İçerik pazarlamada dikkat edilmesi gereken noktalar

İçerik pazarlama nedir? Sosyal medya pazarlamasında en temel taşlardan biri, sosyal ağlarda paylaşılmaya değer içerik oluşturmaktan geçiyor. Kaliteli içerik üretip bunu sosyal paylaşım ağlarında geniş kitlelere ulaştırmak geleneksel reklamların yüksek maaliyetlere yaptığı işi daha uygun bir fiyata gerçekleştirmenize olanak tanıyor.

Son yıllarda sosyal medya kullanımının artması ile birlikte pazarlama faaliyetleri de sosyal medyaya uyarlanmaya başlandı.

İçerik pazarlama dediğimiz  ve sosyal medya pazarlamasının temelini oluşturan bu kavram son zamanlarda hızla yaygınlaşıyor ve geleneksel reklamların yerine geçiyor. Durum böyle olunca da sosyal medya kullanıcıları için özel içerik üretimi hızla zorlaşıyor ve maaliyeti de artıyor. Fakat gene de geleneksel reklam araçlarından hala ucuz kaldığı için içerik pazarlamanın yaygınlaşması sürüyor.

Sosyal medya pazarlama faaliyetleri çerçevesinde içerik üretmek ve üretilen bu içeriğin viral olması, retweet edilmesi, paylaşılması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. İster bir blog yazarı olun, ister web yöneticisi olun, ister şirket olun, hedeflerinizi maliyeti düşük şekilde büyütmek için içeriğe, viral içeriğe çok ihtiyacınız olacak.

İçerik pazarlaması konusunda nelere dikkat etmelisiniz?

İçeriğiniz tıklanabilmeli

Ürettiğiniz içerik insanlarda tıklama hevesi uyandırmadığı müddetçe istediğiniz kadar kaliteli olsun, bir değer ifade etmez. İnsanlar genelde ipuçları, püf noktaları, nasıl yapılır, yolları nelerdir, nelere dikkat edilmeli gibi uzantılar ile biten içeriklere çok ilgi gösteriyor. İçeriğinizin daha fazla tık alması ve geniş bir kitleye yayılması için bunlara dikkat etmelisiniz.

İçerik ile başlık uyumlu olmalı

İçeriğinizin konusu ile başlık uyumlu olmak zorunda. Yazdıklarınız, başlığınızı teyit etmeli, insanlar yazıyı okuduklarında fayda sağlamalılar. Yoksa, markanızın itibarını zedelersiniz. İçerik-başlık dengesine dikkat ederken SEO'yu da geri plana itmeyin. Başlıklarınızda hizmet, ürün ile ilgili en az bir anahtar kelimeye yer verin. İçeriğinize uygun başlıklar ilgi çekici ve ortalama 2-4 kelimelik uzunlukta olmalı.

Ürettiğiniz içerik okuyucuya yarar sağlamalı

İnsanların bir ürünü almasının en temel nedeni o üründen faydalanmaktır. Fayda görmediği bir ürüne karşı olumlu düşünceleri olan insanları göremezsiniz. İnsanlar, ürünleri alır, kullanır ve bu doğrultuda görüşlerini çevresi ile paylaşır. İçeriğinizde de bu fayda unsunuru temel almalısınız. Okuyucuya fayda sağlamayan içeriklerin okunması, tıklanması, retweet edilmesi ve dilden dile yayılması çok zordur. 

Sosyal ağlarda paylaşılabilir olmalı

İçeriğiniz başlık ve konusu ile son derece uyumlu olabilir. Ancak onun sosyal mecralarda paylaşılması için bazı teşviklere ihtiyaç olacaktır. Ürettiğiniz her içeriğin sonunda sosyal paylaşım butonu bulunmalı, butonlar yalnızca birkaç büyük sosyal ağ oyuncusunu değil, yaygın olarak diğer sosyal paylaşım sitelerini de kapsamalı. İnsanların ürettiğiniz içeriği paylaşması için bazı şartların oluşması lazım.

Bunlar;

Daha önce hiç bahsedilmeyen bir konu hakkında içerik üretmeniz,

Daha önce bahsedilmiş fakat detaylı bilgi verilmemiş bir konuyu incelemiş olmanız,

İçeriklerin okuyuculara keyif veren heyecanlandıran bir yapısının olması

İçerik arama motoru ile uyumlu olmalı

İçeriğinizin daha fazla kişiye ulaşması için Google'ın seveceği türden olması gerekiyor. Google başlık kısmında, yazının hemen başında ve yazının sonunda anahtar kelime bulunduran içerikleri, o anahtar kelime arandığında ilk sayfalarda çıkarmayı seviyor. İçeriğinizin konusunda ve başlığında hedeflediğini anahtar kelimeleri birkaç defa kullanın. Aşırıya da kaçmayın. Bunu hem Google hem de okuyucular sevmez. Kısacası, İçerik pazarlamalarınızda SEO'yu asla unutmayın.
İçerik pazarlamada dikkat edilmesi gereken noktalar İçerik pazarlamada dikkat edilmesi gereken noktalar Reviewed by Medya İstasyonu on Çarşamba, Nisan 10, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Süper bir yazı daha :) Bence içerik pazarlamasında başarı için 4 temel şartı yerine getirmek gerekir. Bunlar:

    1. Eğlendirmek
    2. Eğitmek
    3. İlham vermek
    4. İkna etmek

    YanıtlaSil
  2. Değerli yorumunuz için teşekkürler. Sizlerin değerli yorumları sayesinde daha iyi yazılar yazmak için kendimi motive ediyorum. Sizin sıraladığınız 4 maddeye de katılıyorum.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.