İnternet haberciliği için kalite şart!

Türkiye'de son yıllarda gazeteler, tirajlarında ciddi düşüşler yaşanmaya başladı. Bunun en büyük sebebini internet erişimine sahip okurların, haberleri, son gelişmeleri daha hızlı takip etmek için internet gazetelerini, haber portallarını tercih etmesi olarak değerlendirebilirim. Telefon, bilgisayar, tabletler ve diğer gelişen teknolojiler yaygınlaştıkça, geleneksel gazetelerin okur oranlarındaki düşüş devam edecek gibi görünüyor.

Kağıt gazeteler kan kaybederken onun karşısında tutunmaya çalışan internet haberciliğinin geleceği de tartışma konusu. Haber sitelerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu güzel bir gelişme ama özgün yayıncılık ve habercilik adına ciddi sıkıntı oluşturuyor. Çünkü haber sitelerinin çoğunun içeriği hatta tasarımları bile aynı. Birbirinden copy-paste yöntemi ile aldıkları haberleri yayınlayan sitelerin online haberciliğe katkısı olacağını asla düşünmüyorum.

Türkiye'de internet üzerinden yayın yapan haber sitelerini incelediğinizde ne görüyoruz? Bu sitelerde yer alan haberlerin niteliği ne? Büyük çoğunluğu zaten gazetelerde, televizyonlarda, ajanslarda yer alan haberlerden oluşuyor. Yani 'derleme' haberler. Çok nadir 'özel haber' veren siteler var. Niye özel haber sayısı az? Çünkü finans yapıları güçlü değil veözel haber yapacak kaliteli elemanları yok.

Haber sitelerindeki haberleri para vererek okumuyoruz. Bu sitelerin tek geliri reklamlar. Ziyaretçi trafiği iyi olan haber siteleri daha fazla reklam aldığı için ayakta durabiliyor. Ya diğerleri? Cepten yiyiyor. İnternet reklamcılığı Türkiye'de henüz arzulanan düzeyde değil. Sadece internet reklamlarına dayalı bir gelir modeli bunca haber sitesini de besleyecek kadar güçlü değil. Mali yapısı kuvvetli olmayan bir sitenin ayakta durması ve kaliteli habercilik yapması hayalden öteye gitmez.

İnternet haberciliği, gazetelerden alınan haberlerle, televizyon kanallarından alınan video görüntüleri ile yapılmamalı. Bilgi kirliliğinin haber siteleri eliyle yayılmasının önüne geçilmeli. Bunun da bir standardı olmak zorunda.

Şu an haber siteleri sadece başka mecralardaki haberleri bünyesinde barındıyor. Bir nevi haber havuzu görevi görüyorlar. Haber üretimi yok denecek kadar az. Bu da medyanın gelecekte ciddi bir çıkmaza gireceğinin bir göstergesi.



İnternet haberciliği için kalite şart! İnternet haberciliği için kalite şart! Reviewed by Medya İstasyonu on Perşembe, Nisan 11, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.