İçerik üretimini etkileyen 3 temel faktör

İçerik pazarlama, son yıllarda pazarlama faaliyetleri arasında en çok öne çıkan alanların başında yer alıyor.

Günümüzde yeni medyanın en önemli gücü içerik. Kaliteli, ilgi çekici, rağbet gören içerik üreten markalar ya da kişiler zamanla birer referans kaynağı haline geliyor.

Geniş kitlelerin ilgisini çekecek ve her zaman referans olarak kullanılabilecek içerik üretmek zaman zaman zorlaşabiliyor. Blog yazarlarının çoğu bu konudan şikayet ediyor. Niş konularda yazılar yazan blog yazarları gün geliyor konu ile ilgili yazacak bir şeyler bulamıyor. Bu da blog yazarlığının tıkanmasına neden oluyor.

Bu yazımda blog yazarlarını kalitesiz yazılar yazmaya iten nedenlere değinmek istiyorum.

Arama motorlarının gözünden düşme kaygısı

Blog yazarlığında istikrarın önemli olduğu bilinen bir gerçek. Düzenli olarak kaliteli içerik eklenen bloglar, arama motorlarının gözünde de zaman içinde iyi bir konuma erişebiliyor. Düzenli güncellenmeyen bir blog  ziyaretçi kaybı yaşamamak, sponsor bağlantıların gözünden düşmemek ve Alexa'da sıralama kaybı yaşamamak için  alakasız içerikleri bünyesinde barındırabiliyor.

Sık güncellenen siteler Google tarafından seviliyor diyerek blogu çöp içerikler ile doldurmak yanlış. Bence blogun güncel tutulmak uğruna alakasız konular ile doldurulması, takipçilere yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir. Blog yazısı yazarken  karşıdaki kişilere ne gibi faydaların sağlandığı önemli. Sağlam bir içeriğin paylaşım gücü her zaman yüksek. Unutmayın, internet ortamında kaliteli içerikten anlayan kişiler her zaman var.

Kaynak sıkıntısı

Belli konular üzerine yazan blog yazarları gün geliyor içerik üretirken yararlanacak kaynak bulamıyor. Türkçe kaynakların yetersiz ve tekrar içeriklerden oluşması sıkıntı oluşturuyor. Blog yazarlığı ve içerik üretiminin daha kaliteli yapılması ile ilgili ciddi bir kaynak sıkıntısı olduğunu düşünüyorum. Bu noktada yabancı kaynakları tarayarak bir şeyler yazmak öne çıkıyor.

Yeterli İngilizce bilgisi olmayan blog yazarlarının çeviri programları ile Türkçe'ye çevirdiği yazılar çoğu zaman okunacak bir formatta olmuyor. Bu konuda hassas davranılması gerektiği düşüncesindeyim. Niş alanlar üzerine yazan blogların kendilerini tekrar etmemesi için kaynaklarını çeşitlendirmesi lazım. Referans olarak internetteki yazılanların alındığı bir zamanda benzersiz içerik üretimi, hayati önem taşımaya devam edecek. 

Blog yazarının ruh hali

Verimli blog yazısı kaleme almada blog yazarın ruh hali, yazma isteğini etkileyen önemli faktörlerden biri. Ruh hali iyi olan, herhangi bir ciddi sıkıntısı ve sorunu olmayan yazarlar daha üretken yazılar yazmak için gerekli gücü toplayabilir. Maddi sıkıntı çeken, içsel sorunlar yaşayan, özel ve iş hayatında başarısız olan blog yazarları zaman geliyor ya seyrek yazıyor ya da yazma aktivitesini sonlandırıyor. Bu da blog sitesinin zaman içinde çöp haline gelmesine neden oluyor.

Sizlerin de eklemek istedikleri varsa yorumlarınızı bekliyorum.


İçerik üretimini etkileyen 3 temel faktör İçerik üretimini etkileyen 3 temel faktör Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Mayıs 22, 2013 Rating: 5

5 yorum:

  1. Merhaba,
    Özellikle blog yazarının ruh hali konusunda size katılıyorum. Size de oluyor mu bilmiyorum ama bazen insanın canı yazmak istemiyor. Ben böylesi durumlarda dediğiniz gibi gereksiz içerikler olmasındansa yazmamayı tercih ediyorum. Çünkü boğumu seviyorum ve çok önemsiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet zaman zaman motivasyon eksikliği yaşıyorum. Canım sıkkın olduğu zaman ya da kafamda başka bir şeyler olduğu zaman yazmak istemiyorum. Özensiz, öylesine bir yazıyı yayınlamayı uygun görmüyorum. Blog yazarlığında ruh hali kaliteli içerik üretimi açısından son derece önemli.

      Sil
  2. Ben de uzun süredir yazamıyorum.Sanırım kötü de olsa yazamadığımız an tekrar bir başlangıç yapmalıyız.

    YanıtlaSil
  3. Yazdıklarınıza katılıyorum.

    Belli bir alanda ve sık içerik üretmek zaten başlı başına zor bir şeydir. Bazen maliyetlidir de. Ben blog yazarlarının sadece bir konuda değilde hayattan deneyimlerini ve gözlemlerini yazmaları taraftarıyım. Tatile gitmişse yazsın, sergiye gitmişse yazsın, fotoğraf ve vide çekmişse eklesin, bazen muhalefet olsun, bazen ipuçları yazsın, bazen filmden bahsetsin.. Yeterki bloğu yavaş açılmasın, karmakarışık olmasın.

    Böyle farklı şeyler yazarsa konu sıkıntısı da çekmez ve devamlı bişeyler yazabilir. Mesela ben öyle yapacağım. Bloğuma girip bakarsanız orada daha önce benimde birkaç yıllık bloğumu kapatma ve tekrar açma nedenlerim yazıyor.

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle ruh halim pozitif olduğu sürece hiç bir şey beni engelleyemez. Coşar çağlarım bir bakıma:)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.