Blog tutundurma yöntemleri

İş dünyası ve pazarlamacıların satış ve pazarlama faaliyetlerinde etkili silahlarından biri haline gelen bloglar gittikçe daha çok önemseniyor. Bazı çevrelerin sosyal medya kullanımının artması ile blog yazarlığının tarihe karışacağına dair söylemleri inandırıcı gelmiyor.

Hala birçok marka kurumsal blog hazırladığı, paylaşımlarda bulunduğu bir zamanda bu söylentilere kulak asmamak gerekiyor. Kaliteli bloglara ve blog yazarlarına her zaman ihtiyaç olacak. Bu yüzden blog yazarlığını önemsizleştirecek söylemleri bir kenara bırakarak okunabilecek ve pazarlamada etkili olabilecek bir blog üzerine çalışmak lazım.

Pazarlama alanında önemli bir işleve sahip olan blogları bu amacı gerçekleştirmek için internet ortamında tutundurmak ve görünür kılmak büyük önem taşıyor. Peki blog pazarlamanın yapılacağı bir blogu tutundurmak için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Bu yazımda pazarlama amaçlı kullanılması düşünülen bir blogu internet ortamında tutundurma yöntemleri hakkında bilgiler vereceğim.

Başarılı ve iyi olarak nitelendirilebilecek bir blog için en temel girişim, ziyaretçilerin blogunuzu başkalarına  tavsiye etmesini sağlayacak, müşteriyi bloga çekecek faydalı içeriklerin üretimi olması. Gerisi zaman içinde planlı çalışma doğrultusunda gelişecek.

Blogların tutundurulması için kullanılan bazı teknikler var. Bu teknikler aslında sadece bloglara özel değil. Diğer web sitelerinde de yaygın olarak kullanılan online tutundurma tekniklerini kapsıyor.

Peki blog tutunmarda uygulanabilecek temel teknikler neler?

Arama motoru dostu içerik

Arama motorunda görünür olmak, üst sıralara çıkmak başarılı bir blog pazarlaması için şart. Bunun içinde kaliteli, benzersiz içerikler ile blogu düzenli olarak beslemek gerekiyor. Yeni açılan bloglarda sıkça yapılan hatalardan biri olan aşırı link yüklenilmesi yükselmeden çok gerilemeye neden oluyor. Arama motorlarının sevdiği türden özgün içeriklerin hazırlanmasına ayrı önem gösterilmeli. Yeni açılan bir blogun doğal yollardan yükselmesi sağlanmalı.  İnternet ortamında bulunmayan, ya da çok az bulunan içeriklerin yer aldığı blogların arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alması başarılı bir tutundurma yöntemi olacak. Yeni açılan sitelere zarar verebilecek SEO tekniklerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı.

Dizinlere kayıt

Blogunun sitelerin listelendiği kaliteli ve ziyaret edilen dizinlerde kayıtlı olması faydalı olacak. Özgün içeriklerin üretildiği blogların DMOZ dizinlerine kayıt başvurusunun yapılması da daha hızlı indeks almayı ve Google'ın gözünde daha iyi bir konuma erişmeyi sağlayacak. Blog görünür olacak diye her dizin sitesine ekleme yapmaktan uzak durulmalı. Bu nokta seçici davranılmalı.

İnternet reklamcılığı

Blogun görünür olmasını sağlamak için uygulanabilecek yöntemlerden biri de internet reklamcılığı programlarını kullanmaktır. Google Adwors vb. reklam programları ile blogun görünürlüğü sağlanabilir. Ancak bu çok da etkili bir yöntem değil. Adwors ve benzeri programların dikkat çekme oranı düşük. İnternet kullanıcıları reklamların doğrudan göze sokulmasını, sağda solda çıkmasını doğru karşılamıyor.

Makale yazımı

Blogu tanıtacak en doğal yolların başında yer alan makale yazarlığı, arama motorlarında sağlıklı bir şekilde listelenmek ve yükselmek için önem taşıyor. Blogun konusu dahilinde üretilen fayda sağlayıcı içeriklerin çeşitli platformlarda paylaşılması, referans bilgi kaynağı olmak açısından önemlidir. Buna ayrı önem verilmesi, blogunun zaman içinde geniş bir kullanıcı kitlesinin ilgisini çekmesini sağlayabilir. Ayrıca profesyonel içerik yazarlarına blogun başka mecralarda tanıtımına yardımcı olabilecek, reklam kokmayan içerikler hazırlatılması da blog tutundurma yöntemleri arasında düşünülebilir.

Forumlarda paylaşım

Binlerce üyesi olan ve aktif bir kullanıcı kitlesine sahip forumlarda üye olunarak ilgili kategorilerde paylaşılan blog içerikleri blogun bilinirliğinin artması için gereklidir. Forum sitelerinde paylaşılan ve kaynak olarak blog sitesinin linkinin belirtildiği içerikleri okuyanlar, daha fazlasına ulaşmak için blogu ziyaret edecektir. Bu da organik backlink edinmek açısından faydalı olacaktır.

Blog yazarları ile iletişim

Blog konusu ile ilgili içeriklerin yer aldığı diğer blog yazarları ile iletişime geçmek görünürlüğü arttırmak için gerekli. Blog yazarları sizin blogunuzu başka kişilere önerebilir ya da yazacağı bir yazıda blogunuzdan bahsedebilir. Bu da sizin için doğal ve etkili bir tanıtım yöntemi olacaktır.

Sosyal medyada görünürlük

Yaygın olarak kullanılan sosyal medya sitelerinde hesap açarak blog konusu ile paralel paylaşımlarda bulunmak, konu dahilindeki diğer yayınları takip etmek blogun bilinirliğini arttıracak. Reklam kokan paylaşımlardan ve tekrar bilgiler paylaşmaktan uzak durmak temiz içeriğe hasret olan kitleyi bloga çekecektir.

E-mail imzaları

Forum sitelerinin  profil düzenleme kısmının çoğunda imza koymaya izin veriliyor. Bu alanda blogun isminin ve linkinin paylaşılması forum konularına yorum yaparken diğer kullanıcıların dikkati çekecektir.

Yorumlara link 

Çoğu web sitesinin yorum panelinde web sitesi yazımına izin var. Blog konusu ile alakalı sitelere bırakılan yorumlara link eklemek önemli bir husus. Bu tip çalışmalarda reklam kokan yorumlardan kaçınmak gerekiyor.
Blog tutundurma yöntemleri Blog tutundurma yöntemleri Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Mayıs 29, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.