Sosyal medya eğitimi yaygınlaştırılmalı

Sosyal medya eğitimi, sosyal medyanın her türlü provakasyona ve bilgi kirliliğine açık bir yapıda bulunması nedeniyle bir kez daha gündeme geldi. "Sosyal medya eğitimi mi olurmuş?" demeyin.

Sosyal medyanın olumsuz etkileri olduğu bilinen bir gerçek. Bunu inkar edemeyiz. Son günlerde yaşanan olaylardaki rolü de oldukça fazla. Bu da tehlikeli sonuçları doğurabiliyor. Çünkü kontrolsüz ve uçsuz bucaksız bir mecra.

Paylaşılan içeriklerin doğruluğu, güvenilirliği kimse tarafından sorgulanmıyor. Doğru, tarafsız ve halkı bilgilendirici haberler sunmakla yükümlü olan medya bile sosyal medyadaki içerikleri sorgulama gereği duymuyor. Hatta bir adım daha ileri gidiyor ve sosyal medyayı ana haber kaynağı olarak her gün yayınlarına taşıyor.

Ben sosyal medyanın hem öğrenciler hem de diğer kullanıcılar tarafından daha iyi anlaşılması için ders olarak verilmesinden yanayım. Sosyal medya eğitimi, Medya Okuryazarlığı dersi kapsamında Türkiye'deki tüm okullarda verilmeli. Öğrenciler dışındaki kullanıcılara da yerel yönetimlerin öncülüğünde sosyal medya seminerleri verilebilir.

Uzun zamandır okullarda zorunlu ders olması düşünülen Medya Okuryazarlığı ile ilkokul, ortaokul ve liselerde sağlıklı ve efektif bir sosyal medya bilincinin oluşması sağlanırsa, sosyal medyanın kışkırtıcı ve yanlış bilgilendirici etkileri aza indirilebilir.

Gençler, son yıllarda paylaşım ortamlarında bir tık ile ulaşabildikleri, herhangi bir doğrulama süzgecinden geçmemiş uydurma haberlerin sağanağı altında kaldı. Yüzlerce provokatif ve kışkırtıcı söylem, fotoğraf, yazı, video hatta slogan, sosyal medyanın gündemi olarak paylaşıma açıldı. Bunu kaçımız sorguladık? İlla ki kötü, olumsuz bir şeyler mi olmalı ya da yaşanmalı?

Teknoloji bağımlılığı ile mücadele etme zamanı artık geldi. Akıllı telefonlar ile geçirdiğimiz zaman ailemizle, arkadaşlarımızla, sevdiklerimizle geçirdiğimizden çok daha fazla. Eller ve gözler sürekli dokunmatik ekranlarda.

Bu gidişle "Nerede o eski günler?" sorusunu daha çok soracağız...

Nereden nereye geldiğimizi siz düşünün...



Sosyal medya eğitimi yaygınlaştırılmalı Sosyal medya eğitimi yaygınlaştırılmalı Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Haziran 15, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Söylediklerinize katılıyorum.İşin kötüsü;ben kendi blogumda da paylaşacağım:Çocuklarımıza bir amaç bırakmıyoruz.-Bana göre-Ellerinde son model i-phone,ı-padler nereye kadar?Yetişkinliklerinde aynı şartlarda olmazlarsa yaşayacakları depresyon?? Şartların çok iyi olduğunu düşünsek bile ;onlara gerçekleştirmek için amaç ,hayal kalıyor mu?Henry Ford'un oğlu yanlışım yoksa'artık bana gerçekleştireceğim bir hayal kalmadı.'diyerek intihar etmiştir.Çocuklarımıza bir şeyler alırken bunları düşünmeli...Aslında onlarla güzel vakitler geçirmeli.

    YanıtlaSil
  2. Anadolu ünv. bunun eğitimini veriyorlar daha doğrusu ders olarak işleneceğini duymuştum.Sosyal medya dikkat edilmesi gereken bir yer ufak bir yanlışlık pahalıya patlıyabilir.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.