Bir yazı nasıl doğuyor?

“Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” der atalarımız. Blog yazarlığında da durum böyledir. Herkesin neyi nasıl yazdığı kendisine hastır.

Ben de bir yazıyı nasıl yazdığımı,  bloguma koymadan önce hangi aşamalardan geçtiğini yazmak istiyorum.

Karar verme

İnternette dolaşırken, kitap-gazete okurken, televizyon izlerken veya günlük yaşantımda gördüğüm bir olay, bir haber, bir cümle, bir resim beynime sinyal gönderir; "bu konuda sen de bir şeyler yazmalısın." Sinyal yeterince güçlüyse yazı yazmaya karar veririm.

Düşünme

O andan itibaren aklımın bir köşesinde bu yazı olur. Düşünürüm, düşünürüm, düşünürüm…

Nasıl bir yazı yazmalıyım? Hangi kelimeleri kullanmalıyım? Hangi ifadelerden kaçınmalıyım?

Bu düşünme olayı günlerce devam eder. Birçok yazıdan da bu düşünme aşamasında vazgeçmişimdir. Çünkü zaman kaybı olan bir yazıyı asla yazmak istemem.

Boş bir yazı olmaması için defalarca beynimde yazar-çizer-bozarım. Kelimeleri değiştiririm, ekleme çıkarma yaparım, notlar alırım.

Eğer araştırma yapmam gerekiyorsa bunu da bu aşamada yaparım.

Taslak yazma

Öyle bir an gelir ki yazı artık beynimden çıkıp satırlara dökülmek ister. O an bir Word dosyası açıp yazmaya başlarım.

Yazmaya başladığım an sanırım transa geçiyorum. Çünkü yazı bitene kadar hiç durmadan yazarım. Yazının taslağı böylece ortaya çıkmış olur.

Ben genelde önce başlığı, sonra yazıyı yazarım. Bunun sebebi; daha düşünme aşamasındayken etkileyici bir başlığa karar vermiş olmamdır.

Düzenleme ve bloga aktarma

Taslağı yazdıktan sonra biraz ara veririm. Sonrasında tekrar yazının başına geçer iki-üç defa okurum. Yazım yanlışı, ifade bozukluğu ve noktalama hataları var mı kontrol ederim.

Daha sonra bloguma giriş yapıp yazıyı eklerim. Anahtar kelimeleri ve yayınlanma saatini de ayarladıktan sonra “yayınla” butonuna tıklarım.

İşte bloğumdaki bütün yazılar bu aşamalardan geçerek sizlerin beğeninize sunulur.

Yazar hakkında: Blog yazarlığına 2009 yılında kendi yazılarıyla birlikte beğendiği içerikleri de paylaştığı blogla başlayan yazar, araya giren KPSS engelini aştıktan sonra yeni bir blogla dönüş yaptı.
Blog Adresi: http://cembaki.com/    Quup Profili: http://quup.com/cembaki

Bir yazı nasıl doğuyor? Bir yazı nasıl doğuyor? Reviewed by Medya İstasyonu on Pazartesi, Mayıs 13, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.