Yorum yazarken 6 şeye dikkat!

Blog yazarlarını en çok mutlu eden şeylerden biri de ürettiği özgün içeriklerin diğer ziyaretçiler tarafından okunması ve yorumlanmasıdır. Olumlu ya da olumsuz yorum alan içerikler, blog yazarını gelecekte daha iyi kaliteli içerik üretmek için teşvik eder.

Ben de Medya İstasyonu'nda yazdığım yazılara yapılan yorumları gördükçe mutlu oluyorum ve daha kaliteli, faydalı içerik üretmek için kendimi motive ediyorum. Yazdığım yazı ile ilgili eleştirel ya da olumsuz yorumlar benim için daha yapıcı oluyor. Hatalarımın ve eksikliklerimin farkına varıp açıklarımı kapatmaya çalışıyorum.

Bu durum bazen tam tersi de olabiliyor. Bloglara hoş olmayacak tarzda yorumlar da gelebiliyor. Ben bu durumdan zaman zaman rahatsızlık duyuyorum. Bu yazımda web sitelerine ya da bloglara yorum yazarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında gözlemlerim doğrultusunda bilgi vermek istiyorum.

SEO için yorum yazmayın!

Günümüzde bloglara yorum bırakarak link inşası yapmanın ne kadar yaygın bir SEO yöntemi olduğunu bu işlerle ilgilenen çoğu kişi bilir. SEO'ya katkı amacıyla en çok vurgulanan konulardan biri de bloglara yapılan yorumlardır. Tüm SEO blogcularının makalelerinde, link inşası için ipuçları verirken “SEO için bloglara yorum yapın” diye tavsiyelerinde bulunulmasını hoş karşılamıyorum.

Bloglar SEO için link çöplüğü mü? Yeni blog açan her kişi kulaktan dolma SEO bilgisi ile bu yola başvuruyor. Amaç boş bir siteye bir anda ziyaretçi çekmek. Bu uğurda önüne gelen her siteye sadece link eklemeye çalışan çok kişi var. Alakalı alakasız eklenen bu linklerin bir faydası olmayacak. Bence SEO için blog yorumlarını kullanmak, yaratıcılığın ne derece düşük olduğunu ve diğer sitelerden link almak için kullanılabilecek daha doğal yolları keşfedecek hayal gücüne sahip olunmadığının bir göstergesi.

Bunun yerine oturup okunabilir içerikler üretmek ve reklam kokan hareketler yapmadan, doğal yollardan link almak üzerine kafa yorulmalı.

Yorumlardaki ifadelerinize dikkat edin

Hiç tanımadığınız bir kişinin sitesine yorum yazarken dikkatli olmanız gerekiyor. Bu konuda en çok yapılan hatalardan biri de saygının ve mesafenin korunamaması. Öyle kişiler var ki yorum yazarken çok laubali ifadeleri kullanıyorlar. Örneğin: "Kardeş benim linki senin sitene eklesen?", "Birader link takası yapalım mı?",
"Hacı siten çok süper. Ben daha yeni açtım. Bir yardımcı olsan?" Bu tarz yorumların örnekleri çok fazla. Blog Hocam'dan Serdar Kara da bu tip yorumlardan şikayetçi.

Yorumlarda imla kurallarını önemseyin

İmla kuralları önemsemeden yazılan yorumların dikkate alınacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Düzgün bir şekilde yazılmış yorumların okunması ve önemsenmesi daha kolaydır. SMS yazarken kullanılan dil ile yazılan yorumların yapıcı etkisi olabilir mi? Yorumlarda imla kurallarına dikkat edilmesini özellikle vurgulamak istiyorum. Yorumlar, internet ortamında sizin hakkınızda izlenim edinmede son derece önem taşıyor. Online itibarınızın zedelenmesini istemiyorsanız yorum yazarken imla hatalarına düşmeyin.

Küfür ve argo kullanmayın

İnternet ortamında en çok dikkat çeken yorum tipi de küfür ve argo sözcükler içeren yorumlardır. Bu tür yorumlara haber sitelerinde çok rastlanılıyor. Aynı fikirde olmayan insanların birbirine karşı hoşgörülü olması gerekirken hakaretler, küfürler, ad takmalar havada uçuşuyor. Bu tür yorumlar yazanlar çoğu zaman kimliklerini gizliyor. Siz siz olun ileriki süreçte başınızın belaya girmesini istemiyorsanız asla bu tür yorumlar yazmayın. Bu tarz yorumlar online itibar kavramına son derece ters ve suç unsuru teşkil edebiliyor.

Yorum bilgilerini eksiksiz doldurun

Yorumlarda e-posta, web sitesi, isim gibi alanları eksiksiz doldurmanız sizin yararınıza olacak. Yorumunuzu beğenen, dikkate alan site sahipleri belki sizinle iletişime geçmek isteyebilir. Sadece rumuz içeren yorumlarda bu mümkün değil. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum: Bir siteye yazdığım bir yorum bana o sitedeki yazarlık yapmamı sağlamıştı. Yorumum site yönetimi tarafından beğenilmişti. Yorumda adımı soyadımı, web site adresimi ve email adresimi doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtmem sayesinde bana birkaç gün sonra ulaşıldı ve yazarlık yapıp yapmayacağım sorulmuştu. Bu tür şeylerle karşılaşmanız mümkün.

Başkalarını övmeyin

Yorumlarda gözüme çarpan bir diğer hata da başka sitelerin, hizmetlerin, ürünlerin vb. övülmesi ve yorum bırakılan sitenin kötülenmesi. Bu tür yorumlar berbat ve son derece amatörce yapılmış reklam olarak algılanıyor. Bunun yapılması o yorumların dikkate alınmayacağının en belirgin göstergesi. Girdiğiniz sitede başkalarını övücü yorum yapmanız etik açıdan da hoş değil. Bundan kaçınmalısınız.

Yorum yazarken dikkat edilmesi gerekenler yazdıklarım dışında hususunda önerilerinizi bekliyorum.













Yorum yazarken 6 şeye dikkat! Yorum yazarken 6 şeye dikkat! Reviewed by Medya İstasyonu on Cumartesi, Mayıs 11, 2013 Rating: 5

3 yorum:

  1. Buna çare olarak aslında yorumlar yönetici kontrolünden geçtikten sonra onaylanabilir..En azından yorumlara reklam linkini kasıtlı verenler engellenir..Fakat o zaman da diğer normal yorum yapcak kişilerinde o blog'a yorum yapası gelmiyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumların yönetici kontrolünde olması çoğu okurun hoşuna gitmeyen bir durum. Bunu ben de sevmiyorum. Burada en önemli kontrol mekanizması okurun kendisi. Okur bilinçli bir şekilde yorum yaparsa sorun yaşanacağını sanmıyorum.

      Sil
  2. Bilmediği bir konu hakkında konuya hakimmiş gibi yorum yazanlarda var. Bu benim açımdan sıkıntılı bir durum. Bu gibi durumlarla yorumlarda çok karşılaşıyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.