Blog açmak kolay, ya sonrası?

Blog açmak isteyen ve nereden başlayacağını bilemeyen kişilerin sayısı oldukça fazla. Zaman zaman blog yazarlığı hakkında hiçbir deneyimi olmayan arkadaşlardan mail alıyorum. Bana genelde sordukları şu: "Blog açmak istiyorum, blogumda yazacağım konuyu nasıl seçebilirim, nasıl başlamalıyım?"

Blog açmak, blog için uygun isim bulduktan sonra birkaç dakika içinde kolay yapılan bir işlem. Asıl süreç blogu açtıktan sonra başlıyor. Çünkü çoğu amatör blog yazarı büyük heves ile açtığı blogunda "odaklanamama" sorunu yaşıyor. Bu da blogların çok kısa sürede ilgisizlikten ve hedefsizlikten "çöp blog" olmasına neden oluyor.

Hangi konu ya da konulara odaklanacağını bilmeyenlerin bloglarının başarılı olma şansı yok denecek kadar az. Bir blogu okutan en önemli unsur, blog yazarının ürettiği özgün içeriklerdir. Sağdan soldan copy-paste mantığı ile alınan ve bloglarda yayınlananlar bilgi kirliliğine hizmet etmekten başka bir şey değil.

Ben blogların da bir kimliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Bloglar her telden blog yazılarının, görsellerin yer aldığı bir portal değil. Daha özel, daha ilgili ve daha bilgilendirici mecralar. Maalesef çoğu blogdaki içerikler blogun kimliği ile örtüşmüyor.

Bloglar, blog yazarlığı ana temasından hızla uzaklaşıyor. Hal böyle olunca da "Benim blogum neden başarısız?" sorusu sıkça soruluyor. Onca yazılana rağmen kopya içerik ile hazırlanan, emek harcanmayan blogların bir yere varamayacağını anlamayanlar, blog dünyasına kötülük yapmaya devam ediyor.

Blog açmak isteyen ve blogunun başarılı olmasını isteyenler işe koyulmadan önce blog yazarlığı hakkında yazılanları okuyacak ve kendi süzgeçinden geçirecek. Blog yazarlığında yapılması gerekenleri, yapılmaması gerekenleri, bloglarda sıkça yapılan hataları analiz etmeden blog açmayacak.

Başka blog yazarlarının yaptığı hatalardan ders almak, başarılı olmak için önemli bir yol. Blog yazmak, istikrarlı bir uğraş. Bunu iyice özümsemek lazım. Nitelikli ve düzenli içerik üretmeyenlerin blog dünyasında kendilerine kalıcı bir yer edinmeleri zor. Önemli olan taklit etmek değil, taklit edilecek konuma ulaşmaktır.

Blog açmak isteyenler, blog yazarlığına başlamak isteyenler her şeyden önce kararlı olmalı. Blog yazmak ile ilgili kafalarındaki soru işaretlerini mümkün olduğunca gidermeliler. Blog yazarlığına yeni başlayan kişiler, kendilerini karamsarlığa düşürecek düşünce kalıplarından uzak durmalı. Sadece karamsarlıktan değil acelecilikten de uzak durmalılar. Aceleci olmak, bir şeylerin hemen olmasını istemek blog yazarlığı ruhu ile örtüşmüyor.

Blog yazarlığına yeni başlayanlar

*Ziyaretçim yok
*Yazdığım konu ilgi çekmiyor
*Yazacak konu bulamıyorum
*Blogumdan para kazanamıyorum
*Yazılarıma hiç yorum gelmiyor
*Düzenli yazı yazamıyorum
*Özgün içerik üretemiyorum
*Blogumun temasıyla çok vakit kaybediyorum
*Blogum için SEO çalışması lazım
*Ücretli makale almam gerek

gibi düşüncelerden nedeniyle blogundan asla soğumamalı...

Bir atasözü: "Acele, bir ağaçtır; meyvesi pişmanlık."




Blog açmak kolay, ya sonrası? Blog açmak kolay, ya sonrası? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Haziran 24, 2013 Rating: 5

7 yorum:

  1. Yine çok güzel bir yazı devamını bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  2. Doğru bir konudan bahsetmişsin. Blog yazarlığı tam olarak anlaşılmadı bence.

    YanıtlaSil
  3. Her işte olduğu gibi blog yazarlığında da sabırlı ve özenli olmak gerekir diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  4. Faydalı bir açıklama yapmışsınız, blog adayları ve sıkıntı çekenlere yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Yazı hayet güzel olmuş ama bir yerde yazım yanlışı var. " Blog yazarlığına yeni başlayanlar " başlığının üzerindeki paragrafın ikinci satırında " herşey " yazmışsınız. Doğrusu " Her şey " şeklindedir. Belirtiyim dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve uyarınız için teşekkür ederim.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.