. "Yazacak konu bulamıyorum. Hangi konunun ilgi çekeceğini kestiremiyorum." diyen çok sayıda kişi var.

Çözüm: Sakin bir ruh halinde, gerçekten yazmak istediğiniz zamanda, uygun bir mekanda yazılar yazmanız sizi üretkenliğe teşvik edecek. Gündemi, diğer blogları, dergileri, gazeteleri takip etmeniz size yazı yazarken kaynak konusunda katkı sağlayacak.

Yazı yazmam lazım: Blog yazarlarının "bugün bir yazı yazmam lazım, sitem sürekli güncel olmalı" şeklindeki kaygılarını bilmeyenimiz yoktur. Zorunluluk içerisinde yazılan yazıların son derece özensiz, okunmaktan ve paylaşılmaktan uzak içerikler olacağını akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Çözüm: Kendinizi yazmak için zorlamayın. Blogunuza her gün yazı girmenize gerek yok. Haftada bir iki yazı bile girseniz kafi. Yazacağınız yazıları güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyecek konulardan seçmeniz sitenizin sürekli dinamik ve güncel bir yapıda kalmasını sağlayacak.

Blog yazım okunmuyor: Blog yazılarının okunmamasından şikayetçi olanlar sorunun temeline inmekte zorlanıyor. Blog yazısının konusu, paylaşıldığı mecra, hedef kitleye uygunluğu, uzunluğu, imla kuralları, anlam bütünlüğü, başlığı ve kullanılan görseller okunmayı etkileyen en önemli faktörler.

Çözüm: Nitelikli blog yazıları yazmak için alt yapı kurmak. Orijinal olmak. Yazı pratikleri yapmak. Yazarken keyif almak ve yazmayı mecburiyet olarak görmemek. Sürekli araştırma yapmak ve yeni bilgiler öğrenmeye çalışmak.

Blog yazılarıma yapılan yorumlar olumsuz: Blog yazarları, blog yazılarına yapılan olumsuz yorumlara da açık olmalı. Okurdan sadece olumlu yorumlar beklemek hata olur. Olumsuz yorumlar, daha yapıcı yazılar kaleme almak için önemli bir avantaj olabilir. Olumsuz yorumları silmek gibi bir hataya düşülmemeli. Spam ve reklam yorumlarına zaten diyecek bir söz yok.

Çözüm: Olumsuz yorumlar sizi korkutmamalı. Olumsuz yorumları bir yere not edin. Sonraki yazılarınızı bu yorumlar ışığında daha etkili bir şekilde hazırlayın. Yazılarınıza yapılan olumsuz yorumları asla silmeyin. Olumsuz yorumda bulunan kişiler ile iletişime geçerek memnun olmadıkları konular ile ilgili bilgi edinmeye çalışın. Bu davranışınız sizin daha çok dikkate alınmanızı da sağlayacaktır.

Blogumdan para kazanamıyorum: Blog yazarak para kazanmak isteyen kişilerin bu işin bir anda gerçekleşmeyeceğini bilmeleri, ileriki dönemde blog yazarlığı yaparak bir gelir elde etmek için önemli bir avantaj olacak. Maalesef blog yazarlığının para kazanmanın garanti yolu olarak lanse edilmesi,  internet dünyasını tam olarak kavrayamamış, acemi kullanıcıları ve acemi site sahiplerini kolaycılığa itiyor. Bu yanlıştan yol yakınken vazgeçen,  para kazanmak için acele etmeyen kişilerin çabaları er ya da geç karşılığını bulacak.

Çözüm: Para kazanma isteğinizi bir süreliğine erteleyin. Blog yazarak para kazanmak hususunda yazılan yazıları bir kenara atın. Kazanç teknikleri hakkında yayın yapan sitelerin sahipleri bile ciddi paralar kazanamıyor. Piyasada satılan ve yazarak para kazanmak husunda garanti veren setlere itibar etmeyin.

Kulaktan dolma bilgiler ile odak noktanız olan özgün ve fayda sağlayıcı içerik üretmek ilkesinden şaşmayın. "Para ile yazılar yazdırarak ziyaretçi sayısını artırırım, bu da bana reklam almanın yolunu açar" mantığı ile hareket etmeyin. Kaliteli bir blog sitesi oluşturmayı hedefleyin ve içerikleri kendiniz hazırlayın.

Blogunuz bir noktaya gelmeye başladığında hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek reklamlar için uygun şirketler ile görüşme talep edin, tanıtım yazısı satışı yapın, ziyaretçi sayınız çok fazla olursa banner reklam alın ya da Adsense tarzı reklam programlarını deneyin.

Yazı yazacak vakit bulamıyorum: Büyük heveslerle ve hedeflerle açılan bloglara ilk başlarda düzenli olarak içerik girişi yapılıyor. Sonra bazı nedenlerden ve aceleci tavırlardan dolayı yazma, güncelleme çalışmaları seyrekleşerek sona eriyor. Buna çözüm olarak da para ile yazar bulma derdine düşülüyor.

Çözüm: Blog yazarlığı yapacak vaktiniz yoksa blogculuk sevdasından vazgeçin. Cüzi paralar vererek yazdıracağınız yazıların kaliteden, bilgi vermekten son derece uzak olduğunu unutmayın. Kelime kaygısı ile hareket etmek yazıyı katlediyor.

100 kelime ve bol anahtar kelimeli makaleler ile blogculuk olmaz! Kendiniz yazamayacaksanız boşverin gitsin.

Yazmayı gerçekten seven, hayat tarzı olarak benimsemiş kişilerin önünü açmak lazım.

Daha kaliteli, okunabilir bloglar için çabalamanız dileğimle...









Blog yazarları için kriz yönetimi planı Blog yazarları için kriz yönetimi planı Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Temmuz 31, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Gerçekten mükemmel bir konu üzerinde durmuşsunuz. Bir çok yeni blogger gibi benimde bu tür sorunlarım söz konusu. Sürekli bir yazı yazma kaygısı içerisindeyim ve bu huyumdan bir an önce vaz geçmeliyim. En önemlisi de bloguma yorum almamak beni derinden endişelendiriyor ve üzüyorum. Sanırım her şeyi çok çabuk beklediğimdendir :)

    Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. İyi toparlanmış bir yazı. Blog yazarlarına en güzel çözümleri sunmuş.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.